ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των
παραγωγών εγχώριου σκληρού σίτου»
Κύριε Υπουργέ,
Παρά τις δηλώσεις ιθυνόντων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ««Το σιτάρι, βασικός πυλώνας ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής» και «.εργαζόμαστε καθημερινά, επισπεύδουμε διαδικασίες, διορθώνουμε τυχόν παραλείψεις, ώστε [...] να επιστρέψει η αισιοδοξία και η προοπτική στους παραγωγούς μας. Με συνεργασία και συνέργεια, ξεπερνούμε τις δυσκολίες, διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις προς όφελος του Έλληνα παραγωγού, του ανθρώπου του καθημερινού μόχθου [...] (κ. Κέλλας, Υφυπουργός, 07.07.2024 - 14η Γιορτή Σιταριού στο Ευύδριο Φαρσάλων), σύμφωνα με καταγγελίες πολλών παραγωγών αγροτών και των Ενώσεών/Αγροτικών Συνεταιρισμών τους, στη νέα εμπορική σεζόν της εγχώριας αγοράς σκληρού σιταριού, οι παραγωγοί βρίσκονται σε δεινή διαπραγματευτική θέση λόγω των μεταβαλλόμενων και εξαιρετικά χαμηλών τιμών του σκληρού σίτου, παρά την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους.
Η τρέχουσα δυσμενή εικόνα και υποτιμητική τάση έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό χώρο, καθώς, σύμφωνα με τους ως άνω, σε σχέση με άλλες χρονιές, το εγχώριο εμπόριο δεν προχωρά σε ανακοίνωση τιμών, ενώ το εφαρμοζόμενο οργανωμένο σχέδιο «μειοδοσίας» - ποδηγέτησης τιμών και η συντονισμένη τακτική μη ορισμού τιμών έφερε τα επιθυμητά για τους εμπόρους αλλά καταστροφικά για τους καλλιεργητές αποτελέσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς σίτου, το ελεύθερο εμπόριο ορίζει τιμές ημέρας, οι οποίες κινούνται ακόμα και κάτω από τη «διακεκαυμένη ζώνη» των 25 λεπτών/κιλό (22,23,24 λεπτά), και ενώ οι έμποροι παρέλαβαν με ανοιχτές τιμές, τώρα απαιτούν «κλείσιμο» με 25 λεπτά! Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου, η εξαγωγή θεωρητικά είναι στα 300 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας για τα καλής ποιότητας σκληρά σιτάρια, χωρίς αυτό να μεταφράζεται και στην εμπορική πράξη. Η εν λόγω τιμή δεν είναι δεσμευτική και έχει περισσότερο χαρακτήρα σύστασης, καθώς στην πράξη κυμαίνεται στην περιοχή των 22-25 λεπτών/κιλό.
Αιτούνται τη συνδρομή της Πολιτείας, ώστε να μη γίνουν αποδεκτές τιμές, οι οποίες δε δικαιολογούνται από την υψηλή ποιότητα της εγχώριας παραγωγής, του υψηλού κόστους παραγωγής και τις ευρύτερες συνθήκες της διεθνούς αγοράς.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να υπάρξει δέσμη λήψης μέτρων κατά του υψηλού κόστους παραγωγής της καλλιέργειας σε σύγκριση με γειτονικές χώρες (ειδικά στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα και στην ενέργεια) και κατά των φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών σκληρού σίτου ελληνικής προέλευσης, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση και βελτίωση των τιμών παραγωγού στο ελληνικό σκληρό σιτάρι;
2. Προτίθεσθε να αιτηθείτε λήψη μέτρων μέσω της Ε.Ε. για τον έλεγχο των εισαγωγών από γείτονες χώρες, καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές «βιωσιμότητας» που ακολουθεί η κοινοτική παραγωγή της Ε.Ε.;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου