Λάζαρος Αντωνιάδης: φουντώνει η μετανάστευση στον πρώην Δήμο Μελίτης, το 2023 η περιοχή πεθαίνει Κώστας Σιάκος: με την απολιγνιτοποίηση θα δημιουργηθούν στρατιές ανέργων, ένας στους δύο θα είναι άνεργοι

Υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις από τους ανθρώπους της περιοχής μας και το μόνο που ζητάμε να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με την τοπική κοινωνία, επεσήμανε ο αυτοκινητιστής και Δημοτικός Σύμβουλος στον

Δήμο Φλώρινας Λάζαρος Αντωνιάδης στη συνέντευξη που μας έδωσε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 στην Μελίτη. Κι αυτό πρέπει να γίνει σύντομα γιατί το 2023 όχι μόνον οι αυτοκινητιστές αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στα ορυχεία και την μεταφορά, εργασιακά πεθαίνουν.

Ο κ. Αντωνιάδης έθεσε «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», δεν παρέμεινε στη διαπίστωση των προβλημάτων  αλλά πρότεινε και λύσεις με μια αφοπλιστική απλότητα και ηρεμία, που θα την ζήλευαν οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι και όχι μόνον.  

Μας είπε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα στην περιοχή ξεκίνησε πριν 5 χρόνια όταν αποφασίστηκε από την ΔΕΗ η αποεπένδυση. Όταν ένα αυτοκίνητο που για να αγοραστεί ξοδεύτηκαν πάνω 150.000 ευρώ και έχει να κινηθεί 3 με 4 χρόνια ο καθένας μας αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση είναι τραγική. Μοιραία ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα με τις υποχρεώσεις τους αλλά και την ίδια την διαβίωση της οικογένειας τους. Άρχισαν τις πωλήσεις, την αφερεγγυότητα στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία αλλά και τα ψυχολογικά προβλήματα. κάποιοι τυχεροί που μπόρεσαν να πουλήσουν το βιος τους έφυγαν οικογενειακών στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και στην περιοχή του πρώην Δήμου Μελίτης διογκώνεται καθημερινά η μετανάστευση στο εξωτερικό. «Έχουμε ξανά ανθρώπους που φεύγουν στη Γερμανία, για να πάνε να βρουν δουλειά, ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται με το λιγνίτη και από τον κλάδο το δικό μας, οι οποίοι πλέον περισσεύουν λόγω της μειωμένης δραστηριότητας καθώς και εργαζόμενοι εργολάβοι που ήτανε στην εκσκαφή».

Απογοητευμένος ο κ. Αντωνιάδης από την κυβερνητική στάση θα μας πει πως δεν υπάρχει καμία «μέριμνα» κι ότι η  «απόφασή του πρωθυπουργού που έλεγε ότι πάμε στην απολιγνιτοποίηση έδωσε την  χαριστική βολή. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα».

Και αιτιολογώντας αυτήν του την θέση ανέφερε τίνος τα προβλήματα ήρθαν να λύσουν οι κυβερνητικοί παράγοντες,  που κάθε άλλο παρά αφορούσαν τους κατοίκους της περιοχής. « Έχουν επισκεφθεί την περιοχή μας, έχουν επισκεφτεί όμως μόνο τους ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων, δεν έχουν βρει τον κόσμο, φορείς της περιοχής, κλάδους, για να ακούσουν  τα προβλήματα και να δείξουν πραγματικά ενδιαφέρον για την επίλυση τους. Πάμε στην επόμενη μέρα ουσιαστικά με κατεστραμμένες τις επιχειρήσεις μας, με κατεστραμμένη την υγεία των επιχειρήσεών μας και δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος έτσι να απορροφήσει αυτά τα κεφάλαια που εξαγγέλλονται».

 Η περιοχή μας χρειάζεται στο χρονοδιάστημα από σήμερα μέχρι το 2023 έντονη δραστηριότητα, ένταση εργασίας, για να καλυφθεί ένα μέρος της πρόσθετης ανεργίας που θα την διογκώσει σε τρομακτικά επίπεδα.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση βλέπει τους αριθμούς ξεχνώντας ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να ζήσουν οικογένειες που πρέπει να κρατήσουν όρθια την τοπική κοινωνία. «Θα πρέπει σίγουρα στο μεσοδιάστημα να υπάρξει μία έντονη δραστηριότητα, να δοθεί μία ιδιαίτερη έμφαση στη λιγνιτική διαδικασία, ακόμα και με ζημιογόνες ας πούμε δράσεις. Δεν ανάγκη, όλα δεν μετριούνται με νούμερα. Πρέπει να αποφασίσουν ότι για να υπάρξει κόσμος το 2023, όταν και αν έρθουν αυτά τα κεφάλαια στην περιοχή μας , να υπάρξει κόσμος όρθιος για να μπορέσει να τα απορροφήσει στην περιοχή του πρώην Δήμου Μελίτης,  που είναι η πηγή του προβλήματος. Δεν βλέπω καμία μα καμία μέριμνα για μας. Ουσιαστικά αυτό που μας λένε είναι το 2023 σιγά-σιγά οδεύοντας προς τα εκεί  θα έχετε πεθάνει όλοι επαγγελματικά». 

Αυτό που ζητάει επίμονα η τοπική κοινωνία του πρώην Δήμου Μελίτης δεν είναι οικονομική βοήθεια, επιχορηγήσεις και δάνεια όπως θα περίμεναν κάποιοι. Αυτό που προτείνουν είναι να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα, ώστε να καταλήξουν στην βέλτιστη λύση για την περιοχή και τους κατοίκους της «να προχωρήσουμε όλοι μαζί προς κάποια κατεύθυνση, έχουμε σκέψεις και προτάσεις» θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης.   

Στο πρόσωπο του κ. Αντωνιάδη, του αυτοκινητιστή και δημοτικού συμβούλου του δήμου Φλώρινας, τόσο η κεντρική εξουσία όσο και η τοπική μπορεί να βρει έναν πολύ καλό συνομιλητή.

Κανείς μας δεν περισσεύει για να πεθάνει μ’ αυτόν τον τραγικό τρόπο ή να μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

 

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ, αυτοκινητιστής, Δημοτικός Σύμβουλος

Ο δικός μας κλάδος είναι από τους κλάδους που επηρεάστηκαν περισσότερο από όλους και πρώτα από όλους.

Η περιοχή έχει μπει στην απολιγνιτοποίηση ουσιαστικά στην προηγούμενη πενταετία με την αποεπένδυση την οποία είχε αποφασίσει η ΔΕΗ, μειώνοντας τη δραστηριότητα στην περιοχή μας σε επίπεδα τουλάχιστον 60 με 70%.

Η μεταφορική δραστηριότητα έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι δεν μεταφέρουν, έχουν αυτοκίνητα παρκαρισμένα τουλάχιστον 3-4 χρόνια, δεν το έχουν κουνήσει ποτέ το τελευταίο διάστημα.  Υπάρχουν πάρα πολλές πωλήσεις αυτοκινήτων κι αυτό είναι πολύ λυπηρό.

 Οι συνάδελφοι πλέον δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα αυτοκίνητα τους με την τόσο μειωμένη δραστηριότητα  και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και αποφάσισαν  να τα πουλήσουν  και να στραφούν αλλού.

 Κάποιοι δυστυχώς και είναι πολύ λυπηρό, νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να φύγουν και στο εξωτερικό. Έχουμε ξανά ανθρώπους που φεύγουν στη Γερμανία, για να πάνε να βρουν δουλειά, ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται με το λιγνίτη και από τον κλάδο το δικό μας   οι οποίοι πλέον περισσεύουν λόγω της μειωμένης δραστηριότητας καθώς και εργαζόμενοι εργολάβοι που ήτανε στην εκσκαφή.

Έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της εργασίας. Έχει μειωθεί πάρα πολύ η δραστηριότητα και η εύρεση εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο και γενικά του λιγνίτη.  Υπάρχει κόσμος μεγάλος σε ηλικία οι οποίοι απολύονται από την εταιρεία λόγω του ότι δεν χρειάζονται πλέον, έχει συμβεί πριν από μερικούς μήνες, και είναι σε κατάσταση μεγάλης ανάγκης. Δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εργασία, είναι μεγάλης ηλικίας, οι γνώσεις τους είναι περιορισμένες γιατί   τόσα χρόνια είχαμε την μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη, έτσι όπως την αποκαλούμε εμείς εδώ οι τοπικοί και έτσι δεν έχουνε καμία πρόσβαση σε άλλου είδους εργασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης). κ. Αντωνιάδη η πολιτεία πως σας αντιμετωπίζει; Γιατί αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα της σημερινής κυβέρνησης. Η αποεπένδυση όπως είπατε έχει ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια πώς σας αντιμετωπίζει; Έχει να σας δώσει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνατε μέχρι τώρα, δηλαδή μια προσαρμογή σε ένα νέο επάγγελμα σε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνατε η παρεμφερές με αυτό που κάνατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αντωνιάδης) : Μέχρι τώρα, προσπαθούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην διάρκεια της αποεπένδυσης να στραφούμε και λίγο και σε άλλους είδους μεταφορές.  Εμείς οι μεταφορείς οι άλλοι εργολάβοι άλλου είδους σε επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι δεν είχαν τέτοια διέξοδο. Προσπαθούσανε μειώνοντας τα κόστη, μειώνοντας το είδος, τον τρόπο που δουλεύουν και περιμένοντας κάποια ευκαιρία. Δηλαδή κάποια στιγμή η δραστηριότητα θα αυξηθεί, η περιοχή μας να πάρει λίγο ένα μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας, να μπορέσει να ξαναμπεί στην παραγωγή. Προσπαθούσαν να σταθούν  όρθιοι με νύχια και με δόντια. Κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει και έχουν οικονομικά προβλήματα πριν την απολιγνιτοποίηση .

Κάποιοι έχουν αρχίσει και έχουμε προβλήματα με τον ασφαλιστικό τους φορέα, κάποιοι έχουν προβλήματα ακόμα και στην επιβίωσή τους. Παρόλα αυτά προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να σταθούνε όρθιοι.

 Ήρθε κάποια στιγμή όμως η απόφασή του πρωθυπουργού που έλεγε ότι πάμε στην απολιγνιτοποίηση. Τότε νομίζω ότι ήρθε ουσιαστικά η χαριστική βολή. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα.

 Έχει έρθει, έχει επισκεφτεί την περιοχή μας και ο κ. Μουσουρούλης και οι υπουργοί και ο πρόεδρος της ΔΕΗ και δεν έχει, δεν είχε ενδιαφερθεί κανένας ουσιαστικά για την περιοχή μας. Έχουν έρθει στο νομό μας, το λέω γιατί είμαστε στην περιοχή του πρώην Δήμου  Μελίτης τα χωριά 3 - 4 χωριά που είναι δίπλα στα ορυχεία και έχουνε την άμεση ανάγκη. Έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και δεν έχει ασχοληθεί κανένας.

 Έχουν επισκεφθεί την περιοχή μας, έχουν επισκεφτεί όμως μόνο τους ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων, δεν έχουν βρει τον κόσμο, φορείς της περιοχής, κλάδους, για να ακούσουν  τα προβλήματα και να δείξουν πραγματικά ενδιαφέρον για την επίλυση τους. Πάμε στην επόμενη μέρα ουσιαστικά με κατεστραμμένες τις επιχειρήσεις μας, με κατεστραμμένη την υγεία των επιχειρήσεών μας και δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος έτσι να απορροφήσει αυτά τα κεφάλαια που εξαγγέλλονται.

Το ζήτημα είναι να ξαναδούν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θέλουνε να κάνουν την απολιγνιτοποίηση. Και σίγουρα πρέπει να ξαναδούν  και τον τρόπο με τον οποίο θα έρθουν τα κεφάλαια που υποτίθεται ότι είναι να έρθουν και πως θα επενδυθούν.

Σίγουρα πρέπει να έρθει κάτι άμεσα στην περιοχή, μία δραστηριότητα άμεσα στην περιοχή, να εξυγιανθεί όλος ο λιγνιτικός κλάδος έτσι ώστε να μπορεί την επόμενη μέρα όποια και αν είναι αυτή όσο διάστημα διαρκεί και να αποφασίσουμε τελικά να μείνει όρθιος ο κλάδος.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης):  Μου λέτε δηλαδή ότι οι αξιωματούχοι αυτοί που επισκέφτηκαν εδώ την περιοχή δεν είδανε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοκινητιστές;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αντωνιάδης): Αυτό συνέβη μόνο στο Αμύνταιο, μια συνάντηση η  οποία έγινε  λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη συνάντηση στον Παντελίδη, η οποία τελικά ήταν ένα φιάσκο. Είδανε κάποιους από τους φορείς, αφήσανε να πούμε κάποιες κουβέντες από τις οποίες όμως καταλάβαμε από τις επόμενες αντιδράσεις τους ότι ήτανε εθιμοτυπικού χαρακτήρα, ήρθαμε για να σας δούμε για να φύγει η υποχρέωση από πάνω μας

Όταν είδαμε το Master Plan καταλάβαμε πως ότι κι αν είπαμε ότι κι αν συζητήθηκε ήταν τελείως στο κενό. Δεν εισακούστηκε τίποτα και το σημαντικότερο που το είπα και πριν ότι πρέπει να έρθουν στην περιοχή στην οποία είναι η λιγνιτική  δραστηριότητα, να δουν τους ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν το άμεσο πρόβλημα, είναι η περιοχή του πρώην Δήμου Μελίτης, είναι τα χωριά τα οποία έχουν τα λιγνιτωρυχεία, έχουν τον ΑΗΣ, έχουν το φράγμα, θα δούνε λίγο αυτές τις περιοχές. Για παράδειγμα άκουσα προχθές το βουλευτή της περιοχής τον κ.  Αντωνιάδη να λέει ότι      προσπαθούμε να δοθεί ένα μεγάλο κεφάλαιο 7 – 8 εκατομμυρίων  άμεσα στο δήμο Αμυνταίου για να εκπονήσει μελέτες, για να είναι σε ετοιμότητα να απορροφήσει κεφάλαια από το πακέτο της δίκαιης μετάβασης.

Δηλαδή αυτή η περιοχή εδώ δεν έχει αυτή την ανάγκη;

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Σε όσας τώρα κ. Αντωνιάδη κλείνει το 2023 ο ΑΗΣ Μελίτης και ξαφνικά βρίσκεστε όλοι έξω από τον χώρο της εργασίας, δεν υπάρχει πλάνο αυτή τη στιγμή μετάβασής σας σε μία άλλη εργασία, αν υπάρχει δυνατότητα να δουλέψετε πάνω στον κλάδο του αυτοκινήτου; Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αντωνιάδης): Προς το παρόν όχι. Δεν θέλω να είμαι κακοπροαίρετος. ελπίζω πως στη πορεία θα υπάρξει αυτή η πρόβλεψη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία βλέποντας το Master Plan, ακούγοντας αυτά που λέει η κυβέρνηση, ακούγοντας αυτά που λένε οι υπουργοί της, η ΔΕΗ και οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ( Τριανταφυλλίδης): κ. Αντωνιάδη δεν μιλάω για το 2030 το 2040, λέω ότι το 2023 κλείνει ο ΑΗΣ, που σημαίνει ότι από τώρα βλέπουμε τις επιπτώσεις όπως είπατε στο χώρο σας, πώς αντιμετωπίζεται αυτό το κενό του χρόνου από την πλευρά της πολιτείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αντωνιάδης):   Αυτό ακριβώς ήθελα να πω πριν.  Προς το παρόν εγώ δεν έχω δει κάποια κίνηση, ελπίζω πως θα υπάρξει. Παρόλα αυτά όμως στο μεσοδιάστημα σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μία διαφορετική μέριμνα. Δεν μπορεί να αφήσεις ένα κλάδο ο οποίος ήταν χτυπημένος επί μία πενταετία- εξαετία με την αποεπένδυση, ο οποίος έχει έρθει από μία βαθιά οικονομική κρίση, μπήκαμε τώρα και σε μία υγειονομική κρίση,  φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα βασικά μας και να λες ότι θα περάσει άλλη μία τριετία σε αυτή την αβεβαιότητα. Δεν σε αντιμετωπίζει κανένας σοβαρά από τις τράπεζες, από τους συνεργάτες που σε κοιτάνε με μισό μάτι γιατί είσαι αυτός που το 2023 λογικά επαγγελματικά θα πεθάνει.

Θα πρέπει σίγουρα στο μεσοδιάστημα να υπάρξει μία έντονη δραστηριότητα, να δοθεί μία ιδιαίτερη έμφαση στη λιγνιτική διαδικασία, ακόμα και με ζημιογόνες ας πούμε δράσεις. Δεν ανάγκη, όλα δεν μετριούνται με νούμερα. Πρέπει να αποφασίσουν ότι για να υπάρξει κόσμος το 2023, όταν και αν έρθουν αυτά τα κεφάλαια στην περιοχή μας , να υπάρξει κόσμος όρθιος για να μπορέσει να τα απορροφήσει στην περιοχή του πρώην Δήμου Μελίτης,  που είναι η πηγή του προβλήματος. 

Θα πρέπει να δοθεί μία μεγάλη λιγνιτική δραστηριότητα,   για να μπορέσει ο κόσμος να σταθεί όρθιος, να μπορέσει να απορροφήσει αυτά τα κεφάλαια, Να είναι υγιής επαγγελματικά, Όπως είπα και στην αρχή όλοι είναι με προβλήματα οικονομικά, ποιος θα απορροφήσει αυτά τα κεφάλαια ;

Δεν βλέπω καμία μα καμία μέριμνα για μας. Ουσιαστικά αυτό που μας λένε είναι το 2023 σιγά-σιγά οδεύοντας προς τα εκεί  θα έχετε πεθάνει όλοι επαγγελματικά.  

 ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης):  Εσείς τι λύση βλέπετε εδώ, γιατί θεωρώ ότι ο μόνος τομέας που μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος από τους ανέργους που δημιουργεί η απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού είναι να πάτε στον πρωτογενή τομέα. Αυτό πώς μπορεί να γίνει

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αντωνιάδης): Έχουν γίνει κάποιες προτάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα και στους υπουργούς και στους τοπικούς φορείς οι οποίοι είναι αρμόδιοι. Προς το παρόν υπάρχει αδιαφορία, αυτή είναι η αλήθεια. Ελπίζω στην πορεία να βελτιωθεί λίγο η σχέση και να υπάρξει ένα ενδιαφέρον.

Πηγαίνοντας στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να υπάρξουν οι υποδομές, λέγοντας κάθε φορά σε όποιον συναντάμε πάνω σε αυτό το κομμάτι, ότι υπάρχει το φράγμα της Παπαδιάς, ένα φράγμα που το 2023 αφού κλείσει ο ΑΗΣ Μελίτης να έχουμε προνοήσει να  δημιουργηθούν αρδευτικά και να αρδεύσουμε την περιοχή μας. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι αυτό και δεν πρέπει να περιμένουμε το 2023 να κλείσει ο ΑΗΣ. Να πάρουμε το φράγμα το 2023 και να ξεκινήσουν, να φτιάξουμε τα αρδευτικά μας και να τα φτάσουμε στο 2028 και να ποτίσουμε το 2030. Δεν θα υπάρξει άνθρωπος που θα μπορέσει να το κάνει αυτό. Θα πρέπει να προνοήσουμε από τώρα αυτές τις ενέργειες μιας και το φράγμα έτσι όπως αυτοί επικαλούνται το 2023 θα είναι ενεργό. Δεν θα χρειάζεται για τον ΑΗΣ Μελίτης να χρησιμοποιηθεί για άρδευση.

 ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Όμως οι εκτάσεις αυτές που έχουν απαλλοτριωθεί και δεν έχουν αποκατασταθεί από τη ΔΕΗ δεν θα είναι ένα εμπόδιο;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αντωνιάδης): Υπάρχουν  νομοθεσίες οι οποίες επιτρέπουν σε κατοίκους της περιοχής να αγοράσουν με χαμηλό κόστος εδάφη από το απαλλοτριωθείσα έκταση.

Το πρόβλημα είναι μάλλον ότι   αυτές οι αγορές μπορούν να γίνουν μόνο για συγκεκριμένη χρήση. Να ανοίξουν λίγο αυτό το πεδίο να μην είναι η αγορά εύκολη μόνο για χρήση φωτοβολταϊκών να είναι και για χρήση αγροτικής καλλιέργειας.  Να μας  επιτρέψουν, είναι πολύ απλό, με ένα νομοθετικό πλαίσιο  με το ίδιο καθεστώς που μπορείς να αγοράσεις από κει για φωτοβολταϊκά να αγοράσεις γη να τα χρησιμοποιήσεις στο πρωτογενή τομέα.

Εμείς έχουμε εδάφη στην περιοχή τα οποία είναι άγονα που  ο αγρότης δεν μπορεί να τα καλλιεργήσει γιατί δεν αποδίδουν λόγω του ότι δεν είναι αρδεύσιμα.

 Ακόμα και τα ήδη υπάρχοντα εδάφη αν τα αρδεύσουμε σίγουρα θα πολλαπλασιαστεί η δυνατότητα των ανθρώπων να καλλιεργούν αποδοτικά.

Μιας και μιλάμε για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση να αναφέρω δυο-τρία πράγματα ακόμα  όπως για παράδειγμα ο οικισμός της Αχλάδας. Είναι ένας οικισμός ο οποίος είναι μετέωρος. Ποια είναι η μέριμνα της πολιτείας αυτή τη στιγμή για τον οικισμό; Όταν πας να ζητήσεις να γίνει ένα έργο κάτι ας πούμε μία γεφυρίτσα ένα αρδευτικό σου λένε θα φύγει ο οικισμός. Έχει ζητηθεί να φύγει. Όταν πας και ζητάς να φύγει   σου λέει πως να τον μεταφέρουμε τώρα δεν χρειαζόμαστε το κάρβουνο του. Είναι σε μία πολύ τραγική κατάσταση. Νομίζω ότι μας εμπαίζουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να δοθεί μία οριστική λύση και μία οριστική απάντηση, τουλάχιστον τους κατοίκους αυτής της περιοχής οι οποίοι είναι οι ήρωες τόσα χρόνια που έχουν δεχτεί όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή και τα προβλήματα που υπάρχουν   με τη ρύπανση. Έχω και εγώ περιουσία στην περιοχή  και ξέρω πόσο δύσκολο είναι έχουμε χάσει ουσιαστικά τα εδάφη μας. Δεν έχουμε πληρωθεί για αυτά όλα, χωρίς να φταίει κάποιος συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Δεν έχω κάποια μομφή για τον επιχειρηματία. Οι διαδικασίες είναι τέτοιες που κωλυσιεργούν.  Και υπάρχει και κάτι ακόμα που έχει να κάνει με αυτό, είναι οι αποκαταστάσεις. Πάλι σε συναντήσεις έχουμε αναφέρει το πρόβλημα και ακούμε ας πούμε τον Υπουργό να λέει οι αποκαταστάσεις της περιοχής θα γίνουν και τα λοιπά, η ΔΕΗ θα μεριμνήσει έλεγε ο πρόεδρος ο κύριος Στάσης και τα λοιπά. Όταν έγινε ερώτηση στο ιδιωτικό ορυχείο της Αχλάδας τι προβλέπεται μέχρι στιγμής απάντηση δεν έχει υπάρξει, ούτε καν μία απλή γνώμη δεν έχει ακουστεί.  Έχω μόνο τη σιωπή του ιδιωτικού ορυχείου.  Ο επιχειρηματίας κάποια στιγμή κατάματα τους είπε  ότι πρέπει να υπάρξει ένα Ταμείο από το οποίο θα βάλει και η ΔΕΗ λεφτά, (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ: Στο Αμύνταιο το είχε πει), για να μπορέσω εγώ στο μέλλον να κάνω την αποκατάσταση.

 Με λίγα λόγια τους λέει και μας λέει, ότι εγώ αποκατάσταση δεν κάνω.   Αυτό έχει γίνει  και κανείς δεν ενδιαφέρεται να το προωθήσει. Πάμε σε μία διαδικασία βίαιης απολιγνιτοποίησης, κλείσιμο του ορυχείου,  κλείσιμο του ΑΗΣ και όλα παραμένουν έτσι. Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα από όλα, το χειρότερο πρόβλημα. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκατάστασης, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, δεν μπορούν αυτά να δοθούν στον κόσμο, για να πάμε στην επόμενη μέρα. Για  να δοθούν ξανά στο λαό, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν και μετά να τα πάρουμε. Ούτε αυτό ακόμα δεν βλέπουμε να γίνεται.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Άρα  μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή αυτό που απαιτεί η περιοχή είναι η ένταση των δραστηριοτήτων για αυτό το κενό του χρόνου που δημιουργείται από σήμερα μέχρι το 2023 - 2025 αποκατάσταση των εδαφών και αξιοποίηση του φράγματος της Παπαδιάς:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αντωνιάδης): Αυτό που θέλω να πω κλείνοντας είναι το έξης:  Σκέψεις υπάρχουν  από τους ανθρώπους της περιοχής, από επαγγελματίες της περιοχής, από τους  επαγγελματίες του λιγνίτη,  πριν από τους τοπικούς, ας πούμε εκλεγμένους της περιοχής σκέψης υπάρχουν, προτάσεις υπάρχουν, μπορεί να είναι λανθασμένες, μπορεί να  χρειάζονται διορθώσεις, μπορεί να χρειάζονται αλλαγές, μπορεί και να είναι και τελείως λανθασμένες.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει και άμεσα είναι ο διάλογος  επί του θέματος με τους ανθρώπους της περιοχής, δηλαδή  να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να πούμε αυτό που εμείς σκεφτόμαστε, να μας πουν τι υλοποιείται από αυτό τι  όχι, που πάμε προς λάθος κατεύθυνση που είναι οι σωστές σκέψεις να το ολοκληρώσουμε και να προχωρήσουμε όλοι μαζί προς κάποια κατεύθυνση.   

 

 Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΦ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ 

Ζήτησε δεκαετή παράταση της απολιγνιτοποίησης  «αυτό  που ζητάει η τοπική κοινωνία και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, το


αυτονόητο γιατί το σχέδιο δεν βγαίνει μέχρι το 2023»

Για την κυβέρνηση είπε ότι με την απόφαση της «ασελγεί εις βάρος της περιοχής, μία περιοχή που έχει δώσει τα πάντα στην Εθνική οικονομία».

Χαρακτήρισε ως ένα θεωρητικό κείμενο το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση το οποίο δεν απαντά στην αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας. «Η κυβέρνηση  παρουσίασε το σχέδιο δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, που κατά την άποψη μας είναι ένα  σχέδιο εντελώς θεωρητικό και δεν απαντά επουδενί με πειστικό τρόπο στην αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας που θα προκληθούν από το κλείσιμο των μονάδων  και από την παύση της λειτουργίας των ορυχείων της περιοχής».

Για την ανεργία είπε ότι θα εκτοξευτεί στα ύψη ξεπερνώντας και το 60% από0 40% που είναι σήμερα στην περιοχή μας και πως ένας στους δύο θα είναι άνεργοι. «…η απολιγνιτοποίηση  θεωρώ ότι θα ξεπεράσει το 60% και το 60% καταλαβαίνετε τι θα πει, πάνω από έναν στους δύο θα είναι άνεργος.     Μιλάμε για στρατιές ανέργων δυστυχώς είτε το θέλουμε είτε όχι  υψηλό μέρος του ακαθάριστου τοπικού προϊόντος προέρχεται από την εξόρυξη λιγνίτη και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Αν παύσουν αυτά τα δυο όπως καταλαβαίνετε στρατιές ανέργων θα δημιουργηθούν στον ΟΑΕΔ και με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία και για τους ίδιους τους ανθρώπους».

 ΕΡΩΤΗΣΗ: κύριε πρόεδρε βλέπουμε και στην περιοχή μας τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σιάκος): Προφανώς .Έχετε απόλυτο δίκιο ότι ήδη ζούμε τα πρώτα απόνερα της απολιγνιτοποίησης  Αυτά είναι τα πρώτα απόνερα,  θεωρούμε ότι θα έρθουν και τα επόμενα τα οποία   θα είναι ακόμα μεγαλύτερα σε  ένταση και προβλήματα τα οποία θα δημιουργήσουν.

Όντως ήδη από χθες πάρα πολλοί εργολάβοι, ιδιοκτήτες  φορτηγών κινητοποιήθηκαν, κάνανε παράσταση διαμαρτυρίας  στην περιφέρεια.

Πολλοί από αυτούς κατάθεσαν προσωρινά τις άδειες στα γραφεία της περιφέρειας με αίτημα πάντα το ότι  χάνουν  τις δουλειές τους και έχουνε απολυτό δίκιο οι άνθρωποι.

Πραγματικότητα είναι αυτό που ζούμε, η απολιγνιτοποίηση ήρθε την είδαμε στο Αμύνταιο, την βλέπουμε στο Προσήλιο της Κοζάνης, την βλέπουμε και στη Φλώρινα δυστυχώς και στον πιο σύγχρονα ατμοηλεκτρικό σταθμό που υπάρχει στη νοτιοανατολική Ευρώπη τον ΑΗΣ Μελίτης,   ο οποίος  υπολειτουργεί εδώ και ένα χρόνο έχοντας πάντα επιπτώσεις στους εργολάβους ειδικά στους εργαζόμενους και σε πολλούς εργαζόμενους   στους εργολάβους.

 Είναι ένα τεράστιο ζήτημα  για την περιοχή. 

Βέβαια το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι,  θα έλεγα  εγώ, παρουσίασε το σχέδιο δικαίας μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, που κατά την άποψη μας είναι ένα  σχέδιο εντελώς θεωρητικό και δεν απαντά επουδενί με πειστικό τρόπο στην αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας που θα προκληθούν από το κλείσιμο των μονάδων  και από την παύση της λειτουργίας των ορυχείων της περιοχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Πόσο θα αυξηθεί η ανεργία στην περιοχή μας κ. Σιάκο ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σιάκος):  Αυτός είναι ο εφιάλτης μας, η μάστιγα της Δυτικής Μακεδονίας είναι η ανεργία.  Έχουμε πει σε καλές εποχές, μιλάω για πριν 5-6 χρόνια τουλάχιστον, τρόπος του λέγειν καλές,    ότι η ανεργία στην περιοχή ειδικά στην Φλώρινα ξεπερνούσε το 40%, ειδικά στο σύνολο του εργατικού δυναμικού και το 75% στους νέους ανθρώπους κάτω των 24 ετών.

Με την απολιγνιτοποίηση καταλαβαίνετε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί ραγδαία.  Μιλάμε για στρατιές ανέργων δυστυχώς είτε το θέλουμε είτε όχι  υψηλό μέρος του ακαθάριστου τοπικού προϊόντος προέρχεται από την εξόρυξη λιγνίτη και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Αν παύσουν αυτά τα δυο όπως καταλαβαίνετε στρατιές ανέργων θα δημιουργηθούν στον ΟΑΕΔ και με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία και για τους ίδιους τους ανθρώπους.

Ξέρετε κάτι, είναι πολύ δύσκολο να αναφέρεσαι στην ανεργία με αριθμούς είναι ό,τι χειρότερο γιατί πίσω από τα νούμερα υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές.  Είναι πάρα πολύ σημαντικό και πολλές φορές προσπαθώ να μην αναφερόμαστε σε ποσοστά γι’ αυτό ακριβώς το λόγο.

Επίσης εκεί που είχαμε τεράστιο ποσοστό ανεργίας αντί να το μειώσουμε και να έρθει η κυβέρνηση και να πει τι γίνεται ρε παιδιά τι κάνετε με τόσο τρομερή ανεργία που έχουμε,  πράγμα το οποίο εμείς το έχουμε συζητήσει σε ανώτατο επίπεδο.  Θυμάμαι σαν χθες την τέως υπουργό Εργασίας την κα Αχτσιόγλου σε αυτό το γραφείο εδώ να συζητάμε για το ζήτημα της υψηλής ανεργίας τότε της περιοχής.  Φανταστείτε ότι σε όλο αυτό θα έρθει και η απολιγνιτοποίηση, που ένα ποσοστό δεν θέλω να το πιστέψω αλλά θεωρώ ότι θα ξεπεράσει το 60% και το 60% καταλαβαίνετε τι θα πει, πάνω από έναν στους δύο θα είναι άνεργος.

 Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν ακούει, αυτό αντιλαμβάνομαι εγώ. Το λέω γιατί εμείς  έχουμε ζητήσει το πιο απλό και σοβαρό κατά την άποψή μας και ρεαλιστικό σχέδιο.

 Καταρχάς ξέρουμε τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλάει για μηδενικό αποτύπωμα το 2050, για ποιο λόγο το 2023 στην περιοχή μας;  Εμείς δεν λέμε να πάμε το 2050 και να σας πω κάτι δεν θεωρώ ότι ο κύριος Χατζιδάκης και ο κύριος πρωθυπουργός έχουν μεγαλύτερη περιβαντολογική ανησυχία από μας τους ίδιους που επιλέξαμε την περιοχή για να ζήσουμε.

Και εμείς είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας αλλά όλο αυτό πρέπει να γίνει με πλάνο.  Δεν μπορεί σε δύο χρόνια μέσα από την ανακοίνωση να κλείσουν οι μονάδες, δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε.  Για να γίνει αυτό ζητάμε τουλάχιστον μία δεκαετή παράταση του ατμοηλεκτρικού σταθμού Μελίτης Αχλάδας αλλά και του Αμυνταίου βάζω εγώ.

Καταλαβαίνετε τι προβλήματα θα δημιουργήσει στην τηλεθέρμανση, στις θέσεις εργασίας που χάνονται και όλα αυτά και επίσης χρειάζεται ένα τεράστιο οικονομικό πακέτο πακέτο στήριξης της περιοχής, ώστε να αλλάξουμε την οικονομία της περιοχής.  Αυτά δεν μπορούν να γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη γιατί είναι ο ορισμός της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Και η λέξη που χρησιμοποιώ είναι ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ασελγεί εις βάρος της περιοχής, μία περιοχή που έχει δώσει τα πάντα στην Εθνική οικονομία.

Και για να το κλείσω όλο αυτό ειδικά για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης,  το Master Plan όπως ονομάζεται η άποψή μας είναι πως ούτε η ίδια η κυβέρνηση το πιστεύει.  Και το λέω αυτό γιατί την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την περιοχή μας ο υπουργός ενέργειας κ Χατζηδάκης,  ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες αποφάσισε να κάνει στάση μόνο στο Αμύνταιο και να μην επισκεφθεί τη Φλώρινα η οποία  έχει τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μελίτης, που πάρα πολλοί εργαζόμενοι στο ορυχείο αχλάδας είναι από την περιοχή και το λεκανοπέδιο της Φλώρινας και απέδειξε για ακόμη μία φορά να μην συναντηθεί  με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.  Στις δημοκρατίες οι άνθρωποι εκφράζονται μέσα από τους θεσμούς είναι η δεύτερη φορά το ξαναλέω . Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

  Επιλέγει να μην συναντηθεί, να ακούσει από κοντά τα προβλήματα αλλά όχι μόνο τα προβλήματα γιατί το ζήτημα ,δεν είναι να παρουσιάζουμε ένα πρόβλημα, το ζήτημα είναι να δίνουμε και λύσεις και προτάσεις, γιατί εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε προτάσεις και έργα. Γιατί εμείς μπορεί να διαφωνούμε αλλά δουλεύουμε. Κι όταν λέω δουλεύουμε τι έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή σαν εργατικό κέντρο και το ρόλο τον οποίον υπηρετούμε και έχοντας να διαχειριστούμε αυτό το δύσκολο κομμάτι.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης):Έχουν μελετηθεί  οι επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης  ανά επάγγελμα και κατηγορία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σιάκος): Μιλάμε για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους, έχουμε κάνει μία πλήρη καταγραφή των εργαζομένων στο ενεργειακό πεδίο της Φλώρινας. Είτε αυτό αφορά το ορυχείο Αμυνταίου είτε αφορά τους δύο ΑΗΣ που έχουμε τα ιδιωτικά ορυχεία και αναφέρομαι στα λιγνιτωρυχεία αχλάδας, όπου έχουμε καταγράψει το σύνολο των εργαζομένων που σε πρώτη φάση θα πληγούν. Λέω πρώτη φάση γιατί από κει και πέρα υπάρχει δεύτερες και τρίτες φάσεις ανθρώπων που επηρεάζονται όπου καταγράψαμε το σύνολο αυτών, τους κατηγοριοποιήσαμε ανά ηλικιακή ομάδα,  μορφωτικό επίπεδο, υπολογίσαμε περίπου και το κόστος και το οικονομικό σκέλος και των προμηθευτών πού υπάρχουν .Γιατί ξέρετε υπάρχουν προμηθευτές στην τοπική αγορά οι οποίοι στηρίζονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι μισθώνουν τις εκτάσεις τους τα χωράφια τους και εκεί να είναι εισοδήματα τα οποία προκύπτουν.  Όλο αυτό δημιουργεί μία οικονομία όλη αυτή την έχουμε καταγράψει και την έχουμε δώσει στο πιο κατάλληλο επιστημονικό φορέα που υπάρχει στη χώρα σήμερα και αυτός δεν είναι άλλος από το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΕΣΕΕ .

Όλοι διαβάζετε τις εκθέσεις του. Δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να αμφισβητήσει το επιστημονικό κύρος αυτής της δομής. Έχουμε δώσει τα στοιχεία προς επεξεργασία, ώστε να γίνουν προτάσεις οι οποίες είναι ρεαλιστικές για το μέλλον της περιοχής και θα μας δείξουν την κατεύθυνση αλλά και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να ετοιμάσουμε και τον κόσμο όλο αυτόν που έχουμε και

αναμένει να χάσει τη δουλειά του, ώστε την άλλη μέρα το πρωί να έχει δουλειά.  Γι’ αυτό λέω δεν μπορεί, δεν βγαίνει σε δύο χρόνια το 2023, καταλαβαίνετε αυτό θα δημιουργήσει όχι μόνο τεράστια αύξηση της ανεργίας και ιδιαίτερα μία στοχοποίηση, φτωχοποίηση, γιατί παρακολουθούμε και τους δείκτες φτώχειας, γιατί δεν έχουμε μόνο μεγάλη ανεργία αλλά και υψηλά επίπεδα φτώχειας.

 Άρα όλο αυτό θα έρθει να επιδεινώσει την κατάσταση για αυτό ζητάμε το λέω για τελευταία φορά μία τουλάχιστον δεκαετή παράταση και δεν τη ζητάμε μόνο εμείς σαν συνδικάτο, το ζητάει και η τοπική κοινωνία και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.  όλοι αυτό ζητάνε το αυτονόητο.

 

Ρεπορτάζ - έρευνα : Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης (parathrhthsflorina.gr)

κάμερα ήχος: Κώστας Τρύφωνος (floriniotika.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου