Καταστροφική η στάση του ΕΒΕ Φλώρινας Χάνεται(;) πρόγραμμα 1.500.000 ευρώ για άνεργους

 


   Έχουμε γράψει πολλές φορές για την ανυπαρξία αναπτυξιακού πλάνου στο ΕΒΕ Φλώρινας, για την αδιαφορία του για την αγορά και τους επαγγελματίες. Τόχουν κάνει «μαγαζάκι», που δεν μπορεί να προσφέρει ούτε το ελάχιστο στον τόπο μας. Ο μόνος καημός τους είναι με ποια τερτίπια θα κρατηθούν στη διοίκηση του ΕΒΕ. Έτσι  το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγκρίνουμε την σημερινή του καταστροφική στάση με τις παλιές δόξες, τις μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος όπου το ΕΒΕ είχε καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες του τόπου μας. Σήμερα μόνο κακό μπορεί να κάνει εσκεμμένα ή όχι, δείχνει πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί σε βασικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται σημαντικές ζημιές η τοπική αγορά και οι άνθρωποι της. Δεν μπόρεσε ούτε το τοπικό παραγωγικό δυναμικό να κινητοποιήσει, προκειμένου να στηριχτεί το πανεπιστήμιο μας και τα τμήματα του στην πόλη μας, τώρα  στην εποχή της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και του νέου παραγωγικού μοντέλου, μιας και θεωρείται πυλώνας ανάπτυξης.

Η μόνη δραστηριότητα του είναι κάποιες φιέστες, που αλλοίμονο και αυτές είναι κακοοργανωμένες και  δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές τιμές των δαπανών τους. Πριν λίγες μέρες είδαμε μια τέτοια φιέστα αυτή της γευσιγνωσίας των Πρεσπών, για την οποία οι ενδιαφερόμενοι ήταν λίγοι σε σχέση με τον προγραμματισμό .

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είναι εντελώς ανύπαρκτη η συμμετοχή του ΕΒΕ στην τοπική οικονομία εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό που τρομάζει είναι ότι γίνεται επικίνδυνο για την βιωσιμότητα της αγοράς μας.

Τελευταίο γεγονός πισωγυρίσματος είναι το πρόγραμμα ύψους 1.500.000 ευρώ  για 500 ανέργους της ΠΕ Φλώρινας, το οποίο μέχρι στιγμής είναι αναξιοποίητο και «παρκαρισμένο», γιατί η διοίκηση του ΕΒΕ δεν φρόντισε να προετοιμάσει την προκήρυξη εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, με κίνδυνο να απενταχθεί οποιαδήποτε στιγμή από δω και πέρα. Να επισημάνουμε ότι η τελευταία καταληκτική ημερομηνία προκήρυξης του έργου ήταν η 19η Φεβρουαρίου. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο    «Ενέργειες Συμβουλευτικής - Κατάρτισης και Πιστοποίησης ανέργων» στο πλαίσιο της Πράξης «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση ανέργων Φλώρινας» με MIS 6001122.

  Από την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για το Επιμελητήριο Φλώρινας  εγκρίθηκε τον Μάιο 2023 το ποσό του 1.500.000 ευρώ  για πρόγραμμα, ώστε να παρασχεθούν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης, πιστοποίησης και πρακτικής άσκησης σε πεντακόσιους (500) άνεργους ωφελούμενους, στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, που ο καθένας θα έπαιρνε  ως αμοιβή το ποσό των 3.000 € (τρεις χιλιάδες ευρώ). Αντιλαμβάνεται ο καθένας πως τα χρήματα αυτά θα ήταν μια ανάσα για τους άνεργους και τις οικογένειες τους. Και μην φανταστείτε ότι το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε ύστερα από πιέσεις του ΕΒΕ Φλώρινας αλλά δόθηκε από το υπουργείο και είναι στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, εγκρίθηκε για όλα τα Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας. Για το δικό μας ΕΒΕ η κατανομή του ζεστού χρήματος ήταν 1.500.000 ευρώ.

Πρέπει να τονίσουμε πως το πρόγραμμα και το έργο, προβλήθηκε δεόντως και έγινε γνωστό στους ανέργους της ΠΕ Φλώρινας  από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου (υποψήφιο περιφερειακό  σύμβουλο τότε) σε ημερίδες, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις από το καλοκαίρι μέχρι τον Οκτώβριο 2023, συγκεντρώνοντας θετικότατη ανταπόκριση. Μάλιστα ήταν πολλοί οι άνεργοι που προσήλθαν στα γραφεία του Επιμελητηρίου, κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καταθέτοντας τα στοιχεία τους και το ενδιαφέρον συμμετοχής τους.

Μετά την έγκριση του προγράμματος, ακολούθησε η αποδοχή του από το  Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕ και η προσαρμογή και οργάνωση των τευχών προκήρυξης σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ώστε να καλύπτονται όλες οι νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις για τον διαγωνισμό και την υλοποίηση και δόθηκε η έγκριση τον Οκτώβριο 2023.

Και εντελώς ξαφνικά τον Οκτώβρη μήνα, σταμάτησαν οι οποιεσδήποτε ενέργειες από το Επιμελητήριο Φλώρινας, ουσιαστικά η προκήρυξη του διαγωνισμού, γιατί μόνο το κομμάτι αυτό υπολείπονταν για να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή του προγράμματος. Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβρη είχαμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά τις οποίες ο πρόεδρος του ΕΒΕ Σάββας Σαπαλίδης ήταν υποψήφιος και απέτυχε και δεν εκλέχτηκε. Δέχθηκαν επανειλημμένα οχλήσεις για την καθυστέρηση από την Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ με στόχο την άμεση έναρξη και υλοποίηση του έργου αλλά το επιμελητήριο μας ήταν αλλού γι αλλού.  Παρά τις αστείες δικαιολογίες της διοίκησης ότι δεν έχει προσωπικό!!! είναι εμφανής η κωλυσιεργία και  δόθηκε προθεσμία για  την έναρξη εργασιών (μέσα Φεβρουαρίου 2024), για να μην κινδυνέψει η χρηματοδότηση του έργου και χάσουν το πρόγραμμα οι άνεργοι.

Ακολούθησαν δημοσιεύματα μας, έγινε αναφορά από τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Σταύρο Παπασωτηρίου σε συνέντευξη του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις καθυστερήσεις, αλλά «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» λέει ο λαός μας. Τελικά καμία ενέργεια δεν έγινε από το Επιμελητήριο Φλώρινας μέχρι σήμερα. Σε πολλούς ενδιαφερόμενους είναι εδραιωμένη η αντίληψη ότι το πρόγραμμα δεν προχώρησε γιατί τους εκδικείται ο πρόεδρος του ΕΒΕ επειδή δεν τον ψηφίσανε και δεν εκλέχτηκε.

Σήμερα δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους τι γίνεται με το πρόγραμμα. Βρίσκονται σε απόλυτο σκοτάδι.  Και αυτό  είναι εμπαιγμός προς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται οικονομικά.

Τα άλλα επιμελητήρια των γειτονικών περιφερειακών Ενοτήτων, με πρώτο της Κοζάνης, έχουν ξεκινήσει ήδη την υλοποίηση των προγραμμάτων τους και προσδοκούν σε επιπλέον χρηματοδοτήσεις, ώστε να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες τους, να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Είναι προφανής ο κίνδυνος να χάσουμε το πρόγραμμα και τα χρήματα να μεταφερθούν στις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα φταίει κανένας άλλος παρά μόνο ο πρόεδρος και η διοίκηση του ΕΒΕ Φλώρινας.

 

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου