Αναγκαία η διαφάνεια και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας

 


Ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας, τις καθυστερήσεις και την απουσία ουσιαστικού στρατηγικού σχεδιασμού εκφράζει ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, σχολιάζοντας τις απαντήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού Ξηράς, τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα NGRC του ΝΑΤΟ και τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», ενώ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις. Ειδικότερα, στην δήλωσή του ο κ. Κατρίνης αναφέρει:

‘’Οι απαντήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αναδεικνύουν τις σοβαρές αδυναμίες στη διαχείριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την προετοιμασία του Στρατού Ξηράς για τις προκλήσεις της εποχής μας. Το ΥΠΕΘΑ παραδέχεται ότι ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) βρίσκεται ακόμη σε φάση κατάρτισης, χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα, ενώ κρίσιμες πληροφορίες για τα ενεργοποιημένα προγράμματα χαρακτηρίζονται απόρρητες, στερώντας τη δυνατότητα διαφάνειας και δημόσιου ελέγχου.

Ανησυχητική είναι επίσης η απόφαση αποχής της Ελλάδας από το πρόγραμμα NGRC του ΝΑΤΟ, η οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο, βασίζεται στο υψηλό κόστος συμμετοχής και τη μη ανταποδοτικότητα για την αμυντική μας βιομηχανία. Ωστόσο, η επιλογή αυτή περιορίζει τη γεωπολιτική μας παρουσία και τη δυνατότητα τεχνολογικής εξέλιξης, ενώ δημιουργεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της εναλλακτικής συμμετοχής σε άλλα προγράμματα.

Στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η οποία περιλαμβάνει δραστικές αλλαγές στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο αναφέρεται στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και ενίσχυσης της ευελιξίας, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί διαβούλευση με το στρατιωτικό προσωπικό. Η έλλειψη αυτή πλήττει την εμπιστοσύνη των στελεχών και δημιουργεί ανησυχίες για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της ασφάλειας της χώρας.

Οι καθυστερήσεις, η έλλειψη διαφάνειας και οι αποσπασματικές επιλογές δεν μπορούν να αποτελέσουν στρατηγική για την εθνική άμυνα. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σύγχρονο και ισχυρό στρατό, με αξιοποίηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και ουσιαστική συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα που ενισχύουν την ασφάλεια και τη γεωπολιτική μας θέση’’.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου