Η «κοκορομαχία» που υποβαθμίζει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης Το ντιμπέιτ για την δημοτική επιχείρηση «Ξ. Νερό» του Δήμου Αμυνταίου ναυάγησε πριν ξεκινήσει

Το τελευταίο εξάμηνο φάνηκε καθαρά ότι το διαζύγιο μεταξύ του Δημάρχου Άνθιμου Μπιτάκη και του επιχειρηματία και πρώην Δημάρχου Αμυνταίου –υποστηρικτή του νυν Δημάρχου κατά τις δημοτικές εκλογές-
όχι μόνο είναι οριστικό αλλά και επεισοδιακό. Ο λόγος για την δημοτική επιχείρηση «Ξ. Νερό» του Δήμου Αμυνταίου, για την οποία οι εκατέρωθεν κατηγορίες είναι ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της συμφωνίας μεταξύ των δύο.

Δεν θα μπω στα ενδότερα, για να πω ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Ποιος ερμηνεύει σωστά την υπογραφείσα σύμβαση. Άλλωστε αυτό είναι δουλειά των δικαστηρίων στα οποία αν δεν έχουν προσφύγει θα το κάνουν σύντομα.

Η αλήθεια είναι ότι η υπόθεση «Ξ. Νερό» κούρασε τους πολίτες της περιοχής Αμυνταίου με τις συνεχείς και άγονες αντιπαραθέσεις των πρωταγωνιστών. Μάλιστα η αντιπαράθεση έφτασε στο σημείο να διαλύσει τον άτυπο συνασπισμό Μπιτάκη- Ιωσηφίδη και να είναι σήμερα μειοψηφία αφού ένας αριθμός 4 ή 5 Δημοτικών Συμβούλων του διαφώνησαν με τους χειρισμούς του κ. Δημάρχου και διαχώρισαν τη θέση τους με δημόσια δήλωση. Όμως το παράδοξο είναι ότι όσοι απ’ αυτούς κατέχουν θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως πχ θέση Αντιδημάρχου εξακολουθούν να την  διατηρούν !!! 

   Εάν διαφωνείς με σημαντικές αποφάσεις του Δημάρχου όχι μόνο παραιτείσαι από την θέση του Αντιδημάρχου αλλά και από αυτήν του Δημοτικού Συμβούλου. Αυτή είναι η πολιτικά έντιμη και ηθική στάση. Τώρα θα μου πείτε ότι «ψάχνω ψύλλους στ’ άχυρα» που λέει ο λαός μας. Αυτό όμως δείχνει το πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο μας και ίσως έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε γιατί φτάσαμε στην σημερινή κατάντια. Γιατί περί κατάντιας πρόκειται.

Να επισημάνουμε ότι η διαδικασία ενημέρωσης της κοινής γνώμης που ακολουθήσανε μέχρι σήμερα σχετικά με την δημοτική επιχείρηση είναι κάθε άλλο παρά η ενδεδειγμένη. Και εξηγούμαι.

Ο διάλογος ενημέρωσης που επιχειρήσανε είναι κακοποίηση ενός πραγματικού διαλόγου. Είναι μια καθαρά στημένη ιστορία, γιατί προσπαθούν με την δήθεν παρουσία των δημοσιογράφων να πάρουν πιστοποιητικό διαφάνειας και εγκυρότητας. Αλήθεια, με ποιο δικαίωμα αποκλείσατε την συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης και δεχτήκατε την παρουσία μόνο τριών ραδιοφωνικών σταθμών και στη συνέχεια μόνο των δύο; Θα μας πείτε ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων. Όμως γιατί να γίνει η ενημέρωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου; Δεν μπορούσε να γίνει στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου που είναι τριπλάσια σε έκταση;

Ζητάτε από τα μέσα ενημέρωσης της λεκάνης της Φλώρινας να σας στείλουν δύο ονόματα, που θα εκπροσωπήσουν το σύνολο. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στην Ζιμπάμπουε. Ποιος «φωστήρας» είχε αυτές τις φαεινές σκέψεις; Αν δεν τόχετε καταλάβει το κάθε μέσον ενημέρωσης έχει τις δικές του θέσεις και τη δική του γραμμή και πορεία. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τους «τσουβαλιάσετε». Πηγαίνετε εσείς στην συνάντηση δι’ αντιπροσώπων.

Ζητήσατε τις απόψεις των μέσων ενημέρωσης για το πώς νομίζουν ότι μπορεί να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση; Τι είμαστε «προβατάκια» για σανό;

Μπορείτε κάλλιστα να βάλλετε μία ή δύο κάμερες να εκδώσετε ένα δελτίο τύπου ή κι ο καθένας το δικό του και να στείλετε το πρωτογενές υλικό σε όλα τα ΜΜΕ για αξιοποίηση του.

Κι όπως ήταν φυσικό ο κ. Ιωσηφίδης αρνήθηκε την αλλαγή των όρων της συζήτησης. Άλλωστε δεν επρόκειτο να προσθέσετε τίποτα νεότερο στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση αυτή. Θα ήταν ή θα είναι μια στείρα αντιπαράθεση με αναπόδεικτες κατηγορίες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης ένας έμπειρος, ψύχραιμος και ικανός Δήμαρχος έκανε ένα τέτοιο παιδαριώδες επικοινωνιακό λάθος.

Σωστή η κίνηση του να ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων και όχι πια τους «αρχηγούς» - δείγμα κι αυτό της νοοτροπίας μας-  όμως έπρεπε να περιοριστεί σ’ αυτό και να διανείμει με δελτίο τύπου τα λεχθέντα στα ΜΜΕ. Κι αυτό είναι η πρώτιστη υποχρέωση του.

Αυτό που κυρίως έχει καθοριστική σημασία και θα βάλει τέλος στους όποιους ισχυρισμούς είναι ο οικονομικός έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές στα οικονομικά και διοικητικά πεπραγμένα της δημοτικής επιχείρησης «Ξ. Νερό», που σύμφωνα με έγκυρες πηγές έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο συρτάρι του Δημάρχου.

Είναι ευκαιρία να γίνει σε πρώτη φάση η ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων για το αποτέλεσμα του ελέγχου και στη συνέχεια με τηλεδιάσκεψη να γίνει και των Δημοτικών Συμβούλων. Αν υπάρχουν ευθύνες και στο βαθμό που υπάρχουν να τα δικαστήρια για να καταλογιστούν στους υπεύθυνους.

Μετά την ενημέρωση του κυρίαρχου οργάνου του Δημοτικού Συμβουλίου, αν θελήσουν οι Μπιτάκης και Ιωσηφίδης δημόσιο διάλογο ας κάνουν μια κοινή συνέντευξη τύπου και όχι αυτούς τους στημένους και προσβλητικούς για τα ΜΜΕ δήθεν δημόσιους διαλόγους. Γιατί σε μια συνέντευξη σίγουρα δεν θα είμαστε θεατές του παραλόγου, που επιχειρούν από την αρχή με τον δήθεν δημόσιο διάλογο.

Ας βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι δεν πρόκειται να μας χειραγωγήσουν και να γίνουμε υποχείρια τους ή μέρος της άχαρης και άγονης αντιπαράθεσης τους. Δεν θα είμαστε γλάστρες σε κανενός γραφείο. Τουλάχιστον όσον αφορά εμένα. Εκτιμώ και των άλλων ΜΜΕ.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου