ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

 



«Απονομή σύνταξης στους γονείς τέκνων με αναπηρία 67% και άνω. Τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του ν. 3996/2011, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4336/2015»

Άρθρο 1

Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, γονείς (πατέρας ή μητέρα) τέκνων άγαμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, τα οποία δεν εργάζονται και δεν νοσηλεύονται μόνιμα σε ιδρύματα με δαπάνη φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή άλλου δημοσίου φορέα, ανεξαρτήτως εάν είναι οι ίδιοι ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, δικαιούνται σύνταξης ποσού ίσου με το διπλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ή εφόσον ο ίδιος ο δικαιούχος γονέας, είναι εργαζόμενος ή συνταξιοδοτούμενος, ποσό ίσο με τον ισχύοντα εκάστοτε κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση.


Άρθρο 2

α. Ανεξαρτήτως ηλικίας του ανάπηρου τέκνου, το δικαίωμα συνταξιοδότησης του προηγούμενου άρθρου, ασκείται διαζευκτικά από τον πατέρα ή την μητέρα, κατόπιν μεταξύ των συμφωνίας, εφόσον και οι δύο εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται, διαφορετικά αποκλειστικά από τον γονέα εκείνον που δεν εργάζεται ούτε συνταξιοδοτείται.

β. Αν ο γάμος λυθεί, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του ανάπηρου ανήλικου τέκνου με αμετάκλητη


 

 

                                                https://elliniki-lisi.gr/wp-content/uploads/2024/09/Lysi.jpg                   

                                                            ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

                                                                                                        Αθήνα 16-9-2024                                                       

 

 


 

δικαστική απόφαση. Αν το τέκνο είναι ενήλικο, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που είχε την επιμέλεια όσο το τέκνο ήταν ανήλικο.

γ. Σε περίπτωση που το ανάπηρο τέκνο έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης.

Σε περίπτωση παύσης της δικαστικής συμπαράστασης, η σύνταξη διακόπτεται από την ημερομηνία της παύσης και επαναχορηγείται εφόσον συντρέξουν εκ νέου οι προϋποθέσεις του παρόντος.


Άρθρο 3

Αν το ανάπηρο τέκνο αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχοληθεί, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης για όσο χρόνο διαρκεί η εργασία ή η αυτοαπασχόληση.


Άρθρο 4

Κατά λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 1 του ν. 3996/2011, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4336/2015, εφόσον αυτές δεν έρχονται σε σύγκρουση ή δεν τροποποιούνται με τις διατάξεις του παρόντος.

Άρθρο 5

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


 


ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ


ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ


ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ


 

 

 

 

ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου