Γευσιγνωσία αρνίσιου κρέατος με αρωματικά φυτά από τον κτηνοτροφικό συνεταιρισμό περιοχής Αμυνταίου

 


 Από τα πρώτα δείγματα  ήταν εξαιρετικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αρνίσιου κρέατος, σιτισμένα με βότανα όπως ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και αιθέρια έλαια.

Την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας περιοχής Αμυνταίου προσέφερε  στους κατοίκους του Αμυνταίου και της ΠΕ Φλώρινας μια ξεχωριστή γεύση αρνίσιου κρέατος ταϊσμένα με βότανα.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η διοίκηση του κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού δεν αρκέστηκε στην καθιερωμένη διαδικασία παραγωγής κρέατος αλλά αναζήτησε και βρήκε κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Δέχτηκε την πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και μπήκε σε πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής αρνίσιου κρέατος με αρωματικά φυτά και αιθέρια έλαια με συγκεκριμένο σιτηρέσιο, κι εδώ τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Για την εφαρμογή του προγράμματος συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Η παρουσίαση έγινε στο μικρό θεατράκι του Αμυνταίου με την παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

 Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτροφίας Αμυνταίου Τιμόθεος Ιωαννίδης αναφέρθηκε τον σκοπό της εκδήλωσης και την συνεργασία τους με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την αμερικάνικη σχολή Θεσσαλονίκης.

Να επισημάνουμε ότι η έρευνα ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2025. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά.

 Η προσπάθεια των εμπλεκομένων στην εφαρμογή του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός νέου προϊόντος κρέατος προστιθέμενης αξίας, χρησιμοποιώντας αρωματικά φυτά φασκόμηλο, ρίγανη, δενδρολίβανο με ένα συγκεκριμένο σιτηρέσιο, με ποιοτικά χαρακτηριστικά  αποφεύγοντας  τα λιπαρά οξέα και της δημιουργίας καλής χοληστερίνης. Το κρέας δεν έχει μυρωδιά αρνίσιου κρέατος και τα αρνιά ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα αρνιά γάλακτος μπορούν να φτάσουν και μέχρι 40 κιλά.

Τα πρώτα αποτελέσματα   είναι πολύ ενθαρρυντικά και αυτό δίνει κουράγιο στους εμπλεκόμενους.

 Παρουσίαση AromaticLamb

Στις 1/8/2023 με την υπ. αρ. 3189 απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας γίνεται η ένταξη του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτροφίας Περιοχής Αμυνταίου στο Μέτρο 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και πιο συγκεκριμένα στη Δράση 1 που αφορά στη Δημιουργία συνεργασιών, ίδρυση Επιχειρησιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας με σκοπό την προώθηση δράσεων οι οποίες επιδεικνύουν σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Αρχικά έλαβε υπόσταση η ΕΟ με τον διακριτικό τίτλο AROMATICLAMB και στη συνέχεια ορίστηκαν οι παρακάτω ομάδες εργασίας-μέλη:

1.   Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας Περιοχής Αμυνταίου, ως συντονιστής

2.   Σεμερτζίδης Λάζαρος ατομική επιχείρηση LifeSecrets καλλιέργειας αρωματικών φυτών, αιθέριων ελαίων, ροδόνερων και ανθόνερων.

3.   Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, εκπαιδευτικό ίδρυμα

4.   Όμιλος Όραμα, Σύμβουλοι επιχειρήσεων

5.   Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΕΛΚΕ

Ο στόχος που ετέθη ήταν η δημιουργία ενός προϊόντος το  οποίο δυνητικά θα ήταν υψηλότερης διατροφικής αξίας για τον καταναλωτή και ταυτόχρονα θα προσέφερε υψηλότερη προστιθέμενη αξία στον παραγωγό.

Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, ορίστηκε διαχειριστής του έργου. Οι αρμοδιότητές του ήταν να εντοπίσει τους παραγωγούς οι οποίοι διέθεσαν το ζωικό κεφάλαιο για το πειραματικό, να τηρεί τα ηλεκτρονικά αρχεία με το καθημερινό σιτηρέσιο και τις εκάστοτε παρατηρήσεις, να επικοινωνεί με τους αρμοδίους για την διάχυση των αποτελεσμάτων λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως συνδετικός κρίκος μεταξύ αυτών και των παραγωγών όπου προέκυπτε ανάγκη.

Ο κ Σεμερτζίδης Λάζαρος, ιδιοκτήτης της ατομικής επιχείρησης LifeSecrets, καλλιέργησε και διέθεσε στους παραγωγούς τα αρωματικά φυτά για να παρασκευαστεί το ενδεδειγμένο για το πρόγραμμα σιτηρέσιο των αρνιών.

Οι εκπρόσωποι της Αμερικανικής Σχολής συνέβαλαν με την τεχνογνωσία τους στην ορθή υλοποίηση του έργου, προσφέροντας τις συμβουλές τους καθ’ όλη την διάρκεια του έργου. Ομαδοποίησαν τον ζωικό πληθυσμό στα boxes, αξιολόγησαν την ποιότητα του προσφερόμενου σιτηρεσίου, οριστικοποίησαν τους τελικούς πίνακες βάσει των οποίων συλλέχθηκαν τα στοιχεία και ήταν παρόντες σε όλα τα μέχρι στιγμής κρίσιμα στάδια της έρευνας.

Ο όμιλος ΟΡΑΜΑ ανέλαβε το επιχειρησιακό κομμάτι του έργου. Αποτέλεσε την δίοδο επικοινωνίας των συναντήσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μελών  και βοήθησε στην αποτελεσματική επικοινωνία και εξωστρέφεια των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων.

     Εκ μέρους της Αμερικάνικης Σχολής Θεσσαλονίκης μίλησαν για το πρόγραμμα η Dr. Ευδοκία ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΟΥ , Γεωπόνος – Ζωοτέχνης, PhD Programme Leader και η Ζωή ΚΑΖΛΑΡΗ Τεχνολόγος Ζωικής Παραγωγής (MSc)

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Τιμόθεος Ιωαννίδης, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους χορηγούς, τους βραβευμένους σεφ των εστιατορίων «ΘΩΜΑΣ» και «ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ» που επιμελήθηκαν την κουζίνα της εκδήλωσης, τα μέλη της εταιρίας «Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών» που μαγείρεψαν κριθαρότο με μανιτάρια  συλλεγμένα στα δάση της Πίνδου, καθώς και τα οινοποιεία της περιοχής που προσέφεραν τα ονομαστά κρασιά που παράγει ο τόπος μας.

Ο καλός συνάδελφος Στέλιος Γαβριηλίδης από το «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ», μας θύμισε πως   «ανάλογη εκδήλωση γευσιγνωσίας τοπικών αρνιών είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2010 και 2011 στην Τ.Κ. Κέλλης με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Κοινότητας και σημερινού Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, Θανάση Τάσκα.

 

 

 

 

 

 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου