Φτωχός ο ετήσιος απολογισμός δράσης του βουλευτή ΝΔ Φλώρινας Σταύρου Παπασωτηρίου

 


 Δυστυχώς ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Σταύρος Παπασωτηρίου φαίνεται πως δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 και συνεχίζει να κρύβει την αλήθεια από τους πολίτες.

Θεώρησε ως «μικρή νίκη» την παραλαβή ενός ασθενοφόρου, (παλιατζούρα) θα το χαρακτήριζα, από το πολυιατρείο Λευκώνα, αντί να φέρουν ένα καινούργιο για τους κατοίκους της Πρέσπας, που δεν είναι πολίτες δεύτερης διαλογής αλλά τους πρέπουν τα καλύτερα. Αυτό δείχνει πως ο βουλευτής μας έχει βάλει τον πήχη της ποιότητας υγείας μας πολύ χαμηλά και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Στη συνέντευξη του της 5.7.2024  δεν είπε λέξη για τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής και των πολιτών και όποτε φευγαλέα αναφέρθηκε ήταν για τις υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά. Αντί για «πιο φωτεινό μέλλον για τον τόπο μας» όπως ισχυρίζεται,  βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στο σκοτάδι.

Αναφερόμενος στην ετήσια κινητικότητα του αναλώθηκε σε ανούσιες επισκέψεις  και συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης, φωτογραφούμενος μαζί τους, χωρίς τίποτα το χειροπιαστό, λες και οι Φλωρινιώτες ικανοποιούνται με «καθρεφτάκια». Χωρίς σημαντικές ειδήσεις,  χωρίς λύσεις στα έντονα προβλήματα της περιοχής.

Απέφυγε να μιλήσει,

- Για το νοσοκομείο που καταρρέει γιατί έχει αφεθεί στην τύχη του και προσπαθούν να καλύψουν τα κενά επιστρατεύοντας προσωπικό με την διαδικασία του «εντέλεστε». 

  Ο κ. Παπασωτηρίου πέταξε την μπάλα στην κερκίδα επικαλούμενος τον άγνωστο ακόμα νέο χάρτη υγείας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και επεξεργάζεται ο Υπουργός  Υγείας. 

-Για το ΕΚΑΒ θα επαναλάβω ότι γίνεται το «έλα να δεις». Η απογευματινή και η νυχτερινή βάρδια συνεχίζει να έχει ένα ασθενοφόρο με πλήρωμα και για να διακομιστεί ένας ασθενής σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πρέπει να έρθει ασθενοφόρο από την  Κοζάνη. Τον γιατρό που παίρνει από το νοσοκομείο μας για να συνοδέψει το περιστατικό δεν τον φέρνει στην Φλώρινα αλλά τον πηγαίνει στην Κοζάνη και από κει ο γιατρός με την ποδιά και τα ακουστικά πρέπει να ψάξει να βρει ταξί να το πληρώσει από την τσέπη του για νάρθει στο νοσοκομείο μας!!! Κωμικοτραγική κατάσταση που όμως την ανέχονται και σιωπούν το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών, η διοίκηση του νοσοκομείου μας, ο τοπικός κυβερνητικός  βουλευτής μας. Ο τελευταίος περί άλλων τυρβάζει.

-Για την  ακρίβεια, που προσπαθήσανε με  να την αντιμετωπίσουν με «μαντζούνια» όπως τα «καλάθια», τα «κουπόνια» και  τα παρακάλια.

 -Για την απολιγνιτοποίηση, που ακόμα δεν έγινε η αποκατάσταση των εδαφών και οι χρήσεις γης. Κι εμείς περιμένουμε επενδύσεις!!!

-Για την ανεργία, που υποχρεώνει τους νέους και τις νέες να μεταναστεύουν και να γίνεται όλο και περισσότερο η ΠΕ Φλώρινας περιοχή γερόντων και συνταξιούχων.

-Για την ενίσχυση της αγοράς, που οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν πήρανε μία για την πανδημία. Κάθε μέρα και μετράμε περισσότερα λουκέτα. Μήπως γιατί ξεκίνησε την προσπάθεια αυτή ο προκάτοχος του κ. Γιάννης Αντωνιάδης;

-Για την σιδηροδρομική σύνδεση με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, την οποία προσδοκά η τοπική μας αγορά και δεν βλέπει «φως»;

-Για την εξέλιξη, αν υπάρχει και που βρίσκεται, η αναβάθμιση δύο τοπικών υποσταθμών για να δημιουργηθεί ηλεκτρικός χώρος στους τοπικούς επενδυτές και τους αγρότες (ΔΤ της 18.12.2023).

-Για την ιδιωτική ασφάλιση, που θέλουν να περάσουν με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ όπου το κόστος  μετακινείται στον αγρότη ο οποίος θα βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη να πληρώσει την ασφάλιση του.  Κατά τον κ. Βουλευτή τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης  θα αντιμετωπιστούν με την ιδιωτική ασφάλιση;

- Όσο για την ψήφιση του νέου Δικαστικού Χάρτη και την απονομή του ενιαίου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού πλέον επιπέδου (Integrated Master) από το τμήμα Γεωπονίας του ΠΔΜ, να επισημάνουμε ότι γι’ αυτά προηγουμένως χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και ο κ. Παπασωτηρίου έκατσε σε «στρωμένο τραπέζι» γιατί όλα τα βρήκε ώριμα και έτοιμα.

Στα θετικά του είναι η πρόταση του «για τη δημιουργία στη Φλώρινα ενός νέου Πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών Ειδικής Αγωγής, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν περί τους 100 φοιτητές κατ’έτος». Έχω όμως έντονες ανησυχίες μήπως και αυτό πάει στον κάλαθο των αχρήστων.

Και το λέω αυτό γιατί  δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε δύο τμήματα που ιδρύθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και θα μπαίνανε στο μηχανογραφικό το 2020 όπως το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής Φλώρινας και το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας και επί θητείας του κ. Παπασωτηρίου καταργήθηκαν. Με τον ίδιο υπουργό Παιδείας τον κ. Πιερακάκη και τον ίδιο βουλευτή τον κ. Παπασωτηρίου καταργήθηκαν τα δύο διετή τμήματα εκπαίδευσης Αργυροχρυσοχοΐας και Οινολογίας στο Αμύνταιο

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τις παραγωγικές του σχολές  είναι από τους  σημαντικούς φορείς   για την ομαλή μετάβαση της περιοχής μας στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και μπορεί να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.   Γι αυτό είναι αναγκαία συνθήκη η ενίσχυση του και όχι η κατάργηση τμημάτων.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΕ Μ.Μ.Ε ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (5/7/2024)

ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ



Απολογισμός 1 έτους κοινοβουλευτικής δουλειάς για τη Φλώρινα

Έχει ήδη κλείσει ένας χρόνος από την μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Όταν ο Ελληνικός λαός ανέθεσε ξανά στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

Είχαμε επίσης και τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, τα οποία μπορεί να μην άλλαξαν τις ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων, όμως έβγαλαν αναμφισβήτητα πολιτικά συμπεράσματα. Το βασικότερο εξ αυτών είναι ότι οι πολίτες ζήτησαν από τη ΝΔ να προχωρήσει το έργο που εκείνοι της ανέθεσαν:

·         Πιο γρήγορα

·         Πιο αποτελεσματικά και κυρίως

·         Με περισσότερα μέτρα υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας,

την οποία άλλωστε εκπροσωπεί διαχρονικά η ΝΔ. Είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να πω επίσης εισαγωγικά ότι δεν θα αναφερθώ στην πρόσφατη προσωπική μου δικαίωση από το Εκλογοδικείο. Πρόκειται για τη γνωστή ένσταση που κατατέθηκε -τελείως καταχρηστικά- και απορρίφθηκε καθ’ ολοκληρίαν από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Θέλω να μείνω στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Στο μέλλον της Φλώρινας, της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου και των παιδιών μας. Αυτά είναι που οφείλουν να με απασχολούν ως Βουλευτή και για αυτά θα συνεχίσω να δουλεύω, προς όφελος όλων των πολιτών, είτε ψήφισαν ΝΔ είτε όχι.  

Το αντικείμενο λοιπόν της σημερινής παρουσίασης είναι οι πρωτοβουλίες που «έτρεξαν» για τη Φλώρινα κυρίως κατά το τελευταίο εξάμηνο, από τότε δηλαδή που είχαμε τη τελευταία συνέντευξη Τύπου.

Θέλω να παρουσιάσω κωδικοποιημένα τα βασικά σημεία προόδου ανά τομέα δραστηριότητας και τις αμέσως επόμενες πρωτοβουλίες μου για την προώθηση αντίστοιχων θεμάτων της Φλώρινας προκειμένου να «τρέξουν» τα πράγματα γρηγορότερα. Ξεκινώ με τα

Θέματα πρωτογενούς παραγωγής

Εδώ το μείζον είναι οι νέοι κίνδυνοι για τους αγρότες μας, τους οποίους γεννά η κλιματική κρίση. Σε συνεργασία με την νέα πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και τον ΕΛΓΑ προωθούμε πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη των ζημιών όχι μόνο στην αγροτική παράγωγη αλλά και σε συνδεόμενες με αυτή δραστηριότητες, όπως έγινε πρόσφατα με τα φωτοβολταϊκά και τα θερμοκήπια. Στόχος είναι να συμπεριληφθούν όλοι οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και να επιταχυνθεί η καταβολή των αποζημιώσεων.

Ένα άλλο θέμα είναι η αξιοποίηση των ΑΠΕ από τους αγρότες μας με την ενίσχυση των τοπικών υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου το παραγόμενο ρεύμα να πηγαίνει στη κατανάλωση.

Έτσι η κυβέρνηση αυξάνει το ατομικό όριο σύνδεσης φωτοβολταϊκά των αγροτών με το δίκτυο, το οποίο πενταπλασιάζεται προκειμένου να τους δοθεί κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο. Επίσης προωθούμε επιδοτούμενα προγράμματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι αγρότες μας έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση όλων των δημιουργούμενων πλεονασμάτων  ΑΠΕ, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η διοχέτευση της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο σε πραγματικό χρόνο.

Ένα άλλο μέτρο ενίσχυσης των αγροτικών επιχειρήσεων με πάνω από 750.000 €  λήφθηκε με την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Leader» για το νομό Φλώρινας. Αφορά την συνολική χρηματοδότηση τοπικών σχεδίων ανάπτυξης της υπαίθρου μας, με πάνω από 2,2 εκατ. Ευρώ για έργα:

·         υποδομών τουρισμού

·         τουριστικών υπηρεσιών συνδεόμενων με τον αγροτουρισμό

·         ενίσχυσης μεταποίησης και της οικοτεχνίας και βεβαία

·         ανάπτυξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, νέων και υφιστάμενων.

 

Θέματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Είχαμε πρόσφατα την επίλυση με την υπογραφή από τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη της σχετικής απόφασης, ενός χρονίζοντος θέματος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Αναφέρομαι στην απονομή του ενιαίου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού πλέον επιπέδου (Integrated Master) από το τμήμα Γεωπονίας του ΠΔΜ, γεγονός που αναβαθμίζει το επίπεδο των προσφερόμενων σπουδών από το πανεπιστήμιο μας.

Μια πολύ σημαντική τελευταία εξέλιξη είχαμε προχθές, στη συνάντηση μου με τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Συζητήσαμε την πρόταση μου για τη δημιουργία στη Φλώρινα ενός νέου Πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών Ειδικής Αγωγής, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν περί τους 100 φοιτητές κατ’έτος. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να καλύψει σε ένα βαθμό τις μεγάλες ανάγκες για εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό Ειδικής Αγωγής σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο αρμόδιος υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον και θετικό πνεύμα την πρόταση αυτή και υποσχέθηκε να την μελετήσει προσεκτικά, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος υλοποίησής της. Άλλωστε, αρχές φθινοπώρου θα επισκεφθεί την πόλη μας και ο ίδιος ο Υπουργός όπου θα ανακοινώσει και τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

 

Θέματα δικαστηρίων του νομού

Πρόσφατα είχαμε θετικές εξελίξεις για τη Φλώρινα με την ψήφιση του νέου Δικαστικού Χάρτη. Έτσι στο νομό Φλώρινας διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην δε περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν συνολικά οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών ενώ το Αμύνταιο ορίζεται ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας.

Πλέον στην κατά τόπο αρμοδιότητά του θα εμπίπτει ολόκληρος ο Δήμος Αμυνταίου, χωρίς τις ανορθολογικές εξαιρέσεις του παρελθόντος. Η ίδια τακτοποίηση επέρχεται και με τα δικαιοδοτικά όρια που αντιστοιχούν στο Δήμο Πρεσπών, έτσι ώστε να μην υπάρχει πια το παράδοξο πολλές τοπικές κοινότητες του νομού Φλώρινας να υπάγονται σε ό,τι αφορά τον 1ο βαθμό απονομής της δικαιοσύνης, σε άλλους γειτονικούς νομούς.

Με αυτό τον τρόπο λύνονται για τη Φλώρινα πολλά προβλήματα στο χώρο απονομής της Δικαιοσύνης. Πιο συγκεκριμένα:

    • Δεν θα ταλαιπωρείται πλέον ο πολίτης, που σήμερα για την χορήγηση ενός δικαστικού εγγράφου συχνά αναγκάζεται να πηγαίνει σε άλλο νομό.
    • Θα υπάρχει πλέον ασφάλεια δικαίου, καθώς η αρμοδιότητα των δικαστηρίων προσδιορίζεται με τρόπο απλό και λογικό, εφόσον διοικητικά, αστυνομικά και δικαστικά όρια ταυτίζονται. Έτσι π.χ. δεν θα απαιτείται η Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας να εμπλέκεται με τρεις διαφορετικές Εισαγγελίες, και κυριως
    • Θα αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία μαρτύρων, δικηγόρων και διαδίκων από την μετάβασή τους σε άλλες πόλεις με την συνακόλουθη σπατάλη χρόνου και χρημάτων αλλά και η επαναλαμβανόμενη ταλαιπωρία τους σε περιπτώσεις αναβολών.

 

Θέματα υπηρεσιών Υγείας του νομού

Πρώτα από όλα να πούμε ότι ο υπουργός Υγείας και καταγόμενος από το Αμύνταιο Αδ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το ΓΝ Φλώρινας δεν καταργείται, δεν συγχωνεύεται. Αντίθετα παραμένει ο κύριος φορέας δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στο νομό μας και ενισχύεται όχι μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και με προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού.

Το ίδιο ισχύει και για το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός έχει δεσμευτεί ότι σε συνεργασία με την ΑΕΜΥ, θα αναβαθμιστεί, παρέχοντας και νέες υπηρεσίες.

Θέλω εδώ να υπογραμμίσω το γεγονός ότι και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Ν. Παπαευσταθίου έχει δεσμευτεί για την δημιουργία Τομέα του ΕΚΑΒ στο Αμύνταιο προκειμένου να βελτιωθεί ο χρόνος απόκρισης των ασθενοφόρων σε επείγοντα περιστατικά και να διευθετηθεί το θέμα των δευτερευουσών διακομιδών. Κι εδώ η νέα αυτή περιφερειακή υπηρεσία του ΕΚΑΒ θα ενισχυθεί με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Το ίδιο ισχύει και με τα ασθενοφόρα για τα οποία είχαμε πρόσφατα μια μικρή νίκη με τη παράδοση ενός ασθενοφόρου αντικατάστασης στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του Λευκώνα Πρεσπών

Άλλωστε, υπάρχει σε εξέλιξη κεντρικός διαγωνισμός για τη προμήθεια σύγχρονων ασθενοφόρων οπότε και από εκεί θα έχουμε νέα για τη Φλώρινα.

 

Πολιτική προστασία του νομού – αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές

Μένοντας σε ένα συναφές θέμα, υποστήριξα την πρόταση του Δήμου για την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Αμύνταιο. Είναι ζήτημα προτεραιότητας το οποίο συζητήσαμε και στην πρόσφατη ημερίδα που διοργανώθηκε στις Πρέσπες για θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί αλλά και πολλά υπηρεσιακά στελέχη και επιστήμονες του χώρου. Εκεί δόθηκε η έγκριση για την ενίσχυση του Δήμου Φλώρινας με 1,1 εκ. ευρώ, του Δήμου Αμυνταίου με 380χιλ. ευρώ και του Δήμου Πρεσπών με 400χιλ ευρώ.

Επίσης εγκρίθηκε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. Ευρώ από το ΥΠΕΣ για έργο που αφορά και τις Πρέσπες. Μιλώ για την επισκευή του οδικού δικτύου λόγω κατολισθήσεων που σημειώθηκαν πέρυσι σε 2 σημεία, λόγω των γνωστών έντονων βροχοπτώσεων. Είναι ένα έργο που προχωρά και όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί σύντομα από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

Θέματα υποδομών και μεταφορών του νομού

Όπως γνωρίζετε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ο Πρωθυπουργός μίλησε για το εμβληματικό έργο του Κάθετου οδικού άξονα Φλώρινας – Πτολεμαΐδας.

Θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για ένα τόσο μεγάλο έργο, και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα δοθούν οι αναγκαίες κατευθύνσεις στην Εγνατία Οδό Α.Ε που είναι υπεύθυνη για την ωρίμανση του έργου.

Σημαντική ήταν και η πρόσφατη απόφαση ένταξης στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του έργου κατασκευής οδού διασύνδεσης της νέας μεθοριακής διάβασης Λαιμού με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο στις Πρέσπες και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου των μεθοριακών σταθμών Νίκης και Κρυσταλλοπηγής. Το παραπάνω έργο συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με στόχο τη σύνδεση ως το τέλος του 2025 της νέας μεθοριακής διάβασης με την Εθνική Οδό 15 στην είσοδο του οικισμού Λαιμού. Έτσι θα εξασφαλιστεί η γρηγορότερη πρόσβαση στα σύνορα αλλά και η αναβάθμιση όλων των μεθοριακών σταθμών της περιοχής.

Σε σχέση τώρα με το θέμα της καταργηθείσας σιδηροδρομικής γραμμής που διερχόταν από το κέντρο της πόλης του Αμυνταίου, συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης των απαιτούμενων ενεργειών για την παραχώρηση των εκτάσεων της καταργηθείσας γραμμής από την ΓΑΙΑΟΣΕ στο δήμο Αμυνταίου. Στόχος να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση της περιοχής και η αξιοποίηση των σήμερα δεσμευμένων από τον ΟΣΕ χώρων προς όφελος όλων των δημοτών.

ΔΥΠΑ και τοπικά προγράμματα απασχόλησης

Όπως γνωρίζετε έχουν δρομολογηθεί τοπικά προγράμματα προώθησης στην απασχόληση για ανέργους (Δράσεις Συμβουλευτικής, Κατάρτισης, Πρακτικής Άσκησης και Πιστοποίησης) που αφορούν την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της Φλώρινας (Π/Υ 3,7 εκατ. ευρώ).

Θέλω σήμερα να σας μιλήσω για μια καινούργια πρόταση που έχω προωθήσει μέσω της ΔΥΠΑ για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ στη χρηματοδότηση προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων κατά τη μεταλιγνιτική εποχή. Είναι εδώ προφανής η σημασία της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την άμεση εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων απασχόλησης και στη Φλώρινα.

Τα καλά νέα είναι ότι σύντομα θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα από τη ΔΥΠΑ ένα νέο έργο, το «Προεργασία για 3.000 ανέργους ως 29 ετών» στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, συνολικού Π/Υ 46 εκατ. ευρώ. Εδώ βέβαια θα πρέπει να δώσουμε στο άμεσο μέλλον ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε νέα προγράμματα απασχόλησης, στοχευμένα στις γυναίκες και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί ή/και «τρέχουν» προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης σε σύγχρονες δεξιότητες από τη ΔΥΠΑ και στη Δυτική Μακεδονία. Θα πρέπει όμως αυτά να συμπληρωθούν γρήγορα όπως ανέφερα από στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης  (δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυσης αυτοαπασχολουμένων και στήριξης της επιχειρηματικότητας) προκειμένου να δούμε σύντομα, μόνιμα αποτελέσματα στη μείωση της τοπικής ανεργίας.

 

Κοινωνική κατοικία και θέματα τ. ΟΕΚ

Κλείνω με μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής για την οποία είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με την Ν. Κεραμέως και αφορά το θέμα των οικιστών του τ. ΟΕΚ που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Αγοράς Κατοικιών – Διαμερισμάτων (ΠΑΚΑΔΙ) στη πόλη της Φλώρινας. Το ένα σκέλος του έχει να κάνει με την βελτίωση των όρων αποπληρωμής εκ μέρους των δικαιούχων του ΠΑΚΑΔΙ του κόστους παραχώρησης των κατοικιών που έλαβαν στη Φλώρινα.

Το άλλο σκέλος αφορούσε την ανάγκη επίσπευσης των προβλεπόμενων διαδικασιών για την οριστική τακτοποίηση των τίτλων όσων δικαιούχων απέκτησαν κατοικία με παραχωρητήριο από τον τ. ΟΕΚ και έχουν ήδη εξοφλήσει το δάνειό τους.

Η Ν. Κεραμέως δεσμεύθηκε να προωθήσει το θέμα στη διοίκηση της ΔΥΠΑ, ως διάδοχου φορέα του τ. ΟΕΚ, προκειμένου να εξετάσει τα κοινωνικά αυτά ζητήματα.

Ολοκληρώνοντας τη παρουσίαση αυτή θέλω να κρατήσω τους 3 σημαντικότερους στόχους που νομίζω είναι κοινοί, προκειμένου να φέρουμε στο τόπο μας:

·         Οικονομική ανάπτυξη

·         Νέες θέσεις εργασίας και κυρίως να κρατήσουμε τους

·         Νέους και τις νέες της Φλώρινας στη πατρίδα τους.

Αυτούς τους στόχους έχουμε μπροστά μας και σε αυτή τη προσπάθεια είμαι στρατευμένος μαζί με όλους και όλες σας. Περιμένω την όποια τεκμηριωμένη κριτική που θα συνοδεύεται όμως από θετικές προτάσεις για το μέλλον της Φλώρινας, προκειμένου να δουλέψουμε όλοι μαζί, δημιουργώντας ένα καλύτερο, πιο φωτεινό μέλλον για τον τόπο μας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου