Επίκαιρη Ερώτηση της Πέτης Πέρκα σχετικά με τον απαράδεκτο αποκλεισμό των διεμφυλικών/τρανς προσώπων από το Ειδικό Βοήθημα και την προκλητική απάντηση της ΔΥΠΑ.

 


 Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα τον απαράδεκτο αποκλεισμό των διεμφυλικών/τρανς προσώπων από το Ειδικό Βοήθημα και την προκλητική απάντηση της ΔΥΠΑ.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση:

 

Επίκαιρη ερώτηση

Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

«Απαράδεκτοςαποκλεισμός των διεμφυλικών/τρανς προσώπων από το Ειδικό Βοήθημα και προκλητική απάντηση της ΔΥΠΑ.»

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 42632/22-06-2021 απόφαση (ΦΕΚ 2711/Β’/24-06-2021), τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα συμπεριλήφθηκαν στις Ειδικές Ευάλωτες Ομάδες της ΔΥΠΑ,στο πλαίσιο της ισότιμης πρόσβασης των ανωτέρω προσώπων στην αγορά εργασίας,καθώς και στο γενικότερο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.
Σύμφωνα όμως με την υπ’ αριθμ. 113582/2023 ΚΥΑ (ΦΕΚ 7469/Β΄/29.12.2023) και το από 6.2.2024 Δελτίο Τύπου της Δ.ΥΠ.Ατα διεμφυλικά/τρανςπρόσωπα αποκλείστηκαν από το Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων ύψους 718,50 Ευρώ της ΔΥΠΑ. Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), διαπιστώνουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παραβιάζει γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου.  Οιαρχές της χρηστής διοίκησης, της  συνέχειας του κράτους,της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου,της αμεροληψίας, της ισότητας και της έλλειψης αντιφατικής συμπεριφοράς από τη δημόσια διοίκηση έχουν παραβιαστεί.
Παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις για την ισότιμη μεταχείριση, τα διεμφυλικά/τρανςπρόσωπα παραμένουν κοινωνικά αποκλεισμένα και εγκλωβισμένα σε έναν κύκλο ανισότητας και βίας. Σύμφωνα με το ΣΥΔ η απόφαση της ΔΥΠΑ καθιστά τα διεμφυλικά/τρανςπρόσωπα ακόμα πιο ευάλωτα στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη βία που ήδη υφίστανται. Τα ποσοστά ανεργίας τους υπερβαίνουν το 60%. Συχνά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά.
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με επιστολή της τάχθηκε ευθέως υπέρτης συμπερίληψης των διεμφυλικών/τρανς προσώπων στο Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων.Το αρμόδιο Υπουργείο και η ΔΥΠΑ αγνοούν προκλητικά την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα Φύλου».
Στις 5.3.2024 η ΔΥΠ.Α. απάντησε με προκλητικό τρόπο στην επιστολή του ΣΥΔ σχετικά με το θέμα, αφού απλά κατέγραψε την υφιστάμενη νομοθεσία, χωρίς να προβεί σε καμία αιτιολογία σχετικάμε την παράλειψη της να συμπεριλάβει τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα στο Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων. Επιπλέον, ανέφερε ότι «οποιαδήποτε διαφοροποίηση προϋποθέτει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις»!! Προφανώς η ΚΥΑ τροποποιείται με νεότερη ΚΥΑ, δεν χρειαζόμασταν την ΔΥΠΑ. να μας ενημερώσει για τα αυτονόητα. Για το κρίσιμο και επί της ουσίας ερώτημα, καμία απολύτως απάντηση. 
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1.       Γιατί δεν έχει τροποποιηθεί η υπ’ αριθμ. 113582/2023 ΚΥΑ,ώστενα συμπεριλαμβάνονται και τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα στο Ειδικό ΒοήθημαΕυάλωτων Ομάδων της ΔΥΠΑ.; Πότε θα τροποποιηθεί η ανωτέρω ΚΥΑ; 
2.       Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν αναγνωρίζει ότι τα διεμφυλικά/τρανςπρόσωπα, λόγω του συντηρητισμού που επικρατεί στην κοινωνία παραμένουν κοινωνικά αποκλεισμένα και εγκλωβισμένα σε έναν κύκλο ανισότητας και βίας; Δεν θεωρεί ότι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Θεοπίστη(Πέτη) Πέρκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου