Προϋπολογισμός 2025: Απουσία Αναπτυξιακής Στρατηγικής… Άφαντη η Περιφερειακή Ατζέντα

 


Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ήρθε προς ψήφιση ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2025.

 Είναι ουσιαστικά ο πρώτος Προϋπολογισμός της νέας Περιφερειακής Αρχής. 

 Είθισται, μια Περιφερειακή Αρχή, μέσω του Προϋπολογισμού της, εκτός από την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών, να παρουσιάζει  και το Αναπτυξιακό της Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αξιοποιώντας το σύνολο των Χρηματοδοτήσεων που έχει στη διάθεση της.  

 Η Περιφερειακή Αρχή Αμανατίδη, σχεδόν ενάμιση χρόνο από την εκλογή της, δεν έχει παρουσιάσει ακόμα τον Επιχειρησιακό της Σχεδιασμό.

 Βαδίζει στα τυφλά και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα  στον Προϋπολογισμό του 2025.

 Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι ο προϋπολογισμός Αμανατίδη για το 2025 ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.

 Εύλογα αναρωτιέται κανείς : Αν ήταν να κάνουν τα ίδια, τότε γιατί αυτή η πρεμούρα  να αλλάξουν τους προηγούμενους;

 Ο Προϋπολογισμός του 2025, επιβεβαιώνει αυτό που ζούμε ένα χρόνο τώρα:

 Μια Περιφερειακή Αρχή η οποία  δεν ξεκίνησε καν να βάζει τα θεμέλια για την αλλαγή του Παραγωγικού Μοντέλου της Περιφέρειας, κάτι που είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικό να υπάρξει.

 Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επισημάναμε επιγραμματικά τα παρακάτω :

  Δεν υπάρχει στο Προϋπολογισμό ούτε ένα νέο μεγάλο αναπτυξιακό έργο, ούτε καν ως μελέτη(κάθετος άξονας Λάρισα- Νίκη, Σιδηροδρομική σύνδεση, σύνδεση Δεσκάτης με Ε65, κλπ)

 Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει συγκέντρωση κονδυλίων και δυνάμεων σε έργα στρατηγικής σημασίας, αντ΄ αυτού υπάρχει ένα «φρακάρισμα» με μικροέργα και εκδηλώσεις, τα οποία πραγματοποιούνται χωρίς κριτήρια αξιολόγησης,  με απευθείας αναθέσεις, στο πλαίσιο μιας μικροπολιτικής διαχείρισης. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι   να δυσχεραίνεται και η δυνατότητα επιχειρησιακής ανταπόκρισης των υπηρεσιών.

 Η Δίκαιη Μετάβαση, είναι αόρατη εικόνα για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

 Λείπουν τα έργα του νέου ΕΣΠΑ, τα  ελάχιστα μέχρι στιγμής έργα από το ΕΣΠΑ,  στη πλειονότητα τους είναι έργα απενταγμένα από το προηγούμενο ΠΕΠ, που ξαναεντάσσονται. Ο Προϋπολογισμός κυριαρχείται από τον Τοπικό Πόρο και τα Εθνικά κονδύλια.

 Λείπουν έργα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα μεγάλα αρδευτικά η Βόρεια Ζώνη Πολυφύτου, η ευκαιρία για το μεγάλο αρδευτικό Ελλησπόντου, το Φράγμα και το Αρδευτικό Νεστορίου, το αρδευτικό Τριανταφυλλιάς.

Από τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό βγαίνουν αβίαστα δύο συμπεράσματα:

Πρώτον ότι και το 2025 το μόνο που θα βλέπουμε να κυριαρχεί και να εξελίσσεται στην Περιφέρειά μας είναι η Κυβερνητική ατζέντα της βίαιης Ενεργειακής Μετάβασης, με την άναρχη προώθηση των ΑΠΕ, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων

Και δεύτερον ότι δεν υπάρχει   Περιφερειακή Ατζέντα μεγάλων έργων και επενδύσεων που  θα κτίζουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας μας. 

 Δύο βασικές επισημάνσεις :

1ο Η θητεία «Αμανατίδη» ταυτίζεται με το μεγάλο στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης της Χώρας και της Περιφέρειας μας. Πολιτικά, ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν την ευθύνη για το αν αυτή θα έχει θετική έκβαση για τον τόπο μας. 

Μέχρι στιγμής, είναι κοινή διαπίστωση ότι, είμαστε στους μεγάλους χαμένους αυτής της βίαιης μετάβασης και η πρόκληση για τον Περιφερειάρχη είναι αν αυτό θα το αλλάξει το επόμενο διάστημα. 

 

2ο Το τέλος της θητείας «Αμανατίδη»  συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης     του πακέτου των  5δις  του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης και του νέου ΠΕΠ ύψους ~400εκ€, που ως χρηματοδοτικά εργαλεία αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τη Δυτική Μακεδονία.  

 

Η πρόκληση για την Περιφερειακή αρχή του Κυρίου Αμανατίδη είναι σαφής.

 

Με αυτές τις χρηματοδοτήσεις και συμπληρωματικά, με το ευνοϊκό καθεστώς της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης και το μεγάλο χρηματοδοτικό Πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης, ή θα βάλει τα θεμέλια για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, ή θα έχει χάσει το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο που είχε ποτέ Περιφερειακή Αρχή.

 

Θα κερδίσει ή θα χάσει το «μομέντουμ» για την μεταστροφή της μετάβασης, που μας επιβλήθηκε πρόωρα και αχρείαστα, προς όφελος του τόπου μας;

 

Θα προωθήσει την  Περιφερειακή Ατζέντα μεγάλων έργων και επενδύσεων για την ανάπτυξης της Περιφέρειας μας ή  θα συνεχίζει να στηρίζει την Κυβερνητική Ατζέντα της Ενεργειακής Μετάβασης προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων;

 

Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής δεν δείχνουν  ένα τέτοιο προσανατολισμό.

Ο Προϋπολογισμός του 2025 δεν εγγυάται κάτι τέτοιο και γι αυτό τον καταψηφίσαμε.

 

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου