Τόπανε και το κάνανε πράξη Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της κατολίσθησης στο Πισοδέρι

 


 Τα έργα των κατολισθήσεων επισκέφθηκαν την Παρασκευή 23.8.2024  ο Περιφερειάρχης ΔΜ Γιώργος Αμανατίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας Θανάσης Τάσκας, ο Αντιπεριφερειάρχης έργων της  ΠΔΜ Χαρίσιος Γκοβεδάρος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το έργο στο Πισοδέρι προχώρησε με γοργούς ρυθμούς και σε λίγες μέρες αποκαθίσταται πλήρως και δίδεται στην κυκλοφορία. 

Η αποκατάσταση στο 11ο χιλιόμετρο του δρόμου Φλώρινα-Βίγλα θα καθυστερήσει επειδή τελικά είναι ένα μεγάλο έργο και όχι αυτό που φαίνονταν στην αρχή. Οι ζημιές είναι σοβαρές και θα χρειαστούν τουλάχιστον 183 πασαλομπήξεις, ώστε να σταθεροποιηθεί το έδαφος και να έχουμε έναν ολοκληρωμένο και απόλυτα ασφαλή δρόμο, ενώ στο Πισοδέρι χρειάστηκαν 78,  όπως είπε ο αρμόδιος πολιτικός μηχανικός της περιφέρειας.  

Τα έργα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και η βεβαιότητα είναι ότι και τα δύο σημεία θα δοθούν στην  κυκλοφορία πριν τον Οκτώβρη, ώστε οι διερχόμενοι να είναι απόλυτα ασφαλείς.

Στη δήλωση του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των δύο έργων και τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του και το τοπικό δυναμικό που αποδεικνύει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και στις μεγάλες κατασκευαστικές απαιτήσεις. Επανέλαβε όπως είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή της παρουσίας στου στο τιμόνι της περιφέρειας «να μας κρίνετε γι αυτά που σας υποσχόμαστε».

 Για το δυναμικό της ΠΔΜ και της περιοχής ο κ. Αμανατίδης είπε πως «μέσα από αυτή την προσπάθεια που κάναμε δείξαμε εμπιστοσύνη και στις υπηρεσίες μας αλλά και στο κατασκευαστικό δυναμικό της περιοχής μας και όπως βλέπετε γίνεται ένα άρτιο έργο και αυτό ενισχύει ακόμα παραπάνω την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να έχουμε στους ανθρώπους μας, να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα πρώτα με αυτούς πριν αποταθούμε σε άλλους από μακρινές αποστάσεις».

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης με την Διευθύντρια του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τους παραγωγούς φασολιών  στην Πρέσπα τον Δήμαρχο Πρεσπών Γιώργο Στεργίου καθώς και τον συνεταιρισμό «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ», προκειμένου  να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα για τις ζημιές από τον καύσωνα και να υποβάλουν σχέδιο αποζημίωσης τους. Σύντομα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα επισκεφθεί την Πρέσπα προκειμένου να εκτιμηθεί η ζημιά στην παραγωγή.

Για τους σχεδιασμούς του για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα των Πρεσπών ο κ. Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «δεσμευτήκαμε ότι θα επανέλθουμε με συνδρομή σε προτάσεις οι οποίες ζητήσαμε να μας αποσταλούν έτσι ώστε να κάνουμε την περιοχή αυτή, πραγματικά, μαζί και με το αρδευτικό το οποίο είναι σε εξέλιξη, έναν χώρο βιολογικής παραγωγής, πόσο μάλλον όταν στα επόμενα χρόνια θα ανοίξουν και τα σύνορα στην περιοχή του Λαιμού και θα υπάρχει μια μεγαλύτερη κινητικότητα, που έτσι και αλλιώς αυτή η κινητικότητα θα είναι προς όφελος της περιοχής των Πρεσπών και του Νομού Φλώρινας».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φλώρινας Θανάση Τάσκα

 Ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Φλώρινας Θανάσης Τάσκας, αναφέρθηκε στο χρονικό των έργων και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση τόσο στον οικισμό του Πισοδερίου όσο και στο 11ο χιλιόμετρο να εξελίσσονται ομαλά τα έργα και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να παραδοθούν, έτσι ώστε να σταματήσει και αυτή η ταλαιπωρία.

  Ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων της ΠΔΜ Χαρίσιος Γκοβεδάρος τόνισε το ζήτημα της ασφαλούς κατασκευής των δύο έργων και επεσήμανε πως «έπρεπε να προβούμε σε κάποιες μικροτροποποιήσεις της μελέτης ως προς την ασφάλεια και  αυτό κάναμε το επόμενο διάστημα.

 Όταν ολοκληρώθηκαν αυτές οι διαδικασίες άμεσα ξεκινήσαμε στο κομμάτι που βρισκόμαστε τώρα, εντός της τοπικής κοινότητας Πισοδερίου, την εκκίνηση των εργασιών και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση, ώστε έως το τέλος Σεπτέμβρη, ο δρόμος να είναι σε κυκλοφορία, ενδεχομένως και νωρίτερα.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ – Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

ΕΡΩΤΗΣΗ: κε Περιφερειάρχη το υποσχεθήκατε και έγινε πράξη ο δρόμος σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να μας ελέγχετε σε ό,τι σας λέμε. Επομένως, αυτό που λέμε εμείς το έχουμε αξιολογήσει, ξέρουμε τις αντικειμενικές δυνατότητες και επομένως γνωρίζουμε την ικανότητα των υπηρεσιών μας, γνωρίζουμε το πώς πρέπει να υλοποιηθεί ένα έργο με ασφάλεια και για αυτόν τον λόγο σας είπαμε το χρονοδιάγραμμα το οποίο βλέπετε κι εσείς ότι εφαρμόζεται έτσι όπως έχει ανακοινωθεί.

Είναι ένα ασφαλές έργο, πιο ασφαλές από ό,τι θα μπορούσα και εγώ προσωπικά να φανταστώ. Επομένως οι πολίτες πρέπει να εμπιστεύονται αυτά τα έργα τα οποία γίνονται από την περιφερειακή αρχή. Όπως βλέπετε κι εσείς, είναι ένα έργο μεγαλυτέρων διαστάσεων από ό,τι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, επιβάλλει το πρόβλημα, άρα με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα έργα της περιοχής του νομού Φλώρινας, της Δυτικής Μακεδονίας, να είμαστε δίπλα στα προβλήματα και να δίνουμε προοπτικές και να βοηθάμε τους συμπολίτες μας να κινούνται με ασφάλεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επισκεφθήκατε και την Πρέσπα για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι φασολοπαραγωγοί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επισκεφθήκαμε την Πρέσπα. Πριν από λίγο ήμασταν εκεί  με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, με την Διευθύντρια, τον υποδιευθυντή, νωρίτερα και με στέλεχος στην Καστοριά. Διαβεβαιώσαμε τους φασολοπαραγωγούς ότι ίσως από την άλλη εβδομάδα θα έρθουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ να αξιολογήσουν τις ζημίες που έτσι και αλλιώς αποδεχόμαστε ότι είναι μεγάλες, έτσι ώστε να φύγει το αίτημα από τον ΕΛΓΑ στα κεντρικά του ΕΛΓΑ και μετά εκεί να αναλάβουμε εμείς πλέον πρωτοβουλία ως περιφερειακή αρχή να προωθήσουμε το αίτημα να γίνουν όσο δυνατόν πιο σύντομα οι πληρωμές, έτσι ώστε να στηρίξουμε την αγροτική μας παραγωγή.

 Κάναμε και μία συνάντηση με τον συνεταιρισμό του Πελεκάνου, με το Διοικητικό Συμβούλιο, είδαμε τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται, διαπιστώσαμε την διάθεση των ανθρώπων εκεί να ενισχύσουν το τοπικό προϊόν, να ενισχύσουν τη συμμετοχή των συμπολιτών τους των γεωργών  όσο δυνατόν περισσότερο και δεσμευτήκαμε ότι θα επανέλθουμε με συνδρομή σε προτάσεις οι οποίες ζητήσαμε να μας αποσταλούν έτσι ώστε να κάνουμε την περιοχή αυτή, πραγματικά, μαζί και με το αρδευτικό το οποίο είναι σε εξέλιξη, έναν χώρο βιολογικής παραγωγής, πόσο μάλλον όταν στα επόμενα χρόνια θα ανοίξουν και τα σύνορα στην περιοχή του Λαιμού και θα υπάρχει μια μεγαλύτερη κινητικότητα, που έτσι και αλλιώς αυτή η κινητικότητα θα είναι προς όφελος της περιοχής των Πρεσπών και του Νομού Φλώρινας.

 

ΔΗΛΩΣΗ του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων ΠΔΜ Χαρίσιου Γκοβεδάρου

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας ως νέα περιφερειακή αρχή πέσαμε μέσα στις πρώτες προτεραιότητες. Αυτό το δύσκολο έργο της αποκατάστασης του κατολισθήσεων και του ανοίγματος της εθνικής οδού εντός της τοπικής κοινότητας Πισοδερίου και στον 11ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού ήταν ένα έργο που έκοψε την περιοχή στη μέση και είχε μεγάλη επικινδυνότητα, γιατί ακόμα υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί περεταίρω το φαινόμενο. Οπότε, σε άριστη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας ως Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προβήκαμε άμεσα σε ενέργειες και με προσωπική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη άμεσα να έχει το έργο οριστική ένταξη, προϋπολογισμού 1.470.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, έπρεπε να προβούμε σε κάποιες μικροτροποποιήσεις της μελέτης ως προς την ασφάλεια και  αυτό κάναμε το επόμενο διάστημα.

 Όταν ολοκληρώθηκαν αυτές οι διαδικασίες άμεσα ξεκινήσαμε στο κομμάτι που βρισκόμαστε τώρα, εντός της τοπικής κοινότητας Πισοδερίου, την εκκίνηση των εργασιών και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση, ώστε έως το τέλος Σεπτέμβρη, ο δρόμος να είναι σε κυκλοφορία, ενδεχομένως και νωρίτερα.

Επίσης και στον 11ο χιλιόμετρο και εκεί χρειάστηκε η πλευρά της ασφάλειας, γιατί τα έργα αυτά είναι κυρίως γεωτεχνικά, δεν είναι οικοδομικά. Οπότε έγιναν οι απαραίτητες γεωτρήσεις και οι γεωτεχνικές μελέτες και εκεί έχουμε ξεκινήσει εργασίες και ευελπιστούμε ότι τέλος Οκτώβρη και σαφέστατα πριν τη νέα χειμερινή περίοδο θα είναι και τα δύο έργα και οι οδοί σε κυκλοφορία.

 

ΔΗΛΩΣΗ του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας

Θανάση Τάσκα

Νομίζω πως από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε κληρονομήσαμε αυτήν εδώ την κατάσταση και πρέπει να τρέξουμε σε κάτι το οποίο κατ’ εμέ θεωρείται αυτονόητη υποχρέωση μας, για να δώσουμε στους κατοίκους των Πρεσπών αυτό το οποίο αξίζουν.

Δεν άξιζαν αυτή την ταλαιπωρία, εν πάσει περιπτώσει θα πρέπει να γνωρίζουν και οι ίδιοι και να τους ευχαριστήσουμε για την κατανόηση που έχουν δείξει μέχρι τώρα, πως το έργο αυτό, να μην υπεισέλθουμε σε τεχνικά θέματα, ήταν αρκετά σοβαρό και μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε. Άρα προείχε η ασφάλεια των εργαζομένων, προείχε η ασφάλεια του εργολάβου και των παιδιών των οποίων θα δούλευαν στο έργο αυτό και νομίζω πως στο χρονοδιάγραμμα μας είμαστε  συνεπείς, πλην ελαχίστων περιπτώσεων γιατί υπήρξαν και αστάθμητοι παράγοντες όπως ένα ατύχημα το οποίο έχουμε πει, το οποίο είχε προκύψει. Είναι ένα έργο το οποίο όπως προείπα είναι αυτονόητη η υποχρέωσή μας να το δώσουμε στους κατοίκους των Πρεσπών, το υποσχεθήκαμε, χρειαζόταν πιστέψτε με παραπάνω από όσο φαίνεται να τρέξουν κάποιες διαδικασίες και να τις έχουμε από πολύ κοντά για να περπατήσει η όλη κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση τόσο στον οικισμό του Πισοδερίου όσο και στο 11ο χιλιόμετρο να εξελίσσονται ομαλά τα έργα και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να παραδοθούν, έτσι ώστε να σταματήσει και αυτή η ταλαιπωρία.

Να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την κατανόηση των κατοίκων της περιοχής.

 

Εβελίνα Ι. Αριστείδου

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 

 

 



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου