«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

 


  Η 21η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο του 2001 ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού  είναι να προάγει τη διαφορετικότητα αλλά και τον διάλογο ανάμεσα στους λαούς.

Ο πολιτισμός ως σημαντικός παράγοντας οικονομίας και κοινωνίας μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση της ατομικής και συλλογικής συνείδησης, ενώ παράλληλα αποτελεί φορέα αξιών αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα ενός λαού.

Συγχρόνως αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η παιδεία συμπορεύεται και είναι αρωγός του πολιτισμού. Ο πολιτισμός παράγει παιδεία και η παιδεία με τη σειρά της έργα τέχνης και πολιτισμό.

Στη νεότερη Ελλάδα τη λέξη «πολιτισμός» μετέφρασε και χρησιμοποίησε από τηγαλλική λέξη “civilisation” ο Αδαμάντιος Κοραής, ταυτίζοντάς τηνμε τα ανώτερα προϊόντα του τρόπου ζωής μιας κοινότητας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υψηλή τέχνη, τη φιλοσοφία, τις επιστήμες και τις αξίες. 

Μέσα από διάφορες δράσεις οι οποίες διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και ενθαρρύνουν -μέσω της εκπαίδευσης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης- τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας, ο πολιτισμός μπορεί ναγίνει η αφορμή, το έναυσμα για όλους μας προς τέτοιες ενέργειες με σκοπό την ένταξή του πρακτικά και ουσιαστικά στην καθημερινότητα των πολιτών, ώστε να συνιστά αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Η ΝΔ διεύρυνε τον πολιτισμό και βάθυνε τη δημοκρατία με μια σειρά από νόμους που ψήφισε για την ισότητα, τηδιαφορετικότητα και προστάτεψε παγκόσμια μνημεία πολιτισμού. Η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στον πολιτισμό. Γι’ αυτό στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου ψηφίζουμε ΝΔ, για να πρωταγωνιστήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

 

                              Για το Γραφείο Τύπου της Δ.Ε.Ε.Π Ν. Δ. . Φλώρινας

                           Η υπεύθυνη Τομέα Δημοσίων Σχέσεων Τύπου και ΜΜΕ

Τσουμίτα Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου