«Ερώτηση Πέτης Πέρκα σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης: Ακτομηχανικες επεμβάσεις στο Ελληνικό ως "πρότυπο" αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών;»

 


  Πέντε (05) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και θέτουν και ένα ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τις ακτομηχανικες επεμβάσεις στο Ελληνικό ως "πρότυπο" αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών. 

 Οι Βουλευτές επισημαίνουν  ότι στις 13.06.2024 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μελών της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών  για την  «Διάβρωση ακτών – Μέθοδοι αντιμετώπισης – Θεσμικό πλαίσιο». Η διάβρωση των ακτών στη Μεσόγειο και στη χώρα μας, όπως παρουσίασαν οι επιστήμονες και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής, οφείλεται σε φυσικούς, αλλά κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες.

 Στα «αξιοπερίεργα» της συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής εντάσσεται η στάση του ΤΕΕ και η δήλωση  του κ. Στασινού ότι θα εκπονήσει το σχέδιο νόμου για τη διάβρωση των ακτών μέσα σε ένα μήνα(!).  Εκτός και αν ο υπερβάλλων ζήλος του κ. Στασινού οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι θέλει να εξυπηρετήσει (όπως και η κυβέρνηση) συμφέροντα ξενοδοχειακών μονάδων που θέλουν να αποκτήσουν αμμουδιές. Να επεκταθεί δηλαδή ο χώρος που θα μπορούν να δημιουργηθούν μονάδες προς εκμετάλλευση. 

Επιπλέον οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκαν στην 1η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ)  του 2016 και στην ανάγκη να εξεταστεί η εφαρμογή Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης βάσει των αρχών και των κατευθύνσεων της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Θέματα τα οποία δεν φαίνεται να έχουν απασχολήσει την Κυβέρνηση, παρά την  συνεχή φραστική επίκληση τόσο εκ μέρους του Πρωθυπουργού όσο και άλλων Κυβερνητικών στελεχών της «κλιματικής κρίσης», όρος που χρησιμοποιείται στη θέση του επίσης συχνά επικαλούμενου όρου της «θεομηνίας», για να αιτιολογήσει την ανυπαρξία κυβερνητικών παρεμβάσεων, δράσεων και έργων για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων που απορρέουν από την μη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, δε, αναφορικά με το θέμα της εφαρμογής των κατευθύνσεων της Σύμβασης της Βαρκελώνης, η Κυβέρνηση όχι μόνον δεν προχώρησε στην εφαρμογή της, αλλά αντίθετα, με τον πρόσφατο νόμο περί αιγιαλού κατάργησε το,  ήδη ανεπαρκές σε καιρό κλιματικής κρίσης, ελάχιστο όριο προστασίας των 30 μέτρων παραλίας, δηλαδή της αδόμητης ζώνης από το όριο του αιγιαλού!

Εν κατακλείδι έθεσαν έξι καίρια ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ παράλληλα ζητούν να μάθουν αν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής της Βουλής και η «προκλητική»  διαθεσιμότητα του ΤΕΕ για τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου σε ένα μήνα συνδέεται με τα σχέδια της θυγατρικής εταιρίας της Μάρριοτ να κατασκευάσει και αμμουδιά/παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο της μαρίνας στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Διαβάστε την ερώτηση ΕΔΩ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου