Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου του Κόμματος, Βουλευτή Β3'
Νότιου Τομέα Αθηνών
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Αίτημα αγροτών για υλοποίηση νέων Προγραμμάτων
επιδότησης αρδευτικών συστημάτων με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος και την καταπολέμηση της λειψυδρίας»
Κύριε Υπουργέ,
Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις ιθυνόντων της πολιτικής ηγεσίας για ενίσχυση των αγροτών και λήψη μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος και την καταπολέμηση της λειψυδρίας, σύμφωνα με αγρότες από όλη τη χώρα, εδώ και 4 χρόνια, μετά τη λήξη της Δράσης 4.1.2. «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, δεν υπάρχει νέο Πρόγραμμα επιδότησης αρδευτικών συστημάτων.
Προγράμματα ως το άνω, εφαρμοσμένα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, παρέχουν στήριξη σε αγρότες και γεωργικές εκμεταλλεύσεις και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση και αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης ύδατος στη γεωργία, στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας, καθώς και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Παρότι όμως η εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις κρίνεται αποτελεσματική και απαραίτητη, σύμφωνα με αγρότες, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν υλοποιηθεί νέα επιδοτικά Προγράμματα, με αποτέλεσμα όποιος παραγωγός επιθυμεί να προχωρήσει σε μία τέτοιου είδους επένδυση να είναι αναγκασμένος να καλύψει το 100% του κόστους της από ίδια κεφάλαια. Τονίζουν οι ως άνω τα πλεονεκτήματα αυτών των αρδευτικών συστημάτων σε σχέση με τις απαρχαιωμένες μεθόδους άρδευσης και θεωρούν ότι μεταξύ αυτών υπερτερεί το σύστημα της στάγδην άρδευσης, η οποία παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους. Όμως το υψηλό κόστος αρχικής εγκατάστασής της, λόγω του ότι είναι μόνιμη και απαιτεί πολλούς αυτοματισμούς και εξαρτήματα, καθιστά τα απαιτούμενα ποσά απαγορευτικά, καθώς ενδεικτικά για να εγκαταστήσει ο παραγωγός σε ένα χωράφι, το οποίο καλλιεργείται με αροτραία καλλιέργεια, όπως βαμβάκι ή καλαμπόκι, το σύστημα στάγδην άρδευσης, χρειάζεται να επενδύσει από 170 έως 200 ευρώ το στρέμμα.
Λόγω του απαγορευτικού κόστους της επένδυσης αυτής από ιδία κεφάλαια, ζητούν τη συνδρομή της Πολιτείας, ώστε παράλληλα με την ιδιωτική συμμετοχή να υπάρξει και από δημόσια δαπάνη επιδότηση/χρηματοδότηση για επενδύσεις αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού αρδευτικών συστημάτων, καθώς και για αντικατάσταση υφιστάμενου προβληματικού αρδευτικού συστήματος (εξαιτίας μεγάλων απωλειών ύδατος).
Παράλληλα, αιτούνται την απλούστευση της διαδικασίας, καθώς το σύνολο των απαραίτητων εγγράφων που υπέβαλε ο δικαιούχος για ένταξη στο προηγούμενο Πρόγραμμα, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας του Προγράμματος και των απαιτήσεων, απέτρεψε πάμπολλους αγρότες από την υποβολή αίτησης, παρότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από τη μη ύπαρξη του αναμενόμενου ενδιαφέροντος από πλευράς παραγωγών και τις πολλαπλές παρατάσεις. Επιπλέον, λόγω του υψηλού επίπεδου των απαιτούμενων γνώσεων σχετικά με τη συντήρηση και λειτουργία αρδευτικών συστημάτων, ζητούν να υπάρξει σχετική συμβουλευτική παροχή οδηγιών από τον αρμόδιο φορέα.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες, ώστε να υπάρξει νέο Πρόγραμμα επιδότησης αρδευτικών συστημάτων, με παράλληλη απλούστευση της διαδικασίας προς ένταξη κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης, καθώς και σχετική συμβουλευτική παροχή οδηγιών προς τους αγρότες από τον αρμόδιο φορέα;
2. Υφίσταται πρόθεση έγκρισης νέου Προγράμματος επιδότησης αρδευτικών συστημάτων για τα επόμενα έτη με εθνικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια; Σε περίπτωση θετικής απάντησης, πότε αναμένεται η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ποια αρδευτικά συστήματα άρδευσης θα περιλαμβάνονται μεταξύ των επιλέξιμων επιδοτούμενων δράσεων και τι ποσά θα υπάρξουν για έκαστο εξ αυτών;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Απάντηση
στην υπ΄ αριθμ.
2248/18-12-2024 Ερώτηση
Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής:
Στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027 περιλαμβάνεται η Παρέμβαση Π3-73-2.2 – Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος. Η παρέμβαση στοχεύει στην κάλυψη αναγκών εκσυγχρονισμού γεωργικών εκμεταλλεύσεων για την ενίσχυση επενδύσεων που θα συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης στους υδατικούς πόρους και στη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων, με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων στη γεωργία, την αύξηση της αποθήκευσης του ύδατος και την επαναχρησιμοποίηση ύδατος σε επίπεδο εκμετάλλευσης.
Αναλυτικότερα, επιλέξιμες δαπάνες δύναται να είναι οι ακόλουθες:
1. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος:
• Αρδευτικά συστήματα α) στάγδην άρδευσης και β) μικροκαταιονισμού, καθώς και ο συνοδός εξοπλισμός τους.
• Δεξαμενές συλλογής ύδατος που δεν απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται από τα όμβρια ύδατα που κυρίως προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης.
• Μηχανολογικός εξοπλισμός, που αποσκοπεί στην ανακύκλωση υδάτων στην εκμετάλλευση και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποκατάσταση και άρα εξοικονόμηση αντίστοιχης ποσότητας νερού από φυσική υδροληψία.
• Ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης.
2. Επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις, εντός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων:
• Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων γεωτρήσεων/πηγαδιών.
• Δεξαμενές που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και χρησιμεύουν για την αποθήκευση νερού βροχής (όμβρια) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης.
• Εξοπλισμός για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της άρδευσης όπως φωτοβολταϊκό σύστημα (αυτόνομο ή διασυνδεδεμένο) ή φορητή αυτόνομη διάταξη επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου.
3. Γενικές Δαπάνες, όπου περιλαμβάνεται κάθε δαπάνη λήψης υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
- 2 -
Για να είναι επιλέξιμες, οι επενδύσεις που σχετίζονται με την εξοικονόμηση νερού, θα πρέπει να τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που προσδιορίζονται στο άρθρο 74
«Επενδύσεις στην άρδευση» του Κανονισμού (ΕΕ) 2115/2021 και συγκεκριμένα στις παραγράφους 3, 4 και 5. Δικαιούχοι της παρέμβασης δύναται να είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου. Η στήριξη παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης ως επιστροφή επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί από το δικαιούχο και το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται μέχρι και στο 70% της δαπάνης. Η συνολική δημόσια δαπάνη για την περίοδο θα ανέλθει σε 21.907.537,00 ευρώ.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου