Μιχάλης Κατρίνης: το ΠΑΣΟΚ έχει αυτόνομη πορεία με πρόταση κυβερνητικής προοπτικής και δεν αποτελεί «βολικό» κυβερνητικό εταίρο

 


Το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει τον βηματισμό του και την επαφή του με τους πολίτες ξανακερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους με την αυτόνομη πορεία του και πρόταση κυβερνητικής προοπτικής, και δεν αποτελεί «βολικό» κυβερνητικό εταίρο, που θα το   κάνει κυρίαρχο  και πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στη Φλώρινα και ολόκληρη τη χώρα, τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης κατά τα εγκαίνια  των γραφείων της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας, στις 9 Σεπτεμβρίου 2022.


Δεν πρόκειται να γίνει η ουρά κανενός ούτε το συμπλήρωμα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας αυτόνομη πορεία.

«Για πολλά χρόνια το κόμμα μας λειτούργησε σε συνθήκες κρίσης όπως και η χώρα, είναι γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ θυσίασε την κοινωνική και πολιτική του δύναμη για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα και πλήρωσε δυσανάλογο πολιτικό κόστος»,  επεσήμανε  στον χαιρετισμό του ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας Βαγγέλης Στάιος.  

Τον χαιρετισμό  του Μιχάλη Κατρίνη ακολούθησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΝΕ και λίγο αργότερα ομιλία του στο ξενοδοχείο Emerald.

Ο κ. Στάιος επεσήμανε την αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία και πως τώρα  , «το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται κάθε μέρα, το ΠΑΣΟΚ αρχίζει και πάλι να αποτελεί την ελπίδα και προοδευτική λύση στα προβλήματα του τόπου».

Για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κατρίνης είπε ότι   «είναι παράταξη η οποία σήμερα κινείται με ενότητα, με αυτοδύναμη πολιτική παρέμβαση, με ανανέωση και πάνω από όλα με πίστη σε ένα εγχείρημα το οποίο θα είναι επωφελές για την Ελλάδα και για τους Έλληνες».

Για τη Φλώρινα υπογράμμισε ότι δοκιμάζεται από άστοχες και βεβιασμένες κυβερνητικές επιλογές .   «Εδώ στη Φλώρινα η περιοχή δοκιμάζεται από τις άστοχες και βεβιασμένες επιλογές της κυβέρνησης και στο θέμα της απολιγνιτοποίησης και βεβαίως και γενικότερα με την ενεργειακή και οικονομική κρίση, ο πρωτογενής τομέας έχει πάρα πολλά προβλήματα».

Επεσήμανε πως στη δύσκολη αυτή κατάσταση για τη χώρα «…έρχεται το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη να βρει πάλι το νήμα της επαφής με τους πολίτες να τους δώσει πάλι μια ελπίδα και προοπτική για το μέλλον σε μια πολύ δύσκολη εποχή, που πέρα από την οικονομική κατάσταση, την ακρίβεια και τα πάρα πολλά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες σε όλη τη χώρα πόσο μάλλον και στην περιοχή ε Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι  το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα το  επαναφέρει στη θέση που πραγματικά του αξίζει με βάση την ιστορία και την πορεία του και αυτή δεν είναι άλλη από τη θέση του πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Τόνισε την αυτοδύναμη πορεία του κινήματος  χωρίς να αποτελεί τον «βολικό» εταίρο  με την δική του πρόταση κυβερνητικής προοπτικής και καλεί τα κόμματα της Βουλής να αποφασίσουν για την πρόταση αυτή. «Εμείς ούτως ή άλλως συνεχίζουμε με αυτοδύναμη στρατηγική και δική μας πρόταση. Έχουμε πρόταση που δεν είναι διαφωνίας και διαμαρτυρίας, είναι πρόταση κυβερνητικής προοπτικής που δεν είναι λύση και απαντήσεις στα μεγάλα αλλά και στα καθημερινά ζητήματα και με βάση αυτή την πρόταση θεωρώ ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα θα καλέσουμε τις υπόλοιπες δυνάμεις γύρω στη δική μας πρόταση να μας πουν αν συμφωνούν  και αν πιστεύουν ότι μπορεί να είναι η βασική κυβερνητική προοπτική το επόμενο διάστημα.  Άρα ας περιμένουμε τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ είχε δείξει ότι είναι πάντα η παράταξη της ευθύνης» .

Ως αιτία της μείωσης του πληθυσμού ο κ. Κατρίνης  υπογράμμισε  ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο και «είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας που υπάρχει και της αδράνειας ,  ώστε να αποτραπεί αυτή η διαρροή πληθυσμού και να ενισχυθεί οικονομικά και παραγωγικά μια τόσο ωραία, μια ευλογημένη θα έλεγα περιοχή».

Για την συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση της όταν έρθει στη Βουλή, ανέφερε  ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα ένα πατριωτικό κόμμα  και «δεν μπορούμε να μιλήσουμε θεωρητικά. Αυτή η συμφωνία μένει πάρα πολύ καιρό, καταλαβαίνετε τους λόγους για τους οποίους δεν έρχεται στη Βουλή, κάποια στιγμή θα έρθει.  Όταν λοιπόν έρθει εμείς με παρρησία όπως κάνουμε πάντα, θα τοποθετηθούμε με βάση τις αρχές και τις αξίες όπως σας είπα πριν».

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στάιος Βαγγέλης (Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας):  Σήμερα πραγματοποιούμε τα εγκαίνια του γραφείου μας και θα ακολουθήσει μια πολιτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Emerald.

Μας τιμάει σήμερα με την παρουσία του και θα είναι και ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του νομού Ηλείας ο Μιχάλης Κατρίνης.

 Για πολλά χρόνια το κόμμα μας λειτούργησε σε συνθήκες κρίσης όπως και η χώρα, είναι γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ θυσίασε την κοινωνική και πολιτική του δύναμη για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα και πλήρωσε δυσανάλογο πολιτικό κόστος.

Οι τοπικές οργανώσεις έκλεισαν στις περισσότερες περιοχές και παρά τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να ξανά ανοίξουν. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν, το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται κάθε μέρα, το ΠΑΣΟΚ αρχίζει και πάλι να αποτελεί την ελπίδα και προοδευτική λύση στα προβλήματα του τόπου.

 Οι πολίτες ακούν και πάλι τις θέσεις μας, συζητάνε μαζί μας και σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε ως νέα νομαρχιακή επιτροπή να ανοίξουμε και πάλι τα γραφεία μας, ώστε αυτός ο μικρός χώρος να αποτελέσει ένα χώρο αναφοράς και πολιτικής ζύμωσης για τους πολίτες.

Θέλω να μεταφέρω και ένα χαιρετισμό από το Στέλιο τον Μαυρίδη πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δυστυχώς το ήθελε πολύ αλλά δεν μπόρεσε να είναι εδώ σήμερα για κάποιες υποχρεώσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη.

 Θα ακολουθήσει μια σύντομη τοποθέτηση από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλη Κατρίνη. 

Μιχάλης Κατρίνης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ)

Καταρχάς να πω ότι βρίσκομαι με πολύ μεγάλη χαρά εδώ στη Φλώρινα και χαίρομαι που η παρουσία μου συμπίπτει με τα εγκαίνια του γραφείου της νομαρχιακής, ένας χώρος ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι γεμάτος από στελέχη που δείχνουν τη συνέχεια και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη όλων των γενεών που αγάπησαν που προσέφεραν, που προσφέρουν και πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ και βεβαίως σε έναν χώρο ο οποίος κυριαρχείται από την παρουσία όλων όσων έχουν διατελέσει πρόεδροι του κινήματος.  Βεβαίως κυριαρχεί η φωτογραφία του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου του ιδρυτή μας, της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και βέβαια με τη σειρά του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου, του Βαγγέλη Βενιζέλου και του σημερινού προέδρου μας, του Νίκου Ανδρουλάκη.

 Αυτό λοιπόν δείχνει ότι το όλο ΠΑΣΟΚ είναι μια παράταξη που έχει βαθιές ρίζες, έχει ένδοξο παρελθόν, έχει πολύ μεγάλη ιστορία, προσφορά και ισοζύγιο θετικό στον τόπο, μια παράταξη η οποία έχει συνδεθεί με τις μεγαλύτερες αλλαγές, των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων της χώρας, μια παράταξη η οποία σ τις δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε η χώρα, πολεμήθηκε αλλά κατάφερε να αντέξει και να μείνει όρθια, έχει λοιπόν βαθιές ρίζες έχει ένδοξο παρελθόν αλλά έχει σίγουρα παρόν και πολύ ελπιδοφόρο μέλλον.  Και η ισχυρή εντολή που δόθηκε στις εκλογές του Δεκεμβρίου με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ενός νέου ανθρώπου, έμπειρου πολιτικού, ευρωβουλευτή για πάρα πολλά χρόνια, δίνει ακριβώς αυτό το στίγμα της ανανέωσης που βεβαίως με τη συνέχεια και την ενότητα και την αυτοδύναμη πορεία σηματοδοτούν το τρίπτυχο της παράταξης στη νέα εποχή. Μια εποχή που είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες.  Εδώ στη Φλώρινα η περιοχή δοκιμάζεται από τις άστοχες και βεβιασμένες επιλογές της κυβέρνησης και στο θέμα της απολιγνιτοποίησης και βεβαίως και γενικότερα με την ενεργειακή και οικονομική κρίση, ο πρωτογενής τομέας έχει πάρα πολλά προβλήματα.

 Η κρίση άφησε χθες πληγές από το παρελθόν και δυστυχώς ούτε η προηγούμενη, ούτε η σημερινή κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις.

 Εδώ λοιπόν έρχεται το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη να βρει πάλι το νήμα της επαφής με τους πολίτες να τους δώσει πάλι μια ελπίδα και προοπτική για το μέλλον σε μια πολύ δύσκολη όπως είπα πριν εποχή, που πέρα από την οικονομική κατάσταση, την ακρίβεια και τα πάρα πολλά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες σε όλη τη χώρα πόσο μάλλον και στην περιοχή εδώ, κι όπως  ενημερώθηκα είχε και μεγάλη μείωση στον πληθυσμό στην τελευταία απογραφή και αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο. Είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας που υπάρχει και της αδράνειας ,  ώστε να αποτραπεί αυτή η διαρροή πληθυσμού και να ενισχυθεί οικονομικά και παραγωγικά μια τόσο ωραία, μια ευλογημένη θα έλεγα περιοχή.

Πέρα λοιπόν από τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα,  η συγκυρία και η επικαιρότητα προφανώς επισκιάζεται και από την πρωτοφανή υπόθεση των υποκλοπών, μια υπόθεση που σε μια φιλελεύθερη χώρα και μια δημοκρατία όπως είναι η Ελλάδα είναι έννοιες ασύμβατες.

Η υπόθεση παρακολούθησης του τηλέφωνου του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πραγματικά πλήγμα για το κράτος δικαίου, για τους θεσμούς, για τη δημοκρατία.  Ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή με παρρησία και με ευθύτητα κατήγγειλε την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε και αν είναι δυνατόν ότι παρακολουθείται  από την ΕΥΠ η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό. Εμείς κινηθήκαμε θεσμικά, κινηθήκαμε δυναμικά, θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι προσωπική υπόθεση ούτε του προέδρου μας ούτε της παράταξης, είναι θέμα που αφορά τον κάθε δημοκράτη, τον κάθε πολίτη και βεβαίως παρά την προσπάθεια που κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία να συσκοτίσει την υπόθεση εμείς θα επιμείνουμε, ώστε κάθε πολίτης να μάθει ποιοι είναι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτής της υπόθεσης, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και μας γυρνάει πάρα πολλά χρόνια πίσω πολύ πιο μακριά ακόμα και από την εποχή του 90-93 που είχαμε πάλι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πάλι πρωθυπουργό ένα Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι παράταξη η οποία πέρα από το παρελθόν ακριβώς επειδή μπορεί να βρίσκει την επικοινωνία και να έχει άμεση επαφή με τους πολίτες είναι παράταξη η οποία έχει προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα και βεβαίως έχει και προτάσεις για την επόμενη μέρα της χώρας, τις οποίες θα αναλύσει ο πρόεδρός μας στην ομιλία στη ΔΕΘ στο Βελλίδιο την Τετάρτη στις 07:30 το απόγευμα.

Βασικούς άξονες ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανασυγκρότησης, ενός νέου προτύπου ανάπτυξης που δίνει δυνατότητα, ελπίδα και προοπτική στους νέους ανθρώπους να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους, που σέβεται τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και βεβαίως τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι σε αυτή την κρίση πλήττονται και δεν μπορούν να βοηθηθούν από πουθενά.

Βεβαίως η παράταξη μας πέρα από τα θέματα της καθημερινότητας είναι και η παράταξη η γνήσια, η πατριωτική, είναι η παράταξη που στα μείζονα εθνικά ζητήματα πάντα κρατάει μια εθνικά υπεύθυνη στάση, όπως κράτησε την υπεύθυνη στάση όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας και μόνη  της πήρε με λύσεις με μεγάλο πολιτικό κόστος.

Το  ΠΑΣΟΚ είναι παράταξη του ρεαλισμού, της ευθύνης, είναι η παράταξη που διαφωνεί αντιπροτείνοντας, είναι παράταξη η οποία δίνει λύσεις και απαντήσεις στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών. Αυτό ακριβώς λοιπόν είναι και το στοίχημα της νέας εποχής να ξαναβρούμε τους πολίτες, τους πολίτες που για χρόνια ήταν κοντά μας, που μας στήριζαν, που μας εμπιστεύτηκαν, που για πολλούς λόγους εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε πρωτόγνωρες συνθήκες για τη χώρα.  Τώρα που κλείνει αυτός ο κύκλος, που κάποιοι έδρεψαν  πολιτικά οφέλη αλλά δυστυχώς επένδυσαν στο ψέμα, τώρα που οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν ποιοι ήταν αυτοί που είπαν την αλήθεια και ποιοι ήταν αυτοί που είπαν ψέματα, ήταν εθνικά υπεύθυνοι και κοιτούσαν και μπορούν να κοιτούν σήμερα τους Έλληνες πολίτες στα μάτια και ποιοι ήταν αυτοί που είπαν συνειδητά ψέματα με υποσχέσεις και εξαγγελίες ανεκπλήρωτες μόνο και μόνο για να κερδίσουν προσωρινά πολιτικά και κομματικά οφέλη.

Τώρα λοιπόν που ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος, τώρα που οι Έλληνες πολίτες έχουν δει και έχουν συγκρίνει όλες τις διακυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δείχνει και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ότι δε νοιάζεται για τους πολλούς,  δεν στηρίζει αυτούς που έχουν ανάγκη, ακόμα και το εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης το δίνει σε λίγους και συνεταίρους και δεν ενισχύει την εγχώρια παραγωγική βάση, τώρα θεωρούμε ότι είναι η στιγμή και χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι σε ένα χώρο που βλέπω στελέχη, συντρόφους, φίλους με πραγματική διάθεση να μπουν στη μάχη, να στηρίξουν το εγχείρημα, να στηρίξουν μια παράταξη η οποία σήμερα κινείται με ενότητα, με αυτοδύναμη πολιτική παρέμβαση, με ανανέωση και πάνω από όλα με πίστη σε ένα εγχείρημα το οποίο θα είναι επωφελές για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Γι αυτό θεωρώ τη σημερινή εκδήλωση που συνδυάζεται με τα εγκαίνια του γραφείου της νομαρχιακής που δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να έρθει και πάλι κοντά, στην παράταξη παρά το γεγονός ότι έχουμε σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι αποστρέφονται  την πολιτική και τους παραδοσιακούς τρόπους της πολιτικής εδώ είναι το κύτταρο, εδώ είναι η φωλιά που και πάλι παράταξη θα μπορέσει να φιλοξενήσει τους πολίτες να κερδίσει την εμπιστοσύνη και είμαι αισιόδοξος ότι και εδώ στη Φλώρινα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι εντυπωσιακό, ένα αποτέλεσμα ανατροπής των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.  Γι αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες της Φλώρινας να ακούσουν το ΠΑΣΟΚ να έρθουν σε επαφή με την παράταξη και να πειστούν ότι αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική και ρεαλιστική λύση για τη χώρα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Μπάμπης):

Δυστυχώς  το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του προέδρου και των πολιτικών οργάνων έχει την ίδια λειτουργία όπως και πριν 10 χρόνια. Δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Θεωρείτε ότι αρκεί η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην τηλεόραση και  η εκλογή νέας ηγεσίας και πολιτικών οργάνων για να πιάσετε αυτό που είπατε το νήμα της επαφής με τους πολίτες και την κοινωνία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κατρίνης Μιχάλης):  Νομίζω ότι η παρουσία τόσων στελεχών σήμερα εδώ, αν τη συγκρίνουμε με το πρόσφατο παρελθόν θα δούμε υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον πολιτικών στελεχών για  να δραστηριοποιηθούν στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και βλέπουν ότι γίνεται μία σοβαρή νέα προσπάθεια η οποία φέρνει και κόσμο αλλά φέρνει περισσότερο προσδοκία και ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Είπα και πριν ότι ο παραδοσιακός τρόπος προσέγγισης της πολιτικής μέσα από τις κομματικές οργανώσεις σήμερα ίσως δεν είναι όπως παλιά υπάρχουν.  Νέοι τρόποι, νέοι μέθοδοι επικοινωνίας, παρόλα αυτά οι οργανώσεις έχουμε εσωκομματικές και με τις εκλογές που έγιναν πριν από το συνέδριο έδειξαν και με τη συμμετοχή των πολιτών ότι υπάρχουν πάρα πολλοί και ιδιαίτερα πάρα πολύ νέοι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται να μπουν στην προσπάθεια να συνεισφέρουν και να προσφέρουν ανιδιοτελώς άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ζήσει την κρίση έχουν ζήσει ένα ΠΑΣΟΚ που χρεώθηκε όλα τα δεινά της χώρας,  μεταπολιτική περίοδο.  Κι αυτό το  ζήτημα αναμφίβολα είναι θετικό.  Αυτή λοιπόν η γενιά πέφτει μαζί με έμπειρα στελέχη με ανθρώπους που αγαπούν πίστεψαν στήριξαν και στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την καινούργια προσπάθεια.

Προφανώς όλο αυτό θα βελτιωθεί στην πορεία και όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές, γιατί  είναι μία περίοδος που ο κόσμος αποστρέφεται από την πολιτική και το κομματικό φαινόμενο, αυτό για μας είναι διπλό στοίχημα και χαίρομαι γιατί σήμερα πραγματικά βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους.

Ναι,  εμείς μπαίνουμε λοιπόν και η παραδοσιακή προσέγγιση μέσα από τα στελέχη τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα πάνε κοντά στον κόσμο και στους παραγωγικούς φορείς και στους εμπόρους στους αγρότες και στους συνταξιούχους και σε όλους τους φορείς της περιοχής και η δικιά μου παρουσία εδώ σηματοδοτεί αυτή ακριβώς τη σύνδεση του ΠΑΣΟΚ και με τις οργανώσεις αλλά και με τις τοπικές κοινωνίες αυτό θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και νομίζω ότι πρέπει να ενωθεί γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που ψάχνει αυτή την επικοινωνία, ψάχνει λύσεις και απαντήσεις στα σοβαρά ζητήματα προβλήματα που έχει και δεν αρκείται σε μία επικοινωνία του τύπου διαχείριση μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, θέλει από κοντά να δει, να συζητήσει να ακούσει και βεβαίως να κρίνει αυτά που λέμε εμείς σε σχέση με αυτά που λένε οι άλλες πολιτικές παρατάξεις.

 Εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, είμαι αισιόδοξος, είμαι αισιόδοξος γιατί είμαι σε όλη την πορεία του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον από τότε που εξελέγη βουλευτής το 2007 μέχρι σήμερα έχω ζήσει όλες τις φάσεις και βλέπω ότι τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις η παράταξη αυτή να ξαναβρεί και τον κόσμο ο οποίος την πίστεψε και την στήριξε αλλά κυρίως να προτείνει λύσεις οι οποίες θα δώσουνε απαντήσεις στα καθημερινά ερωτήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Περιβολάρης Γιώργος): Ήσασταν αισιόδοξος και στην τοποθέτησή σας, είπατε για ένα αποτέλεσμα ανατροπή, είπατε για εντυπωσιακό αποτέλεσμα, εγώ έχω να ρωτήσω με βάση αυτά τα οποία είπατε, ποιο είναι το αποτέλεσμα το οποίο ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές; δηλαδή κυβέρνηση; αξιωματική αντιπολίτευση; τρίτη θέση με αυξημένα ποσοστά; πού είναι ο πήχης αυτή τη στιγμή:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κατρίνης Μιχάλης):   Θα πρέπει να υπάρχει υπομονή και πίστη.   Όμως οι προϋποθέσεις αυτή τη στιγμή είναι καλύτερες όσο ποτέ. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος ακούει το ΠΑΣΟΚ έρχεται κοντά μας.  Μπορεί να μη μας επιλέγει, μπορεί να μην είμαστε η πρώτη προτίμηση αν οι εκλογές γίνουν αύριο, όμως είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα σε σχέση με αυτό που ζήσαμε από το 2009 και μετά τότε που το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να επωμιστεί όλες τις ευθύνες μόνο του και δυστυχώς στοχοποιήθηκε, θα έλεγα κανιβαλίστηκε, με πρωτοφανή τρόπο το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του.

 Εμείς δεν βάζουμε ούτε πήχη ούτε όριο στον εκλογικό μας στόχο είμαστε παράταξη που σήμερα σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις είμαστε ανεβασμένοι σε σχέση με το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Προφανώς στον κόσμο το ΠΑΣΟΚ και στην ιστορία της παράταξης δεν ταιριάζουν μονοψήφια ποσοστά ή θέσεις που δεν έχουν στόχο το να γίνει προοπτικά πρώτη δύναμη. Γνωρίζουμε ότι θα γίνει μία προσπάθεια που θα χρειαστεί χρόνο, που θα χρειαστεί μεγάλο κόπο και αγώνα από τα στελέχη και πραγματικά είναι βαθιά αισιόδοξο πως βλέπω πολλά στελέχη τα οποία πλέον πιστεύουν στην προσπάθεια και συμμετέχουν.  Άρα ο στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στη θέση που πραγματικά του αξίζει με βάση την ιστορία και την πορεία του και αυτή δεν είναι άλλη από τη θέση του πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Μπάμπης): τελικά κε Κατρίνη συμφωνείτε με τη συμφωνία των Πρεσπών, διαφοροποιήστε; εάν ναι σε ποια σημεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κατρίνης Μιχάλης): Κοιτάξτε εμείς αν θυμάστε τότε είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας σε σχέση με τη συμφωνία και σε σχέση με τη χρήση των όρων “Μακεδονικά” και “Μακεδονία”, που κάποιοι το παρουσίασαν ως μοναδική λύση. Θέλω να σας θυμίσω ότι αν ήταν τόσο εύκολη η λύση είμαι βέβαιος ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν επέβαλε το εμπάργκο θα την είχε βρει πολύ πιο έγκαιρα από αυτούς που θεωρούν ότι τη βρήκαν.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Τότε είχε πει ότι το όνομά μας η ψυχή μας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κατρίνης Μιχάλης): Ναι αλλά θεωρώ ότι ακριβώς επειδή ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε αυτή τη βαριά παρακαταθήκη γι αυτό και η στάση του ΠΑΣΟΚ χωρίς να προσπαθεί να προσδώσει  εθνικιστικά χαρακτηριστικά, ήταν μια γνήσια πατριωτική στάση, γι αυτό και εμείς δεν συνηγορήσαμε σε αυτή την συμφωνία.  Όμως δεν μετείχαμε και δεν χρησιμοποιήσαμε ορολογίες που άλλοι με ευκολία έλεγαν τότε για προδοτικές συμφωνίες μόνο και μόνο για να δρέψουν κομματικά οφέλη και όταν ήρθαν στην κυβέρνηση να λένε ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία, που το γνωρίζαμε και το γνωρίζουμε και βέβαια υπάρχει η συνέχεια του κράτους, μια συμφωνία που υπογράφηκε, τηρείται και υλοποιείται και πώς υλοποιείται; Υλοποιείται με το σωστό τρόπο και προς την κατεύθυνση των εθνικών συμφερόντων; Αυτό είναι κάτι που διαρκώς πρέπει να το ελέγχουμε.

 Σας θυμίζω ότι εμείς το Σεπτέμβριο του 2019 κάναμε αυτή την ερώτηση σαν ΠΑΣΟΚ για την χρήση του όρου  “μακεδονικό προϊόν” που τότε μια ολόκληρη κυβέρνηση που είχε επενδύσει πάνω σε αυτό το αγνοούσε ή το άφηνε να διαχέεται και να χρησιμοποιείται εις βάρος της χώρας και εις βάρος των μακεδονικών προϊόντων.  Άρα εμείς νομίζω ότι έχουμε κρατήσει μια στάση υπεύθυνη, εθνικά σωστή και σε συνέπεια και συνέχεια της παρακαταθήκης που μας άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Μπάμπης): Θα κυρώσετε τη συμφωνία στη Βουλή;

Πρέπει να δούμε το περιεχόμενο της συμφωνίας όταν και εφόσον έρθει στη βουλή.  Δεν μπορούμε να μιλήσουμε θεωρητικά, αυτή η συμφωνία μένει πάρα πολύ καιρό, καταλαβαίνετε τους λόγους για τους οποίους δεν έρχεται, κάποια στιγμή θα έρθει, όταν λοιπόν έρθει εμείς με παρρησία όπως κάνουμε πάντα, θα τοποθετηθούμε με βάση τις αρχές και τις αξίες όπως σας είπα πριν.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Περιβολάρης Γιώργος): Να επιμείνω λίγο στο εκλογικό κομμάτι; Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές, αλλά θα κληθεί να παίξει ένα ρυθμιστικό ρόλο σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ποια θα είναι η στάση σας δεδομένου ότι πρώτο, θα είναι ένα από τα άλλα δύο, ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία με τα οποία πολιτικά απέχετε αρκετά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κατρίνης Μιχάλης): κοιτάξτε να δείτε εμείς όπως έχουμε ξεκαθαρίσει σ αυτούς που μας  επιφυλάσσουν ένα ρόλο δεν θα έλεγα ρυθμιστή θα έλεγα το ρόλο του βολικού κυβερνητικού εταίρου, όλοι μας αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει κυβερνητικό συμπλήρωμα, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν προσφερόμαστε ως βολικός κυβερνητικός εταίρος και σε κάθε περίπτωση επειδή κάποιοι βιάζονται να προκαταλάβουν το εκλογικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να περιμένουμε να μιλήσουν οι Έλληνες πολίτες, κάποιοι με κάποιες δημοσκοπήσεις σήμερα έχουν φτιάξει ήδη και το επόμενο πολιτικό σχήμα όπως θα ήθελαν στα μέτρα τους ή όπως τους βολεύει, θεωρώ πως είμαστε σε ένα πολύ ρευστό πολιτικό σκηνικό, ένα σκηνικό που το επόμενο διάστημα πιθανό να αλλάξει και ραγδαία και δεν μιλάω μόνο σε σχέση με τα θέματα που αφορούν το σκάνδαλο υποκλοπών αλλά σε σχέση και με την οικονομία και την ακρίβεια και την καθημερινότητα αλλά ας περιμένουν να μιλήσουν οι πολίτες,  εμείς ούτως ή άλλως συνεχίζουμε με αυτοδύναμη στρατηγική και δική μας πρόταση. Έχουμε πρόταση που δεν είναι διαφωνίας και διαμαρτυρίας, είναι πρόταση κυβερνητικής προοπτικής που δεν είναι λύση και απαντήσεις στα μεγάλα αλλά και στα καθημερινά ζητήματα και με βάση αυτή την πρόταση θεωρώ ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα θα καλέσουμε τις υπόλοιπες δυνάμεις γύρω στη δική μας πρόταση να μας πουν αν συμφωνούν  και αν πιστεύουν ότι μπορεί να είναι η βασική κυβερνητική προοπτική το επόμενο διάστημα.  Άρα ας περιμένουμε τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ είχε δείξει ότι είναι πάντα η παράταξη της ευθύνης είτε ως κυβέρνηση όταν το 2009 ανέλαβε μόνη της όλες τις ευθύνες και τα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης και πήρε μόνο τις δύσκολες αποφάσεις που έσωσαν τη χώρα αλλά ακόμα και ως αντιπολίτευση ακόμα και ως κόμμα έβδομο στη βουλή ήταν πάντα υπεύθυνο  όταν τα νομοσχέδια τα οποία απηχούσαν στις δικές μας πολιτικές θέσεις έρχονται στη βουλή εμείς δεν διστάζαμε να τα ψηφίζουμε όταν ο εταίρος του κου Τσίπρα, ο κος Καμμένος έλεγε ότι διαφωνούμε με την ιδεολογία άρα δεν είμαστε τακτικιστές είμαστε εθνικά υπεύθυνοι, όμως δεν μπορεί κάποιοι να μας αντιμετωπίσουν ως βολικό κυβερνητικό.  Αυτό το ξεκαθαρίσαμε το έχουμε αποσαφηνίσει και όσο και αν επιμένουν κάποιοι θα το καταλάβουν το βράδυ των εκλογών.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 

 

 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου