με σημαντικές ειδήσεις η συνέντευξη του Οργανισμού Πρεσπών Πλούσιο το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΠΡΕΣΠΕΣ 2024»

 


 Από τις 22 μέχρι τις 31 Αυγούστου θα κρατήσουν οι εκδηλώσεις «ΠΡΕΣΠΕΣ 2024» και θα πραγματοποιηθούν στη Φλώρινα και το Αμύνταιο. Στην Πρέσπα δεν θα γίνουν τώρα εκδηλώσεις, γιατί ο δρόμος δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί στα σημεία της κατολίσθησης και προέχει η ασφάλεια των ανθρώπων. Θα αποζημιωθούν όμως με δύο μεγάλες «περίλαμπρες» εκδηλώσεις τον Σεπτέμβρη του 2024.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου της 3.8.2024 στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος του οργανισμού Πρεσπών Χρύσα Μάντση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Λιάνης, ο Αντιπρόεδρος του οργανισμού Νίκος Ταμουτσέλης  ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας Θανάσης Τάσκας, ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, η Αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Αμυνταίου Φωτεινή Τσιναρίδου. Απουσίαζε ο εκπρόσωπος του Δήμου Πρεσπών.

Για πρώτη φορά συμμετείχε στη συνέντευξη και ο μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίος, για να δείξει όπως είπε το ενωτικό κλίμα που πρέπει να υπάρχει στην περιοχή.

Στη συνέντευξη είχαμε και σημαντικές ειδήσεις όπως,

-Την αριστίνδην διεύρυνση της διοίκησης  του οργανισμού Πρεσπών με τους Σταύρο Παπασωτηρίου  βουλευτή ΝΔ Φλώρινας, Βασίλη Γιαννάκη Δήμαρχο Φλώρινας και εκπρόσωπο του Δήμου Πρεσπών.

- Στις 8 Σεπτεμβρίου 2024 θα έρθει στο Αμύνταιο ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Πιερακάκης, για να ανακοινώσει ότι η βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα είναι πλέον δημόσια. Σ αυτήν θα χαρίσει ο κ. Λιάνης όλους τους «θησαυρούς» του, πίνακες, βιβλία, γλυπτά.

 -Την διεκδίκηση ένταξης των εκδηλώσεων «ΠΡΕΣΠΕΣ» σε κρατική χρηματοδότηση, για να αντέξουν στο χρόνο. «Θα ζητήσουμε οι Πρέσπες να μπούνε σε έναν κρατικό προϋπολογισμό για χρηματοδότηση. Να γίνουν ένα κρατικό εθνικό φεστιβάλ».

Επισημάνθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Τάσκα, τον μητροπολίτη Ειρηναίο και τον Γιώργο Λιάνη η εγκατάλειψη της περιοχής. Ο κ. Τάσκας είπε πως «Η Πρέσπα που είναι όντως επίγειος παράδεισος, είναι ξεχασμένη από τους ιθύνοντες και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτήν ώστε να λυθούν τα προβλήματα της».

Ο μητροπολίτης Ειρηναίος  τόνισε πως «η Πρέσπα είναι ένας τόπος απομονωμένος και  παραμελημένος από την πολιτεία. Μπορεί το όνομα μου να είναι Ειρηναίος αλλά δεν ήρθα εδώ για να συμβιβαστώ. Ήρθα να πολεμήσω, να ενώσω την περιοχή, να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη γι αυτήν».  

Ο κ. Λιάνης  αναφέρθηκε στην διαχρονική εγκατάλειψη της περιοχής  από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.  

Ο μητροπολίτης Ειρηναίος  πρότεινε  οι εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο τον ναό του Αγίου Αχιλλείου  να εντάξουν στο πρόγραμμα τους   «μία αγρυπνία ή μία λειτουργία η οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική εκδήλωση».  

 

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

ΠΕΜΠΤΗ 22.08.24 Δ.ΦΛΏΡΙΝΑΣ, Συναυλία Νίκου Πορτοκάλογλου

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23.08.24 Μουσείο σύγχρονης τέχνης-Φλώρινα, «ΠΡΕΣΠΕΣ ΜΝΗΜΗΣ» αφιέρωμα στους Δ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ, Θ. ΜΗΛΩΣΗ, Μ. ΣΟΥΛΙΩΤΗ

 

22-23-24-25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ, Συνάντηση Βαλκάνιων εικαστικών καλλιτεχνών, υπαίθρια εργαστήρια, συμμετέχουν (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Τουρκία).

 

ΠΕΜΠΤΗ 29.08.24,  50  χρόνια Κύπρος-δεν ξεχνάμε

Ομιλητές- Σ. Καλεντερίδης- Κ. Χαρδαβέλας- Γ. Δημαράς- Γ. Λιάνης

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30.08.24 Δ. ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, Συναυλία αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη με τον Γιάννη Κότσιρα

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 31.08.24 Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ, Θεατρική παράσταση, «μπαμπάδες με ρούμι», σκηνοθεσία ΡΕΠΠΑΣ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

 

 

ΜΑΝΤΣΗ ΧΡΥΣΑ. Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Πρεσπών

Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τους ανθρώπους της Πρέσπας. Θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο μας στην Πρέσπα. Την έχουμε πρώτη στην καρδιά μας αλλά είναι αδύνατο να αναλάβουμε την  ευθύνη της ασφάλειας των ανθρώπων στην μετακίνηση τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος δεν είναι ασφαλής αλλά μιλάμε για μια διαφορετική ασφάλεια.

 

ΤΑΜΟΥΤΣΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ , Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Πρεσπών Αναφέρθηκε στη συνάντηση καλλιτεχνών  από όλες τις Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία, Βαλκάνιων εικαστικών καλλιτεχνών, υπαίθρια εργαστήρια.  Συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και η Τουρκία.

 

 

ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ, βουλευτής ΝΔ ΠΕ Φλώρινας

Για την επιστολή του δήμου Πρεσπών τους δικαιολογώ, έχουν δίκιο. Από την άλλη όμως είχαμε μερικές δυσκολίες που δεν μπορέσαμε να τις ξεπεράσουμε. Οι Πρέσπες είναι μια περιοχή που εκφράζει την ομοψυχία, συμβολίζουν την ειρήνη, την ορθοδοξία.

Απευθυνόμενος στον κ. Λιάνη του είπε πως Με τις εκδηλώσεις από το 1990 έχετε αναδείξει ακόμα περισσότερο την περιοχή. Θα είμαστε πάντα κοντά σας και θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια.

Στις εκδηλώσεις κλήθηκε να παραστεί και ο πρωθυπουργός και αναμένεται η απάντηση του.

 

ΤΑΣΚΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας

 Οι εκδηλώσεις «Πρέσπες» έχουν αναδείξει την περιοχή μας .

Η Πρέσπα που είναι όντως επίγειος παράδεισος, είναι ξεχασμένη από τους ιθύνοντες και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτήν ώστε να λυθούν τα προβλήματα της.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί δεν μας χωρίζει τίποτα.

Οι εκδηλώσεις «Πρέσπες» είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός ίσως το μεγαλύτερο φεστιβάλ στη χώρα μας και έχει αναδείξει την περιοχή μας. Μέσα από το πολιτιστικό γεγονός πρέπει  να αναδειχτούν τα προβλήματα της περιοχής μας μέσα από ένα πολιτιστικό γεγονός και να καταλήξουμε σε αυτά που μας ενώνουν εδώ στα βαλκάνια και μια διαρκής προσπάθεια να πούμε στους γείτονες ελάτε εδώ είμαστε δεν μας χωρίζει τίποτα.

Δίκαια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της περιοχής, όμως για τον δρόμο και την ασφάλεια των κατοίκων ως περιφερειακή αρχή κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να τελειώσει το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και για την καθυστέρηση ζητάμε δημόσια συγνώμη.

Θέλω να κρατήσουμε δύο πράγματα το ένα είναι την παλιά αύρα που είχε το φεστιβάλ τον πολιτισμό  και το δεύτερο είναι να κρατήσουμε ενωμένες τις δυνάμεις μας δίπλα σας να δώσουμε προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας την οποία έχει πάρα πολλή μεγάλη ανάγκη.

 

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Δήμαρχος Φλώρινας,

Τα Πρέσπεια είναι μια ωδή για εμάς τους Φλωρινιώτες, είναι ένας διαχρονικός καλλιτεχνικός θεσμός, ο οποίος μέσα από την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια συμβάλει στις ανθρώπινες σχέσεις για ένα κοινό σκοπό, συντελώντας ταυτόχρονα και στην προβολή της περιοχής και στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και στην εξωστρέφεια μας. Ως δήμος όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον θεσμό.

Με την ευχή του χρόνου οι εκδηλώσεις να γίνουν όπως και παλιότερα και στον Άγιο Αχίλλειο εύχομαι καλή επιτυχία. Κάθε χρόνο να είναι ποιο αναβαθμισμένες. Κάποια στιγμή οι εκδηλώσεις πρέπει να αποκτήσουν μόνιμη κρατική χρηματοδότηση.

 

ΤΣΙΝΑΡΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και
Αθλητισμού
Δήμου Αμυνταίου,

 Είμαστε χαρούμενοι που πραγματοποιείται η μεγάλη αυτή εκδήλωση στο Αμύνταιο.

 

ΛΙΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πολιτιστικού Οργανισμού Πρεσπών

Η Πρέσπα είναι σύμβολο ενότητας.

 Χωρίς Λιάνη οι Πρέσπες μπορούν να συνεχίσουν, χωρίς Μάντση όμως όχι.

Έχουμε 34 χρόνια «ΠΡΕΣΠΕΣ».

Οι Πρέσπες είναι τόπος ειρήνης. Τεράστια η συμβολή του κράτους για την πραγματοποίηση των Πρεσπών.

Να πω κι εγώ αυτό που είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, είμαστε αδικημένη περιοχή από όλους. Σύνορα β΄ κατηγορίας με ευθύνη όλων και πρέπει να ανατραπεί με την συμβολή όλων.

Η Πρέσπα είναι εθνική υπόθεση που μοσχοβολάει πολιτισμό. Δεν γίνεται ο μεγαλύτερος θαυμαστής της να γίνει πολέμιος της. Η Πρέσπα είναι λευκή λόγχη φωτός πάνω στα σύνορα  που φωτίζει όλη τη χώρα και να βρούμε τρόπο να φωτίζει και τις γύρω χώρες. Είμαστε εθνικό φεστιβάλ που εξυπηρετεί εθνικούς σκοπούς και στόχους με εθνικά ιδεώδη. Θα ζητήσουμε οι Πρέσπες να μπούνε σε έναν κρατικό προϋπολογισμό για χρηματοδότηση. Να γίνουν ένα κρατικό εθνικό φεστιβάλ».

Ανέφερε πως μόλις αποκατασταθεί ο δρόμος θα γίνουν δύο «περίλαμπρες» εκδηλώσεις στο Άγιο Αχίλλειο για τα 35 χρόνια  «ΠΡΕΣΠΕΣ».

Έκανε μια σημαντική ανακοίνωση  για την βιβλιοθήκη του Αμυνταίου στην οποία θα χαρίσει «όλους τους θησαυρούς του». Στις 8 Σεπτεμβρίου 2024 θα έρθει στο Αμύνταιο ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Πιερακάκης, για να ανακοινώσει ότι η βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα είναι πλέον δημόσια. Και σ’ αυτήν «θα φέρω όλους τους θησαυρούς που έχω. Ό,τι έχω και δεν έχω στο σπίτι μου πίνακες, βιβλία, γλυπτά θα έρθουν στο Αμύνταιο».

 

ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ, Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.

Η Πρέσπα είναι παράδεισος αλλά στον παράδεισο δίνουν υπόσταση οι άνθρωποι. Παράδεισος χωρίς άνθρωπο είναι κόλαση. Είναι ένας τόπος απομονωμένος και  παραμελημένος την πολιτεία.

 Οι μαχητές κατεβαίνουν στο πεδίο και δεν απέχουν. Η δική μου παρουσία στη συνέντευξη είναι μόνον ενωτική. Μπορεί το όνομα μου να είναι Ειρηναίος αλλά δεν ήρθα εδώ για να συμβιβαστώ. Ήρθα να πολεμήσω, να ενώσω την περιοχή, να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη γι αυτήν. Είμαι στη διάθεση όλων των αιρετών σας να διεκδικήσουμε όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν.

Πρότεινε δε οι εκδηλώσεις με επίκεντρο τον ναό του Αγίου Αχιλλείου  να έχουν μία αγρυπνία ή μία λειτουργία η οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου