Ο Δήμαρχος Φλώρινας και το νέο παραγωγικό μοντέλο

 


 Αυτό που συνήθως ακούμε από το 2019 και μέχρι σήμερα είναι η φράση το νέο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε μετά την βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Είναι γνωστές οι μεγαλοστομίες πως  16 μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις που θα έρχονταν στη Δυτική Μακεδονία και  θα άλλαζαν τον παραγωγικό και αναπτυξιακό χάρτη της. Πέντε χρόνια μετά η ΠΕ Φλώρινας δεν είδε καμιά μεγάλη επένδυση στην περιοχή.

Θυμάμαι τον Δήμαρχο του Δήμου Φιλώτα που από το 2006 στις διάφορες συναντήσεις της τοπικής εξουσίας με την κεντρική που έλεγε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε την απολιγνιτοποίηση στην περιοχή. 

Όμως εμείς, όπως συνηθίζουμε για δεκαετίες, δεν σχεδιάσαμε το μέλλον μας την προοπτική της περιοχής. Επιμέναμε στην εξόρυξη του λιγνίτη και ας γνωρίζαμε ότι έχει αποφασιστεί το τέλος του.

Έτσι μας έπεσε η κεραμίδα στο κεφάλι όταν το 2019 αποφασίστηκε το κλείσιμο των ενεργειακών λιγνιτικών  μονάδων.

Από τότε μέχρι σήμερα κινούμαστε μεταξύ γενικότητας και αοριστίας, πιπιλίζοντας πάντα τον πιασάρικο τίτλο «το νέο παραγωγικό μοντέλο» που αλίμονο κανένας δεν το συγκεκριμενοποιεί, δεν του δίνει ακριβές περιεχόμενο. Ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο. Το μόνο που μας λένε είναι ότι δεν θα στηρίζεται στο λιγνίτη. Αυτό όμως το ξέρουν και οι πέτρες του Καϊμακτσαλάν. Ακούμε από μεγαλόσχημους και μη για εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ που εισρέουν στη Δυτική Μακεδονία και την Περιφερειακή Ενότητα  Φλώρινας. Όμως  ούτε επενδύσεις είδαμε ούτε τόνωση της αγοράς. Αντίθετα βλέπουμε μια μεγάλη καθυστέρηση σ ότι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος, η ανεργία να διογκώνεται και  τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας να ξενιτεύονται για να ζήσουν

Αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα είναι η εξαιρετική παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη ως ομιλητή στην ημερίδα του Balkan Energy Forum στην Κοζάνη, σχετικά με την βίαιη απολιγνιτοποίηση,   αν πραγματοποιείται η μετάβαση, αν είναι δίκαιη και ομαλή.   Και εδώ ο Δήμαρχος Φλώρινας δεν μάσησε τα λόγια του. «… όντως έχουν γίνει καθυστερήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα, το αναγνωρίζουμε όλοι- οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιθέσεις μας» και «αυτό που προσπαθούμε εμείς είναι να βρούμε έναν βηματισμό, έτσι ώστε να θεραπεύσουμε παθογένειες και ελλείψεις των προηγούμενων χρόνων που βασίστηκαν πάνω στην αποκλειστική χρήση του λιγνίτη, αλλά και στις δραστηριότητες που ήταν γύρω από αυτόν»

Η θητεία του κ. Γιαννάκη στον δημαρχιακό θώκο του Δήμου Φλώρινας συνέπεσε με την μεγάλη αλλαγή στην ενέργεια του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων. Θα θυμάστε όλοι την ψυχραιμία και ηρεμία του όταν αντιμετώπιζε όλους αυτούς που είχαν βγει στα κεραμίδια και ζητούσαν να μην προχωρήσει στην αντικατάσταση της ανύπαρκτης πια τηλεθέρμανσης με φυσικό αέριο. Ο κ. Γιαννάκης τόλμησε τότε με σύνεση και αποφασιστικότητα αλλά και την βεβαιότητα του γι αυτό που κάνει και σήμερα βλέπουμε να γίνεται άνω κάτω η πόλη από την τοποθέτηση των αγωγών, ώστε αυτόν τον χειμώνα να χρησιμοποιήσουμε φυσικό αέριο για την θέρμανση μας.  Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην διάρκεια της θητείας του χρηματοδοτήθηκαν έργα του Δήμου Φλώρινας πάνω από 130 εκατομμύρια.

Στην Κοζάνη λοιπόν, στην ομιλία του κατά τις εργασίες της ημερίδας δίνει νόημα και περιεχόμενο σ αυτό που αποκαλούμε  «νέο παραγωγικό μοντέλο».   Να τι είπε ο Δήμαρχος Φλώρινας:

«Με το Σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης και με την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων- πολλά από τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη- μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλάζοντας το μέχρι τώρα ισχύον της μονοκαλλιέργειας λιγνίτη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε στις επόμενες γενιές επιλογές και διεξόδους για τη δική τους ανάπτυξη».


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
για το νέο παραγωγικό μοντέλο

·            Ανάπτυξη ενός μείγματος δραστηριοτήτων με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια σε προϊόντα και υπηρεσίες.

·            Στήριξη του πρωτογενούς τομέα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ποιότητα των προϊόντων.

·            Θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος φορολογικών μειώσεων και διευκολύνσεων, ώστε να γίνει ανταγωνιστική η τοπική μας αγορά προς τις γείτονες χώρες.

·            Στήριξη του τουριστικού προϊόντος μέσα από την αξιοποίηση των μοναδικών αποθεμάτων φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου και τη δημιουργία ενός ελκυστικού τουριστικού branding που θα συνδέεται με την ταυτότητα της περιοχής.

·            Ενίσχυση της ενεργειακής παραγωγής από ΑΠΕ με συγκεκριμένο και συντεταγμένο σχέδιο και στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων κοινωφελούς χαρακτήρα, καθώς μπορούν να προσφέρουν διεξόδους και εναλλακτικές.

·            Και, τέλος, ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων υποδομής και ιδιαίτερα του οδικού άξονα Φλώρινα-Πτολεμαΐδα, ο οποίος πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευαστεί, καθώς η σημερινή κατάσταση του οδικού δικτύου αποτρέπει επενδυτές να εγκατασταθούν στην ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας και παρότι η βιομηχανική περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη.

Αναφερόμενος στην καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ για τον τόπο μας και τους ανθρώπους της είπε:

«Όσον αφορά τα εδάφη, η αναγέννηση και η απορρύπανσή τους και έπειτα η απόδοσή τους στην τοπική κοινωνία οφείλει να προχωρήσει άμεσα, καθώς μπορεί να διανοίξει νέες οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές. Στο σενάριο, όμως, που η ΔΕΗ κρατά όλες τις καθαρές εκτάσεις, για να αναπτύξει φωτοβολταϊκά, και το SPV παίρνει στην κατοχή του εκτάσεις που χρειάζονται πόρους και χρόνο για την εξυγίανση τους, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ δυσμενείς. 

Είναι χρέος μας να κρατήσουμε εδώ στην περιοχή μας το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τους νέους μας, να τους δώσουμε ευκαιρίες και για να το επιτύχουμε αυτό χρειαζόμαστε και την περαιτέρω υποστήριξη της Κυβέρνησης- ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την υποστελέχωση των Δήμων μας και την ανάγκη ενίσχυσης των Τεχνικών μας Υπηρεσιών- ώστε όλοι αυτοί οι πόροι και οι μελέτες που υπάρχουν να γίνουν γρήγορα έργο»

Ο κ. Γιαννάκης  έχοντας κατασταλαγμένες απόψεις, ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενέργεια, το περιβάλλον και την ανάπτυξη   επεσήμανε ότι «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μια άναρχη ανάπτυξή , κυρίως των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών. Ναι μεν όλοι καταλαβαίνουμε ότι, μέσα από τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και έτσι λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων τους έχουν λίγο-πολύ εδραιωθεί στη συνείδησή μας ότι πρέπει και να αναπτύσσονται σχεδόν ανεξέλεγκτα. 

 Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι άμεσα ένα χωροταξικό σχέδιο- παράλληλα με τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια που βρίσκονται σε διαβούλευση- έτσι ώστε να υπάρξει μια βελτίωση του περιβάλλοντος. Είναι απαράδεκτο να αναπτύσσονται ΑΠΕ σε χώρους Natura και γόνιμης γης, χωρίς να έχουν την αδειοδότηση ή έστω την γνωμοδότηση της τοπικής κοινωνίας.

Επομένως, επαναλαμβάνω το βασικό είναι να εκπονηθεί ένα χωροταξικό σχέδιο, με βάση το οποίο θα γίνεται η ιεραρχική χωροθέτηση αυτών των ΑΠΕ και, φυσικά, να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να καθιστά τις γνωμοδοτήσεις των Δήμων δεσμευτικές. Έτσι, μόνο μπορεί να επιτευχθεί μια ισόρροπη ανάπτυξή τους.

Ακόμα μίλησε και για τις επενδύσεις στην «κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων, που έχουν άμεση σχέση με τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, με την ανάπτυξη του υδρογόνου και ακόμα με την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής βιομεθανίου. Μέσα από αυτή την παραγωγή μελλοντικά θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε τα δίκτυα φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στην περιοχή μας, ενώ ακόμα έχει και το πλεονέκτημα της μη εποχικότητας και της μη χρήσης του ηλεκτρικού συστήματος»

Όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις καθυστερήσεις της μετάβασης γιατί η  αποκατάσταση είναι όνειρο απατηλό αφού δεν έγινε τίποτα. «Αφήνοντας στην άκρη την υποκειμενική διάσταση για το ζήτημα και τις όποιες καθυστερήσεις έχουν γίνει - γιατί πράγματι όντως έχουν γίνει καθυστερήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα, το αναγνωρίζουμε όλοι- οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιθέσεις μας - γιατί πάντα θα υπάρχουν αντιθέσεις - για να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συνδημοτών μας».

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 



  

 

 

 

  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου