Γιάννης Μανιάτης: η απολιγνιτοποίηση και το νέο παραγωγικό μοντέλο της Φλώρινας θα είναι για μένα πρώτη προτεραιότητα στην Ευρωβουλή

 


«Εάν οι πολίτες με τιμήσουν και είμαι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε λίγο χρονικό διάστημα εγώ δεσμεύομαι ότι το θέμα της απολιγνιτοποίησης και του νέου παραγωγικού μοντέλου της Φλώρινας θα είναι για μένα η πρώτη προτεραιότητα αμέσως μετά τις εκλογές», επεσήμανε στις 3 Ιουνίου 2024 από την Φλώρινα ο Γιάννης Μανιάτης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση σχεδιάστηκε με ακατανόητο   πολύ βιαστικό και βίαιο τρόπο.

Κι ενώ έπρεπε να είναι μια πορεία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου «έχει αποτύχει παταγωδώς».  Η Ευρωπαϊκή Ένωση την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας την θεωρούν παράδειγμα προς αποφυγή. «Μας χρησιμοποιούν, δυστυχώς, μόνο για να δείξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τι δεν πρέπει να κάνουμε».

Για την εφαρμογή της απολιγνιτοποίησης ο κ. Μανιάτης είπε πως «από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση, πρέπει να ακολουθηθεί ένα πολύ αποτελεσματικό σχέδιο, μια πρόταση για την μετά απολιγνιτοποίηση εποχή. Δυστυχώς αυτό το σχέδιο δεν υλοποιείται έτσι όπως θα έπρεπε. Ακόμα αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει ενώ στα χαρτιά υπάρχουν διάφορες φανταχτερές παρουσιάσεις, στην πραγματικότητα οι κάτοικοι εδώ βρίσκονται στο απόλυτο κενό.

Και αυτό το σχέδιο έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανεργίας στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα και είναι βέβαιο ότι έχει δημιουργήσει και στη Φλώρινα».

Για την απολιγνιτοποίηση δεσμεύτηκε ότι εφόσον εκλεγεί θα είναι η πρώτη του προτεραιότητα και πως η Φλώρινα μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στην ΕΕ.

 

 

 

 

«Η Φλώρινα μπορεί να είναι ένα υπόδειγμα αυτού του νέου μοντέλου ανάπτυξης που θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά που δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση κυρίως λόγω ανικανότητας δεν μπορεί και δεν θέλει να υλοποιήσει.

Εμείς και εγώ προσωπικά από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι το κορυφαίο όργανο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας θα είμαστε ακίνητοι φρουροί του μέλλοντος της Φλώρινας προκειμένου πραγματικά ο τόπος αυτός να ξαναχαμογελάσει, το δημογραφικό πρόβλημα να προσπαθήσουμε να πάψει να είναι ένα από τα κορυφαία προβλήματα και ασφαλώς το ζήτημα της ανεργίας να βρει μία καλή λύση».

 

Η ΔΗΛΩΣΗ

Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα για να συζητήσουμε με τους κατοίκους του Νομού και της πόλης τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την παραμεθόριο περιοχή.

Έχουμε έτσι και αλλιώς ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία που επηρεάζει προφανώς και την περιοχή της Φλώρινας. Είναι το περίφημο θέμα της απολιγνιτοποίησης, μια απολιγνιτοποίησης που σχεδιάστηκε με πολύ βίαιο και βιαστικό τρόπο την ίδια στιγμή που τονίσαμε όλοι ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να βιάζεται τόσο πολύ να κλείσει τα λιγνιτικά της εργοστάσια, όταν η Γερμανία πρόκειται να τα κλείσει το 2038 και βάλε.  Άλλες δε χώρες όπως η Πολωνία ούτε καν δεσμεύονται για το πότε θα κλείσουν τα λιγνιτικά τους εργοστάσια. Αυτό ήταν η πρώτη φάση ενός κακού σχεδιασμού, ενός ακατανόητου πολλές φορές σχεδιασμού.

Δυστυχώς όμως ακολούθησε και δεύτερη φάση. Μετά, αφού πάρθηκε αυτή η απόφαση όφειλε η κυβέρνηση μαζί με τα πολύχρωμα και φανταχτερά φυλλάδια που μοίρασε για την μετά απολιγνιτοποίησης εποχή, να μας πει και πώς η απολιγνιτοποίηση προχωρά. Λυπάμαι να πω, το αντιμετώπισα και στην Πτολεμαΐδα, το συζητήσαμε και στην Κοζάνη, το συζητήσαμε και εδώ στην Φλώρινα και στο Αμύνταιο.

Δυστυχώς η πορεία της απολιγνιτοποίησης που θα έπρεπε να είναι μια πορεία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της πολιτικής, έχει αποτύχει παταγωδώς. Ενώ λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια για δράσεις προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους των περιοχών όπου παίρνεται μια απόφαση για απολιγνιτοποίηση, δυστυχώς στην Ελλάδα, όπως έχουν πει εξέχοντες ευρωπαίοι παράγοντες, δυστυχώς η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας είναι το παράδειγμα προς αποφυγή.

Μας χρησιμοποιούν δηλαδή, δυστυχώς, μόνο για να δείξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τι δεν πρέπει να κάνουμε. Αφού λοιπόν βρισκόμαστε εδώ στην Φλώρινα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η απολιγνιτοποίηση από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση, πρέπει να ακολουθηθεί ένα πολύ αποτελεσματικό σχέδιο, μια πρόταση για την μετά απολιγνιτοποίηση εποχή. Ακόμα αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει ενώ στα χαρτιά υπάρχουν διάφορες φανταχτερές παρουσιάσεις, στην πραγματικότητα οι κάτοικοι εδώ βρίσκονται στο απόλυτο κενό.

Είναι τραγικό να υπάρχει απόλυτη απουσία κεντρικού στόχου, κεντρικού οράματος αλλά την ίδια στιγμή τα εύκολα κονδύλια, που είναι κονδύλια για επιμορφώσεις, τα εύκολα και μάλιστα οι επιμορφώσεις να γίνονται και στην Αθήνα, μια χαρά τρέχουν αυτές οι απορροφήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Μπάμπης Τριανταφυλλίδης): Το ΣΔΑΜ δεν είναι σχέδιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Γιάννης Μανιάτης):  Το σχέδιο αυτό είναι, το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς αυτό το σχέδιο δεν υλοποιείται έτσι όπως θα έπρεπε. Και αυτό το σχέδιο έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανεργίας στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα και είναι βέβαιο ότι έχει δημιουργήσει και στη Φλώρινα. Εγώ θέλω να αναλάβω μια δέσμευση προς τους κατοίκους της Φλώρινας. Επειδή το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης είναι στην καρδιά αυτού που ονομάζει η Ευρώπη, δίκαιη μετάβαση και όταν η μετάβαση είναι άδικη τότε πρέπει να παρεμβαίνουν τα  ελεγκτικά όργανα.  Αυτό το οποίο λέω είναι το εξής: Εάν οι πολίτες με τιμήσουν και είμαι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε λίγο χρονικό διάστημα εγώ δεσμεύομαι ότι το θέμα της απολιγνιτοποίησης και του νέου παραγωγικού μοντέλου της Φλώρινας θα είναι για μένα η πρώτη προτεραιότητα αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτή η πρώτη προτεραιότητα θα στηριχτεί σε αυτό που εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνει σε έναν τόπο με απίστευτο φυσικό κάλλος, σε έναν τόπο που δυστυχώς συνεχίζει να είναι οδικά απομονωμένος από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας και σε έναν τόπο ο οποίος δυστυχώς χτυπιέται βάναυσα από την απολιγνιτοποίηση.

Η Φλώρινα μπορεί να είναι ένα υπόδειγμα αυτού του νέου μοντέλου ανάπτυξης που θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά που δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση κυρίως λόγω ανικανότητας δεν μπορεί και δεν θέλει να υλοποιήσει.

Εμείς και εγώ προσωπικά από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι το κορυφαίο όργανο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας θα είμαστε ακίνητοι φρουροί του μέλλοντος της Φλώρινας προκειμένου πραγματικά ο τόπος αυτός να ξαναχαμογελάσει, το δημογραφικό πρόβλημα να προσπαθήσουμε να πάψει να είναι ένα από τα κορυφαία προβλήματα και ασφαλώς το ζήτημα της ανεργίας να βρει μία καλή λύση.

Εύχομαι λοιπόν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου οι πολίτες της Φλώρινας και ελπίζω να μας βοηθήσουν, να μας στηρίξουν. Εμείς από την πλευρά μας, οι δεσμεύεις που έχουμε αναλάβει είναι μία δίκαιη μετάβαση με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα νοιάζεται για τους πολίτες.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου