Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων ΑΝΑΦΟΡΑ · Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων · Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας · Για τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 


Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

·         Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

·         Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

·         Για τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα: «Υλοποίηση των εθνικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς»

 

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, και η Βουλεύτρια Φλώρινας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Πέρκα Πέτη, καταθέτουν ως αναφορά προς τουςκ.κΥπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Περιβάλλοντος και Ενέργειας καιΝαυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την επιστολήπρος τον κ. Πρωθυπουργό, με την οποία οι εννιά (9) συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις  καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, αναλαμβάνοντας τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Ζητούν οι δεσμεύσεις αυτές  να συνοδεύονται από έναν οδικό χάρτη, όπου θα εξειδικεύονται οι αναγκαίες ενέργειες και η απαιτούμενη χρηματοδότηση και θα προσδιορίζεται με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.

 

Ζητούν η κομβική δέσμευση για τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, να συνοδευθεί από κατάλληλα μέτρα διατήρησης βάσει των οικολογικών αναγκών των περιοχών, και να βασίζεται σε διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες.

 

Αναμένουν επίσης την ανάληψη στοχευμένων ενεργειών, προκειμένου η δέσμευση για την απαγόρευση των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων εντός των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών να υλοποιηθεί βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού δίκαιης μετάβασης για τον αλιευτικό κλάδο, με τη συμμετοχή των αλιέων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μετατοπιστεί η αλιευτική προσπάθεια με συρόμενα εργαλεία σε άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας.

 

Τέλος καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την άμεση υλοποίηση των υφιστάμενων υποχρεώσεων της Ελλάδας σχετικά με τη θέσπιση μέτρων διατήρησης για τις θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και για τη θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

 

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της επιστολής μετά των αναφερομένων σε αυτήκαι για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Επισυνάπτεται ηεπιστολή.

 

Αθήνα, 21.6.2024

 

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

 

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου