Πρόταση νόμου για τη φορολογία μη μισθωτών και μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και της υπαίθρου κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

 


Όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση της Πρότασης Νόμου:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την Πρόταση Νόμου "Φορολογία μη μισθωτών και μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και της υπαίθρου".

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ εισάγει διατάξεις που στοχεύουν στη δίκαιη φορολόγηση και την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους και της συσσώρευσης χρεών προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους ΟΤΑ και στις Τράπεζες, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών αυτών.

Η ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω της καπιταλιστικής κρίσης των προηγούμενων ετών, των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν μέσα στην πανδημία, αλλά και της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησε τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου κατά την τελευταία 15ετία να έχουν επιβαρυνθεί με νέους φόρους και νέα βάρη, όπως φόρο από το 1ο ευρώ στο εισόδημα, το τέλος επιτηδεύματος, τα τεκμήρια διαβίωσης, τον ΕΝΦΙΑ, όλους τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους στα καύσιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.  Σε αυτά προστέθηκε από 1.1.2024, η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της πρόβλεψης του ν. 4670/2020 (νόμος Βρούτση) στη βάση της αύξησης του πληθωρισμού που θα προσθέσει νέα χρέη στους αυτοαπασχολούμενους.

Αποκορύφωμα της φοροληστρικής πολιτικής αποτελεί ο νέος νόμος 5073/23 που καθιερώνει τη φορολόγηση των επαγγελματιών στη βάση τεκμαρτού εισοδήματος και άλλων τεκμηρίων. Προκαλεί νέα υπέρμετρη επιδείνωση της κατάστασης, ειδικά σε όσους έχουν μικρά εισοδήματα, οδηγώντας τους βίαια σε κλείσιμο της επιχείρησής τους ή έξοδο από το επάγγελμά τους και ευνοώντας την επέκταση και κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών και επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο.

Για το λόγο αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εισάγει διατάξεις που στοχεύουν αφενός στην πραγματικά δίκαιη φορολόγηση των μη μισθωτών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και αφετέρου στην ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου. Τα μέτρα αυτά είναι επιτακτικά αναγκαία και απαιτείται η άμεση εφαρμογή τους.

Τα φορολογικά έσοδα πρέπει να καλυφθούν από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρήσεων, της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Επισυνάπτεται η προταση νόμου αναλυτικά.

26/6/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου