Σχετικά με την Ενημερωτική Ημερίδα Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων που διοργανώνει το Επιμελητήριο Φλώρινας- τελικά τίνος το παιχνίδι παίζουν ΕΒΕ Φλώρινας και ΓΣΕΒΕΕ;

 


 Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Επιμελητήριου Φλώρινας, καλούνται τα μέλη του που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια κ.α.) και όσους έχουν σχέση με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, σε ενημερωτική ημερίδατην Τρίτη 25 Ιουνίου 2024.

 Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς με την παρουσία εκπροσώπων εταιρειών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Για να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας αλλά και κύρια  οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης, αναδημοσιεύουμε άρθρο του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ).

  Αφορά ανάλογη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων, το Σωματείο Εστιατορίων Προχείρου Φαγητού και fastfood (ΦαστΦουντ) και το Σωματείο Καφετεριών, όπου η παρουσία του κ. Καββαθά ως ομιλητή στην ημερίδα, προκάλεσε παράπονα και ενστάσεις, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η συνεχής προώθηση των συμφερόντων των Οργανισμών «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ», «ΕΔΕΜ» και «GEA», αντίκειται στα συμφέροντα των επαγγελματιών της εστίασης.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ.Καββαθάς έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με Οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Από το 2002, όταν ως Γραμματέας της ΠΟΕΣΕ υπέγραψε σύμβαση με την GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ (σημερινό GEA το οποίο θα παραβρεθεί στην ημερίδα), άνοιξε τον δρόμο για την εκτενή διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων από αυτούς τους οργανισμούς.

  Η σύμβαση αυτή περιλάμβανε τη μεταβίβαση των στοιχείων των μελών της ΠΟΕΣΕ στον GEA με αντάλλαγμα προμήθεια 3%, κάτι που έδωσε στον GEA σημαντικό έλεγχο στον κλάδο της εστίασης.

  Από τότε, ο GEA συνέχισε να επιβάλλει υψηλά ποσά σε επαγγελματίες της εστίασης, συχνά μέσω δικαστικών διαδικασιών.

Παρά την πάροδο 22 χρόνων, οι συμβάσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν και ο κ. Καββαθάς παραμένει ενεργός στην προώθηση των συμφερόντων των Οργανισμών.

  Οι πρακτικές αυτές έχουν δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί επαγγελματίες θεωρούν ότι βρίσκονται υπό συνεχή πίεση για την καταβολή δυσβάσταχτων ποσών.

Τελικά οι δύο πρόεδροι τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν; Των επαγγελματιών που παλεύουν καθημερινά για το μεροκάματο ή λειτουργούν ως «ντίλερ»  των οργανισμών «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ», «ΕΔΕΜ» και «GEA»; Γιατί και με τους δύο δεν μπορείς να είσαι.

Γνωρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σαπαλίδης τον ρόλο  του κ. Καββαθά στην συνεργασία του με τους Οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης;

- Αν, ναι, συμφωνεί με τις πρακτικές συνεχούς πίεσης για την καταβολή δυσβάσταχτων ποσών που επιβάλλουν σε επαγγελματίες της εστίασης, συχνά μέσω δικαστικών διαδικασιών, οι οργανισμοί που καλεί στην ημερίδα του;

-Αν, όχι, γιατί κλήθηκε ως κύριος ομιλητής ο κ. Καββαθάς και μάλιστα με την παρουσία εκπροσώπων των τριών οργανισμών- οικονομικοί δυνάστες σήμερα των επαγγελματιών; 

  Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται το  κατά το κοινώς λεγόμενο… «όπου δει φως χτυπάει πόρτα»και…«πάμε και όπου βγει»! (να θυμηθούμε την πρόσκληση για… κυνηγετικό τουρισμό σε Κύπριους αδελφούς μας;)!!!

Από τις αντιδράσεις των επαγγελματιών στην εκδήλωση στο ΕΒΕ Τρικάλων, φαίνεται ότι το τοπίο στις σχέσεις καταστημάτων από την μια και Καββαθά και οργανισμών συλλογικής Διαχείρισης από την άλλη είναι πολύ θολό. Και μέχρι να καθαρίσει, το ΕΒΕ Φλώρινας και ο πρόεδρος του ο κ. Σαπαλίδης πρέπει να αναβάλουν την εκδήλωση, για να  ερευνηθεί το θέμα, να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις και να καθαρίσει το τοπίο...

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ – ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

 

Ο σύνδεσμος του ρεπορτάζ της ΠΑΣΚΕΔΙ:

Ο Καββαθάς και πάλι στα Τρίκαλα για την προώθηση των Ο.Σ.Δ.

https://www.paskedi.gr/o-kavvathas-kai-pali-sta-trikala-parea-me-ton-gea/

 

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ)

https://www.ellinikifoni.gr/paskedi/paskedi.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου