Γιάννης Αντωνιάδης: δηλώνω παρών στα πολιτικά πράγματα - Πολιτικό κουφάρι ο ετήσιος απολογισμός Παπασωτηρίου



«Προσωπικά δηλώνω παρών στα πολιτικά πράγματα του νομού και προτίθεμαι να ασκήσω τα καθήκοντά μου μέσα από την θέση του πολιτευτή και θα στηρίξω με όλες τις δυνάμεις τα συμφέροντα του Φλωρινιώτικου λαού», επεσήμανε ο πολιτευτής σήμερα Γιάννης Αντωνιάδης στη συνέντευξη του της 17.9.2024 στη Φλώρινα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει καμία άλλη θέση παρά μόνον αυτή του βουλευτή.

Για την πολιτική της κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητα της  είπε ότι υπάρχουν παραλείψεις και αστοχίες αλλά έχει εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη και θα βρει τον βηματισμό της. «  Παρουσιάζει κάποιες παραλείψεις, κάποια λάθη, κάποια κενά. Έχω όμως εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό και στους συνεργάτες, ότι θα τα καλύψουν τάχιστα αυτά τα κενά και ότι θα μας παρουσιάσουν πάλι το αποτέλεσμα της πρώτης θητείας που ήταν θετικό».

Για το εκλογικό αποτέλεσμα σύμφωνα με το οποίο έχασε την βουλευτική έδρα ανέφερε ότι έκανε την αυτοκριτική του για τα όποια λάθη  και παραλείψεις του. 

Άστραψε και βρόντηξε κατά του τοπικού βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Παπασωτηρίου, χαρακτηρίζοντας τον  ετήσιο απολογισμό του ως  «αδειανό πουκάμισο», «πάμπφτωχο», «πολιτικό κουφάρι», γιατί στον έναν χρόνο δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα έργο. «Για εμένα, είναι ένας απολογισμός φτώχειας και απογοήτευσης του Φλωρινιώτικου λαού, ο οποίος άλλα περίμενε. Θα πω για την ακρίβεια, ότι είναι πάμφτωχος. Ένα αδειανό πουκάμισο, ένα πολιτικό κουφάρι! Δηλαδή δεν έχει κάτι στο οποίο να σταθείς, μέσα στον απολογισμό».  Και αναρωτήθηκε τι προχώρησε από τα έργα 200 εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε η κυβέρνηση της πρώτης θητείας της ΝΔ;

 Για τον κάθετο άξονα ανέφερε ότι λόγω τον πολλών και αντιφατικών αποφάσεων βρισκόμαστε «κάπου στο πουθενά», ενώ οι μελέτες έπρεπε να ολοκληρωθούν μέσα στο 2023.

Δεν μπορεί μας είπε να κάνει προβλέψεις γιατί τα πράγματα αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα. «…τα οποία φαίνονται σταθερά και θα μπορούσε κάποιος να πει ναι, ίσως θα μπορούσε να ήταν υποψήφιοι ή μια αξιόπιστη λύση ή οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή αυτά μπορεί να ανατρέπονται. Και είναι πάρα πολύ παρακινδυνευμένο έτσι όπως έγιναν τα πράγματα πλέον να κάνεις πρόβλεψη για κάτι παραπάνω από χρόνο».

 

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλό μεσημέρι,

 ευχαριστώ για την παρουσία σας,

χρόνια πολλά σήμερα Σοφίας, Πίστης και Αγάπης σε όλες τις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες και βέβαια με την ευκαιρία να ευχηθώ και καλή σχολική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική οικογένεια, μαθητές, δασκάλους, γονείς.

 Έχουν περάσει περίπου δεκαπέντε μήνες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, είναι ένας χρόνος αρκετός για να γνωρίσουν οι νέοι αιρετοί το αντικείμενο και μετά από αυτό το διάστημα να μας δώσουν και κάποια τα πρώτα δείγματα γραφής.

 Με αφορμή λοιπόν την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, προσωπικά δηλώνω παρών στα πολιτικά πράγματα του νομού και προτίθεμαι να ασκήσω τα καθήκοντά μου μέσα από την θέση του πολιτευτή, στην οποία με εξέλεξε ο Φλωρινιώτικος λαός, τον οποίο για άλλη μια φορά ευχαριστώ για όλα αυτά τα χρόνια της στήριξης.

 Όπως είπα προηγουμένως, ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να δώσει κάποιος τα πρώτα δείγματα γραφής και στο διάστημα αυτό το οποίο θα ακολουθήσει θα στηρίξω με όλες τις δυνάμεις τα συμφέροντα του Φλωρινιώτικου λαού.  Εννοείται και της χώρας και σε όλα τα μεγάλα θέματα του νομού θα συμπαραταχθώ με όλους τους αιρετούς άρχοντες της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης και εννοείται ότι ως πρώην βουλευτής και ως πολιτευτής θα στηρίξουμε και τα μεγάλα θέματα της χώρας.

Αυτά είχα να πω στην δική μου τοποθέτηση.

Θέλω να εκφράσω βεβαίως τη χαρά μου που συναντιόμαστε μετά από ενάμιση χρόνο περίπου.

 Θέλω να γνωρίζετε ότι σας θεωρώ εκτός του ότι σας έχω συγχαρεί πάρα πολλές φορές για το πλούσιο και δημιουργικό σας έργο, σας θεωρώ και συνεργάτες και σας ευχαριστώ για τη βοήθεια την οποία προσφέρατε όλα αυτά τα χρόνια με την κριτική σας πάνω στα πεπραγμένα τα δικά μου και γενικότερα όλων των αιρετών αρχόντων.

Επειδή όμως είναι συνέντευξη η κύρια τοποθέτησή μου ήταν αυτή και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 Ερώτηση (Εβελίνα Αριστείδου - Ελεύθερο βήμα της Φλώρινας \ florinapress.gr): κ. Αντωνιάδη, ποια είναι τα σχέδιά σας για την πολιτική σας πορεία στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας αλλά και στη Ν.Δ. Ενδιαφέρεστε για τη θέση του βουλευτή;

 

Απάντηση (Γιάννης Αντωνιάδης):  Όπως είπα και στην τοποθέτησή μου, είμαι πολιτευτής αυτού του νομού και θα ασκήσω τα καθήκοντα μου μέσα από τη θέση του πολιτευτή και νομίζω ότι θα βοηθήσω όσο μπορώ, το πιστεύω δηλαδή, θα βοηθήσω πάρα πολύ τον νομό.

 Σε όλα τα τεκταινόμενα, πολιτικά, κοινωνικά, πνευματικά, είπα ότι για 13-15 μήνες εκ του σύνεγγυς παρακολουθούσα τα πολιτικά πράγματα. Από εδώ και πέρα πλέον ενεργά, αφού έχει παρέλθει και ο χρόνος της γνωριμίας του νέου εκλεγμένου με το αντικείμενο αυτό, από εδώ και πέρα θα με έχετε συχνά κοντά σας.

 

Ερώτηση (Μπάμπης Τριανταφυλλίδης – Παρατηρητής): Είπατε και πράγματι έτσι είναι, 15 μήνες είναι ένας ικανός χρόνος για να κρίνουμε και αξιολογήσουμε το έργο κάποιου. Εσείς, με την εμπειρία των 8 χρόνων, των δύο θητειών, πως αξιολογείτε και κρίνετε την πορεία του κυβερνητικού βουλευτή κ. Παπασωτηρίου;

 

Απάντηση (Γιάννης Αντωνιάδης): Βασικά θα πω αυτό που ανέφερε στον απολογισμό, γιατί νομίζω ότι εκεί περιλαμβάνει όλα όσα έχει. Δε νομίζω να κάνεις κάποιος απολογισμό και να κρύβει έργα που έχει κάνει.

 Κατ’ αρχάς να πω για τον απολογισμό και την παρουσία του.  Για εμένα, είναι ένας απολογισμός φτώχειας και απογοήτευσης του Φλωρινιώτικου λαού, ο οποίος άλλα περίμενε. Συνάδελφός σας, ο «Παρατηρητής» τον είχε αποκαλέσει «φτωχό», εγώ θα πω για την ακρίβεια, ότι είναι πάμφτωχος. Ένα αδειανό πουκάμισο, ένα πολιτικό κουφάρι! Δηλαδή δεν έχει κάτι στο οποίο να σταθείς, μέσα στον απολογισμό. Με μια πρόχειρη ανάγνωση που έκανα, είχε στα 4-5 που ανέφερε, δύο «δεν».  Δεν υποβαθμίστηκε το νοσοκομείο, δεν υποβαθμίστηκε η δικαιοσύνη με το πρωτοδικείο κλπ.

  Όταν ξεκινάς έναν απολογισμό με τα «δεν», άρα δηλαδή αυτά που βρήκες αγωνίζεσαι πως να τα κρατήσεις.

  Αναφέρθηκε σε κάποιες ζημιές από καιρικές συνθήκες, όπως είναι οι ζημιές του δρόμου που έγιναν στο Πισοδέρι, που για αυτά υπάρχουν σχετικά κονδύλια τα οποία τα αναπληρώνουν, άρα δεν είναι κάτι που είναι καινούργιο και γίνεται αυτονόητα.

  Αναφέρθηκε στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές και την αποκατάσταση –την πληρωμή- των ζημιών στους καλλιεργητές και παραγωγούς. Ο ΕΛΓΑ είναι ένας θεσμός που δεν έχει ανάγκη τον βουλευτή ή τον δήμαρχο. Γίνεται η ζημιά, έρχονται οι εκτιμητές, κατατίθενται οι καταστάσεις και πληρώνονται οι παραγωγοί.  Θα μπορούσε αυτό να είναι έργο, εάν, τώρα πρόσφατα που έγιναν οι ζημιές ειδικά στην περιοχή του Αμυνταίου αλλά και της Φλώρινας, που οι παραγωγοί επλήγησαν γιατί με θερμοκρασίες 37-38 είχανε καταστροφές, και ο ΕΛΓΑ επικαλείται –και σωστά- ότι ο κανονισμός δεν επιτρέπει αν δεν γράψει η θερμοκρασία 40 βαθμούς. Άρα είναι εκτός κανονισμού και δεν τους αποζημιώνει.

  Αν ενθυμίστε το ’20 ή το ’21, τότε είχα συναντήσει προσωπικά τον πρωθυπουργό για την μεγάλη καταστροφή, που ήταν εκτός κανονισμού ΕΛΓΑ. Τότε πληρώθηκε ο Νομός μας, κι όλη η Ελλάδα που είχε πληγεί για το συγκεκριμένο. Αυτό είναι ένα έργο γιατί είναι καινούργια κονδύλια εκτός κανονισμού ΕΛΓΑ. Όλα τα υπόλοιπα είναι θεσμικά.

  Ανακοινώθηκαν και κάποια άλλα τα οποία δεν είναι επίσημα, είναι στις προθέσεις, σε σχέση με το Πανεπιστήμιο, δεν έχω δει εγώ κάποια επίσημη ανακοίνωση από τον υπουργό, θα, θα δούμε κτλ. Μακάρι, ότι έρχεται είναι καλοδεχούμενο.

  Σε γενικές γραμμές, για εμένα, ήταν ένας απολογισμός φτώχειας και απογοήτευσης γιατί τον πρώτο χρόνο δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό, συναντάς υπουργούς, φέρνεις υπουργούς, αν θυμάστε, στη συντριπτική πλειοψηφία υπουργών που έρχονταν στη Φλώρινα, όλοι κάτι ανακοίνωναν για τον Νομό. Ήρθε ο Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε το θέμα του Στρατοπέδου το οποίο είχε αποφασιστεί να φύγει και παρέμεινε και έγινε συγκέντρωση με 100 στρατιωτικούς μόνιμους στη Φλώρινα στους οποίους ζήτησα και απαίτησα και προσωπικά ανακοίνωσα ότι θα μείνει.

  Ήρθε η κα Μενδώνη, ανακοίνωσε τρία έργα, ήρθανε διάφοροι υπουργοί, για κάθε υπουργό υπήρχε προετοιμασία και όποτε ερχόταν εδώ, ανακοίνωνε κάποιο έργο το οποίο έμενε στον Νομό.

 

Ερώτηση (Μπάμπης Τριανταφυλλίδης – Παρατηρητής): Ο κάθετος άξονας θεωρείται ένα κομβικό έργο για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την ποιότητα ζωής μας. Ο κ. Παπασωτηρίου δήλωσε δημόσια, στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι έγιναν ελάχιστα πράγματα μέχρι την ημέρα που ανέλαβε. Πως κρίνετε τη θέση του αυτή;

 

Απάντηση (Γιάννης Αντωνιάδης): Ακούγονται διάφορα, ότι σκέφτονται ν’ αλλάξουν ξανά την χάραξη με καινούργιες μελέτες, αλλά αυτό δεν είναι διασταυρωμένο, περιμένω κάποια επίσημη ανακοίνωση για να ξέρω να τοποθετηθώ.

  Ευτυχώς για εμάς, όλες οι συγκεντρώσεις γίνονταν δημόσια, δίνονταν και συνεντεύξεις τύπου. Ένας από τους λόγους που κάναμε δηλώσεις ενώπιον σας,  ήταν για να μπορέσουμε να δεσμεύσουμε  είτε τους τεχνοκράτες –εν προκειμένω την Νέα Εγνατία- είτε τους πολιτικούς –εν προκειμένω υπουργούς, πρωθυπουργούς- για το συγκεκριμένο θέμα.

  Γνωρίζετε ότι η μελέτη αυτή ξεκίνησε με χρήματα τα οποία έδωσε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (Π.Α.) επί ημερών Καρυπίδη, περίπου 1 εκατ. €.  Τα χρήματα αυτά τα πήρε η «Εγνατία» για να μπορέσει να κάνει τη μελέτη. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ η μελέτη είχε «παγώσει» και δεν μας το λέγανε, μας λέγανε ότι προχωράει κανονικά, γιατί ο τότε υπουργός δεν δεχόταν να περάσει ο δρόμος πάνω από τις επιχωματώσεις που είχαν γίνει. Δεν υπήρχε από κάτω κάρβουνο, στου Βαρβούτη και τότε, όταν είχαμε αναλάβει εμείς, το 2019 και έμαθα ότι χάσαμε 1,5 χρόνο εξ αιτίας της κυβέρνησης και της εμμονής του υπουργού κ. Σταθάκη, με τον πρώην υφυπουργό κ. Θωμά, ο οποίος βρίσκεται στην Ε.Ε., περάσαμε τροπολογία με την οποία επιτρέπονταν να περάσει ο δρόμος απ’ τις επιχωματώσεις και άρχισε να περπατάει ξανά η μελέτη. 

  Η μελέτη πέρασε από δύσκολες περιόδους. Κάποιο διάστημα, κατά καιρούς επισκεπτόμουνα ανά 2μηνο - 3μηνο την «ΕΓΝΑΤΙΑ» για να βλέπω την εξέλιξη. Κάναμε και 2-3 επίσημες συναντήσεις στην Π.Α. Φλώρινας για να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, αλλά για να δεσμεύσουμε την «ΕΓΝΑΤΙΑ» στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έδινε. Επίτηδες επέμενα μετά από κάθε σύσκεψη να μας λένε και ένα χρονοδιάγραμμα για να τους δεσμεύει.

  Ένα διάστημα το οποίο έλειπα, η «ΕΓΝΑΤΙΑ», χωρίς να το γνωρίζω, ανακοίνωσαν όλοι μαζί (αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχος, οι πάντες), ότι θα πάνε σε μια καινούργια χάραξη, ενώ δώσαμε το 1 εκατ., χωρίς να μας λένε ποιος είναι ο συγκεκριμένος λόγος. Να χάσουμε δηλαδή τα 4 χρόνια και το 1 εκατ. χωρίς να μας πουν που θα βρεθούν τα νέα κονδύλια, από που θα περάσει ο νέος δρόμος, αλλά να πάμε σε νέα χάραξη.

 Όταν απείλησα ότι θα πάω στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταθέσω μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ως δια μαγείας, το έργο συνεχίστηκε να γίνεται.

  Η δέσμευση μου, ήταν, από την «ΕΓΝΑΤΙΑ», ότι η συμβατική μελέτη θα ήταν έτοιμη την άνοιξη του ’23 και τα περιβαλλοντικά θα είναι έτοιμα μετά από ένα εξάμηνο, το φθινόπωρο του ’23. Τελικά το χρονοδιάγραμμα αυτό άλλαξε, ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη την άνοιξη του ’24 και τα περιβαλλοντικά το φθινόπωρο του ’24 και έκτοτε, είμαστε εκεί που είμαστε. Κάπου στο πουθενά.

 

Ερώτηση (Εβελίνα Αριστείδου - Ελεύθερο βήμα της Φλώρινας \ florinapress.gr): Έχετε κάνει κάποια ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, έτσι ώστε να εντοπίσετε τυχόν λάθη που σας οδήγησαν ώστε να χάσετε την βουλευτική έδρα και αν ναι, αυτή τη φορά θα κάνετε διορθωτικές κινήσεις;   

 

Απάντηση (Γιάννης Αντωνιάδης): Μιλάτε για αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αυτό είναι μια βαθειά πολιτική διαδικασία που παλιότερα το κάνανε τα κόμματα. Την τελευταία 10ετία, ίσως και 15ετία, δεν το κάνουνε τα κόμματα, ίσως το ΚΚΕ να το κάνει, κανένα άλλο κόμμα.  Τελειώνουν, χάνουν και μετά λένε θα κάνουμε την αποτίμηση κι όταν έρθει η ώρα δεν το κάνουνε ποτέ.

  Βέβαια, υπάρχει και η εξήγηση, γιατί πλέον τα κόμματα χρησιμοποιούν πιο σύγχρονες μεθόδους, μέσα απ’ τις δημοσκοπήσεις, τους προσδιορίζουν τις αιτίες που έχασαν και γιατί έχασαν κλπ.

  Παρ’ όλα αυτά, την αποτίμηση μου την έκανα, σαφέστατα θα μπορούσα να πω ότι υπήρξαν προσωπικά λάθη και παραλείψεις, τα οποία έχω προσδιορίσει. Αυτά που με αφορούν άμεσα, είναι η πρώτη κατηγορία. Η δεύτερη κατηγορία είναι, πάντοτε αυτά που αφορούν έναν κυβερνητικό βουλευτή, λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης τον βαρύνουν. Οι ψηφοφόροι ναι μεν θέλουνε να μην φύγουνε από το συγκεκριμένο κόμμα αλλά προκειμένου να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους δεν ψηφίζουν κυβερνητικό βουλευτή αλλά ψηφίζουν το ίδιο κόμμα. Τρίτη κατηγορία, θα μπορούσα να πω, είναι  κάποιοι πόλοι εξουσίας οι οποίοι –εντός εισαγωγικών- χρησιμοποιώντας την εξουσία που είχαν, είχαν εκβιάσει τις ψήφους τις οποίες πήραν χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα  για να μπορέσουν να κερδίσουν αυτούς τους σταυρούς.    

 

Ερώτηση (Στέλιος Γαβριηλίδης – Περισκόπιο): Από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της χώρας έχουν αλλάξει πολλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή και για τον κυβερνών κόμμα και για την αντιπολίτευση. Το ίδιο συμβαίνει και στη Φλώρινα. Τη δική σας εκτίμηση για τους πιθανούς διεκδικητές στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας;

 

Απάντηση (Γιάννης Αντωνιάδης): Μιλάτε τώρα για μετά από τέσσερα χρόνια. Θα σας πω το εξής. Σαφέστατα έχω και άποψη για το θέμα αλλά είναι πολύ παρακινδυνευμένο επειδή βλέπετε ότι πλέον τα πολιτικά πράγματα γενικότερα στον κόσμο είναι πάρα πολύ ρευστά. Όταν βλέπετε σταθερές π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες αυτή τη στιγμή ανατρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπετε ποιοι είναι οι ηγέτες δηλαδή έχουν ανατραπεί εδώ και μια δεκαετία περίπου και δεν είναι ότι έχουν ανατραπεί, πλέον κυριαρχεί μια πολιτική αστάθεια γενικότερα. Άρα λοιπόν και εδώ νομίζω ότι τα πράγματα αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα και κάποια πράγματα τα οποία φαίνονται σταθερά και θα μπορούσε κάποιος να πει ναι, ίσως θα μπορούσε να ήταν υποψήφιοι ή μια αξιόπιστη λύση ή οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή αυτά μπορεί να ανατρέπονται. Και είναι πάρα πολύ παρακινδυνευμένο έτσι όπως έγιναν τα πράγματα πλέον να κάνεις πρόβλεψη για κάτι παραπάνω από χρόνο.

 

Ερώτηση (Μπάμπης Τριανταφυλλίδης – Παρατηρητής): Πώς βλέπετε την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την αποτελεσματικότητά στης;

 

Απάντηση (Γιάννης Αντωνιάδης): Στην νέα θητεία. Βέβαια, κομίζω γλαύκας εις Αθήνας, θα πω, γιατί ήδη υπάρχουν δημοσιοποιήσεις οι οποίες λένε περίπου αυτό το οποίο θα πω εγώ κι εγώ βλέπω ότι η δεύτερη θητεία δεν είναι όπως η πρώτη. Παρουσιάζει κάποιες παραλήψεις, κάποια λάθη, κάποια κενά. Έχω όμως εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό και στους συνεργάτες, ότι θα τα καλύψουν τάχιστα αυτά τα κενά και ότι θα μας παρουσιάσουν πάλι το αποτέλεσμα της πρώτης θητείας που ήταν θετικό. Βεβαίως, τους αναγνωρίζουμε τα ελαφρυντικά ότι πολλά εξ’ αυτών δεν είναι των ιδίων αλλά είναι εισαγόμενα. Ένα μέρος λοιπόν είναι εισαγόμενα αλλά ένα μέρος ανήκει αποκλειστικά στους ίδιους. Πιστεύω όμως ότι έχουν τον χρόνο να διορθώσουν, να ανασκευάσουν και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κόσμου ο οποίος τους εμπιστεύτηκε και εφόσον το κάνουν αυτό ο κόσμος θα τους εμπιστευτεί ξανά.

 

Εβελίνα Ι. Αριστείδου

Στέλιος Α. Γαβριηλίδης

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου