Οι Πρεσπιώτες και οι Πρεσπιώτισσες είπαν όχι στην καταστροφή και καταψήφισαν τη δημιουργία αιολικού και φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή της Σφήκας



Σπάνια συναντά κανείς στο λαό μας τόση ωριμότητα και τόσο υψηλό αίσθημα ευθύνης για το παρόν και το μέλλον μιας περιοχής, μιας κοινωνίας. Οι Πρεσπιώτες και οι Πρεσπιώτισσες είπαν ένα μεγάλο και παλλαϊκό όχι στα συμφέροντα των ολίγων και καταψήφισαν την δημιουργία αιολικού και φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή της Σφήκας Πρεσπών.

Μας έδωσαν μαθήματα ποιότητας ζωής, δημοκρατικής λειτουργίας μιας οργανωμένης κοινωνίας, περιβαλλοντικής συνείδησης και οικολογικής ευαισθησίας ενός πολιτισμένου λαού. Δεν επηρεάστηκαν από τα προσωρινά οφέλη κάποιων εκατομμυρίων ευρώ, χάνοντας τον εαυτό τους, την ταυτότητα τους που είναι το σπάνιο οικοσύστημα των Πρεσπών που απ αυτό έζησαν και θα ζουν οι Πρεσπιώτες.

Επειδή όμως το ενεργειακό καρτέλ είναι αδίστακτο και δεν υπολογίζει αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και τοπικών κοινωνιών, ας έχουν το νου τους οι Πρεσπιώτες ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν, να κάνουν πίσω. Θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν όπως έκαναν δίπλα μας, στο Μπούρινο, στο Νυμφαίο, στο Ξινό Νερό και τώρα στη Σφήκα της Πρέσπας.

Το μεγάλο όχι των τοπικών κοινοτήτων και του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να το περιφρουρήσουν και να το στηρίξουν οι ίδιοι. Και αυτό δεν είναι εύκολο. Από δω και πέρα θα χρειαστούν γι αυτό σκληροί αγώνες και συγκρούσεις με το ενεργειακό καρτέλ, με το οποίο πιθανόν να συνταχθεί και ο κρατικός μηχανισμός. Μόνο με αγώνες θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρεσπών.

Εμείς αποκαλυπτόμαστε στο μεγαλείο των κατοίκων της Πρέσπας που δεν ενέδωσαν σε πρόσκαιρα οφέλη, χάνοντας τον εαυτό τους, ακυρώνοντας την ταυτότητα τους που είναι το σπάνιο οικοσύστημα των Πρεσπών.  

 Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

  

 Το "Όχι" του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεσπών στις επενδύσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών στα βουνά της περιοχής

 

"Όχι" είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών στις επενδύσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών στα βουνά της Πρέσπας, μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους του συνόλου των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Πρεσπών.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η πρόταση επένδυσης των εταιρειών "Μεγαλέξανδρος Βενταβέλ Α.Ε. & Βύσιμα Βενταβέλ" σχετικά με τους ΑΣΠΗΕ και Φωτοβολταϊκό Σταθμό στην Δ.Ε. Κρυσταλλοπηγής, αλλά και  ΑΣΠΗΕ (αιολικό) ισχύος 60 MW στη θέση “Αγνάντια – Τσούκκα – Λιβάδια”.

Πριν από τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με εκπροσώπους των φορέων της Πρέσπας και με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι προηγουμένως είχαν κληθεί να συζητήσουν με τους πολίτες και να μεταφέρουν τις απόψεις τους. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων των κοινοτήτων του Δήμου Πρεσπών εξέφρασε αρνητική άποψη για τις προτεινόμενες επενδύσεις στα βουνά και, στην συνεδρίαση που ακολούθησε, το θέμα καταψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους δημοτικούς συμβούλους.

Όσον αφορά στην προτεινόμενη επένδυση σε περιοχές της Κρυσταλλοπηγής και του Βατοχωρίου, θετικά ψήφισε μόνο ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βατοχωρίου, μεταφέροντας και την άποψη των κατοίκων της κοινότητας.

Όσον αφορά τη δεύτερη προτεινόμενη επένδυση, για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού στις θέσεις Αγνάντια – Τσούκα – Λιβάδια, το δημοτικό συμβούλιο και οι πρόεδροι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, ψήφισαν ομόφωνα «όχι».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

 Ο Δήμαρχος Πρεσπών Γιώργος Στεργίου στην τοποθέτησή του είπε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε την άποψή μας ως τοπική κοινωνία, σχετικά με τα σχεδιαζόμενα έργα σε περιοχές του Δήμου μας. 

Το τονίζω, ότι πρέπει να εκφραστούμε ως τοπική κοινωνία και όχι ως δημοτική αρχή ή ως δημοτικό συμβούλιο. 

Αυτή είναι η θέση που υποστηρίξαμε από την αρχή και την υποστηρίζουμε ως το τέλος.

Πρόκειται για ένα θέμα σοβαρό, καθώς δεσμεύει για πολλά χρόνια τις περιοχές που επιλέχθηκαν για τα έργα και από ότι φάνηκε είναι ένα θέμα για το οποίο εκφράζονται διαμετρικά διαφορετικές απόψεις.

 

Εγώ θέλω να σημειώσω δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι θέλω να πιστεύω πως η όποια τοποθέτηση από τον καθένα από εμάς, έχει γνώμονα το καλό της περιοχής και το μέλλον της.

Δεν είπα και δεν θα πω σε κανέναν τι να υποστηρίξει και τι να ψηφίσει.

 Όλοι μας αγαπάμε την Πρέσπα και αποφασίζουμε έχοντας στο μυαλό μας το μέλλον των παιδιών μας.

 

Το δεύτερο είναι ότι, η δημοτική αρχή, από την οποία ακούστηκαν επίσης διαφορετικές απόψεις, απέφυγε τις κορώνες και τα μεγάλα λόγια. Αντιθέτως, προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους στη συζήτηση, να παρέχει ενημέρωση σε όλους και ζήτησε από τους εκπροσώπους των κοινοτήτων να κάνουν το ίδιο με τους συμπολίτες τους, στον βαθμό που μπορούν. 

Ξαναλέω, ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα και δεν προσφέρεται για σόου και για πομπώδεις τοποθετήσεις. 

Και αυτή είναι μία τακτική που θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε, όποια και αν είναι η σημερινή απόφαση. 

Δώσαμε την ευκαιρία στον κάθε έναν πολίτη να εκφραστεί σχετικά με το θέμα, ώστε η απόφαση να ληφθεί από όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας. 

Όλοι μαζί αποφασίζουμε και δημιουργούμε την Πρέσπα που θέλουμε. 

Εδώ δεν είναι θέατρο, ούτε καφενείο!

Είναι το δημοτικό συμβούλιο της Πρέσπας, το όργανο που εξέλεξαν οι πολίτες για την διακυβέρνηση της περιοχής και σας παρακαλώ αγαπητοί συνάδελφοι, ας δείξουμε σεβασμό στον θεσμό του συμβουλίου, στη δημοκρατία και στους πολίτες της Πρέσπας».










 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου